Έντυπη Έκδοση

600.000 «φαντάσματα», χωρίς χαρτιά, στην Ευρώπη

Είναι άνθρωποι χωρίς πατρίδες, «νομικά φαντάσματα» της Ευρώπης που περιπλανώνται χωρίς διαβατήριο, ανθρώπινα δικαιώματα και προνόμια. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι Ρομά, Ασκάλι και Αιγύπτιοι που βρέθηκαν χωρίς πατρίδες μετά το διαμελισμό της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Γιουγκοσλαβίας.

 Πρόκειται για περισσότερους από 600.000 ανθρώπους στην Ευρώπη και 10 εκατομμύρια παγκοσμίως που «δεν υπάρχουν», με τις ευρωπαϊκές χώρες να αρνούνται να δώσουν τέλος στα δεινά τους παρά την εκστρατεία του ΟΗΕ για την εξάλειψη του φαινομένου στα επόμενα 10 χρόνια.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές ζητούν πλέον από την Ευρώπη να τους παράσχει ανάλογη προστασία με εκείνη των προσφύγων, εγκαινιάζοντας μία ημέρα δράσης με στόχο την ενημέρωση για την τύχη τους.

«Οι απάτριδες δεν απολαμβάνουν θεμελιώδη δικαιώματα και προνόμια όπως η εργασία, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας και δικαιοσύνης, ακόμη και το δικαίωμα στο γάμο, με αποτέλεσμα να καταλήγουν συχνά απόκληροι, συλλαμβάνονται ή είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στην εκμετάλλευση» αναφέρει το Ιδρυμα Τόμσον Ρόιτερς.

«Είναι πλέον καιρός να λυθεί αυτό το ζήτημα δια παντός», δήλωσε ο Κρις Νας, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Ανιθαγένεια (European Network on Statelessnes), το οποίο απαρτίζεται από φιλανθρωπικές οργανώσεις, δικηγόρους και ακαδημαϊκούς, και κατέθεσε χθες αίτημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλώντας τις χώρες-μέλη να υιοθετήσουν διαδικασίες που θα επιτρέπουν στους απάτριδες να νομιμοποιούν την ύπαρξή τους.

Σημαντικός είναι ο αριθμός των παιδιών που ζουν στη Λετονία και την Εσθονία όπου, βάσει των περσινών στοιχείων, 304.000 άνθρωποι τελούν σε απροσδιόριστο καθεστώς «μη πολιτών» και πάνω από 92.000 χαρακτηρίζονται «πρόσωπα απροσδιόριστης ιθαγένειας» αντίστοιχα.

Στη Ρωσία, πέρυσι καταγράφηκαν 178.000 πρόσωπα που αυτοπροσδιορίζονται ως απάτριδες και στην Ουκρανία ο αντίστοιχος αριθμός των απατρίδων υπερέβαινε την ίδια χρονιά τις 40.000.

Μόνο οκτώ ευρωπαϊκές χώρες έχουν ψηφίσει διατάξεις που αφορούν την ιθαγένεια των απατρίδων: οι Βρετανία, Ουγγαρία, Ισπανία, Γεωργία, Μολδαβία, Λετονία, Γαλλία και Ιταλία. Οι περισσότερες χώρες έχουν επικυρώσει τη σχετική με το καθεστώς των απατρίδων σύμβαση του ΟΗΕ του 1954. Ωστόσο, η Εσθονία, η Κύπρος, η Μάλτα και η Πολωνία δεν το έχουν πράξει.

ΓΙΟΥΛΑ ΖΑΧΙΩΤΗ

(Πηγές: ΑΠΕ- Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρώπη
Ματιές στον κόσμο
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα