Έντυπη Έκδοση

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Παράνομες οι φοροεπιδρομές σε κατοικίες χωρίς εισαγγελέα

Την κερκόπορτα που άνοιξε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ) για την παραβίαση του ασύλου της κατοικίας, στο όνομα των φορολογικών ελέγχων, κλείνει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Γνωμοδότηση του αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου Ν. Παντελή «αδειάζει» το ΝΣΚ, το οποίο έδωσε, το περασμένο καλοκαίρι, την έγκρισή του για φοροεπιδρομές σε σπίτια, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής είναι κατηγορηματικός ότι η έφοδος του ΣΔΟΕ σε σπίτια χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των δικαστικών αρχών είναι αντισυνταγματική Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Παντελής είναι κατηγορηματικός ότι η έφοδος του ΣΔΟΕ σε σπίτια χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των δικαστικών αρχών είναι αντισυνταγματική Ο κ. Παντελής είναι κατηγορηματικός στη θέση ότι είναι αντισυνταγματική η έφοδος του ΣΔΟΕ σε σπίτια χωρίς την παρουσία εκπροσώπου των δικαστικών αρχών. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη γνωμοδότησή του, οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας (ν.4174/2013) «με τις οποίες προβλέπεται η διενέργεια κατ' οίκον ερευνών από όργανα της φορολογικής διοίκησης, με απλή εντολή του εισαγγελέα και χωρίς την παρουσία δικαστικού λειτουργού, για οποιονδήποτε λόγο και αν γίνονται αυτές και οποιονδήποτε σκοπό και αν εξυπηρετούν, κείνται εκτός του πλαισίου της συνταγματικής μας τάξης».

Επικαλούμενος τις συνταγματικές επιταγές (άρθρο 9) αναφέρει ότι το άσυλο της οικίας είναι απαραβίαστο και οποιαδήποτε παραβίασή του επισύρει ποινικές κυρώσεις, ενώ η απουσία εισαγγελέα στις κατ' οίκον έρευνες μπορεί να καταστήσει τα αποδεικτικά στοιχεία παράνομα. «Η παρουσία δικαστικού λειτουργού στις κατ' οίκον έρευνες», επισημαίνει, «αποτελεί προϋπόθεση εκ των ουκ άνευ σε όλες τις περιπτώσεις, είτε πρόκειται περί ερευνών στα πλαίσια ανάκρισης, είτε περί ερευνών στα πλαίσια αναγκαστικής ή διοικητικής εκτέλεσης».

Στη γνωμοδότηση τονίζεται ότι το Σύνταγμα δεν κάνει καμία διάκριση μεταξύ ποινικών ή διοικητικών ερευνών και επομένως πρέπει να προστατεύεται το άσυλο της κατοικίας και εκείνου που ελέγχεται απλά και μόνο για τη συμμόρφωσή του ή μη στη διοικητική νομοθεσία (φορολογικοί έλεγχοι).

Ο κ. Παντελής αναφέρει ρητώς ότι οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας που επιτρέπουν τις εφόδους του ΣΔΟΕ σε σπίτια φορολογουμένων δεν μπορούν να εφαρμοστούν από τους δικαστές διότι είναι αντισυνταγματικές. Σε περίπτωση που η πολιτεία θέλει να τις νομιμοποιήσει, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με συνταγματική αναθεώρηση.

Τέλος, ο εισαγγελικός λειτουργός δέχεται ότι τα όρια μεταξύ προληπτικού και κατασταλτικού φορολογικού ελέγχου είναι εντελώς δυσδιάκριτα. «Πράγματι», σημειώνει, «η αθρόα ποινικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας και η καθιέρωση των φορολογικών εγκλημάτων ως διαρκώς αυτόφωρων, έχει δημιουργήσει ένα θολό νομικό τοπίο, εντός του οποίου ο οποιοσδήποτε έλεγχος αυτού του είδους μπορεί να προσλάβει χαρακτήρα ποινικό, με τον εντοπισμό και κατάσχεση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, ανεπίσημων φορολογικών εγγράφων ή και χρημάτων που μπορεί να θεωρηθούν ότι αποτελούν προϊόντα εγκλήματος». Επομένως, για τη διασφάλιση της εγκυρότητας των στοιχείων αυτών, επιβάλλεται οι κατ' οίκον έρευνες να περιβάλλονται με τις εγγυήσεις που προβλέπει το Σύνταγμα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Αρειος Πάγος
Εφορία και φορολογική πολιτική
Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ)
ΣΔΟΕ
Εισαγγελικές έρευνες