Έντυπη Έκδοση

Απορρίφθηκε το αίτημα Ξηρού για κατ' οίκον νοσηλεία

Πριν από περίπου ένα χρόνο έγινε γνωστό ότι ο Σάββας Ξηρός διαγνώστηκε με σκλήρυνση κατά πλάκας. Χθες, η ελληνική Δικαιοσύνη, αφού έλαβε γνώση της σχετικής γνωμάτευσης, απεφάνθη ότι η ανίατη αυτή ασθένεια -σε συνδυασμό με άλλα σημαντικά προβλήματα υγείας- δεν είναι αρκετή για να διακοπεί η κράτηση του καταδικασθέντος για συμμετοχή στη «17Ν». Ούτε καν για να νοσηλευθεί κατ' οίκον.

Το δικαστήριο, που είχε ακούσει το σχετικό αίτημα του Σ. Ξηρού τον περασμένο Ιούνιο, είχε διακόψει τότε τη συνεδρίαση προκειμένου να λάβει γνώση ιατρικών πορισμάτων για την κατάσταση της υγείας του. Ετσι χθες, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας και με τη συνοδεία της Αντιτρομοκρατικής, ο ασθενής Σάββας Ξηρός πέρασε την πύλη των δικαστηρίων του Πειραιά.

Εκεί είχαν διαβιβαστεί και οι πραγματογνωμοσύνες δύο ιατρών. Οπως αναφέρθηκε κατά την ακροαματική διαδικασία, στη μία αναγνωρίστηκε πως ο κρατούμενος στην ειδική πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού πάσχει από την ανίατη ασθένεια, ενώ στη δεύτερη αναφερόταν ότι υπάρχουν πιθανότητες να πρόκειται για σκλήρυνση κατά πλάκας. Στις ιατρικές πραγματογνωμοσύνες ήρθαν να προστεθούν και οι καταθέσεις ιατροδικαστών και γιατρών, οι οποίοι επεσήμαναν πως η κατάσταση της υγείας του Σάββα Ξηρού είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Μάλιστα, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκης, εξήγησε στο δικαστήριο τους λόγους που τον έφεραν στη δικαστική αίθουσα. «Βρίσκομαι εδώ για να υπερασπιστώ το δικαίωμα του Σάββα Ξηρού στην υγεία, όπως θα έκανα για κάθε άνθρωπο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μπορεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να έχει καταδικάσει στο παρελθόν το ελληνικό κράτος για τις συνθήκες μεταχείρισης και νοσηλείας του Σάββα Ξηρού, οι οποίες επιδεινώνουν καθημερινά την υγεία του, αυτό όμως δεν εμπόδισε τελικά το δικαστήριο -που είχε και τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως της έδρας- να απορρίψει τη νέα αίτηση για διακοπή της κράτησής του για λόγους υγείας.

Αντ.Ξ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Σωφρονιστικό σύστημα