Έντυπη Έκδοση

ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΗΛΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΛΟΥ

Τακτικές τύπου Σκουριών για το νερό

Τακτικές τύπου Σκουριών στη μάχη για το νερό μεταξύ Δήμου Βόλου και κατοίκων των ορεινών κοινοτήτων του δήμου. Κλήσεις για ανωμοτί κατάθεση στον εισαγγελέα, ως ύποπτοι δηλαδή, λαμβάνουν τις τελευταίες μέρες κάτοικοι των πηλιορείτικων χωριών του καλλικρατικού Δήμου Βόλου που αντιδρούν στη διαχείριση των υδάτων του βουνού από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ).

Παράλληλα ζητούνται «δηλώσεις» από όποιους αντιδρούν στη χλωρίωση του πόσιμου νερού, για να κατατεθούν στον εισαγγελέα.

Αυτές οι τύπου Σκουριών τακτικές προέκυψαν έπειτα από μήνυση κατ' αγνώστων που κατέθεσε στον εισαγγελέα Βόλου η ΔΕΥΑΜΒ την περασμένη Τρίτη για να καταπολεμήσει τις αντιδράσεις των μελών της «Κίνησης Κατοίκων Πηλίου και Βόλου για το Νερό». Η κατάθεση της μήνυσης είναι η αντίδραση της ΔΕΥΑΜΒ σε φθορές που προκλήθηκαν σε συστήματα απολύμανσης του δικτύου ύδρευσης στα χωριά του δήμου, όπου οι κάτοικοι αντιδρούν στη χλωρίωση του φυσικού νερού της περιοχής.

Οι κάτοικοι που αντιδρούν, εκφράζουν φόβους ότι η προσπάθεια χλωρίωσης του νερού θα γίνει υπό την «προστασία» της αστυνομίας. Επισημαίνουν ότι η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ εποφθαλμιά και την άρδευση της περιοχής, η οποία ώς τώρα ήταν αρμοδιότητα των τοπικών κοινοτήτων, καθώς προανήγγειλε την ψήφιση κανονισμού για την άρδευση εντός των προσεχών ημερών.

Οι εξελίξεις αυτές, που ήρθαν έπειτα από περίπου 2 μήνες «σιωπής», προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των κατοίκων των 10 χωριών του Πηλίου που ανήκουν στο Δήμο Βόλου. Το Συντονιστικό των κατοίκων, έπειτα από συνεδρίασή του, εξέδωσε ανακοίνωση - απάντηση στον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ Στέργιο Παπαευσταθίου, τον οποίο καταγγέλλει για προσπάθεια δικαστικής καταστολής. Υπογραμμίζει τι καθορίζει η νομοθεσία για τη χλωρίωση, όταν αυτή απειλεί με υποβάθμιση την ποιότητα των υδάτων αλλά και την προστασία της ανθρώπινης υγείας, ενώ εξαιρεί από τη χλωρίωση τις κοινότητες κάτω των 3.000 κατοίκων.

Αυθαίρετη επιλογή

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν τη ΔΕΥΑΜΒ για αυθαίρετη επιλογή της χλωρίωσης και για «δεδομένη απραξία της» να διασφαλίσει την προστασία των πηγών, τον καθαρισμό των δεξαμενών και τη συντήρηση των δικτύων. Οπως επισημαίνουν, ενδεικτικό αυτής της απραξίας είναι ότι τα 3 τελευταία χρόνια η ΔΕΥΑΜΒ καθάρισε τις δεξαμενές μόνο μία φορά, τον Μάρτιο του 2012, αντί για 6 φορές που καθαρίζονταν την εποχή των κοινοτήτων.

Επιπλέον, τονίζουν ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει κάνει το παραμικρό για τη συντήρηση των δικτύων σε κανένα χωριό, παρά το γεγονός ότι ανακοινώνει στα ΜΜΕ ότι το πόσιμο νερό σε κάποιες περιπτώσεις είναι μολυσμένο. Υπενθυμίζουν ότι οι κάτοικοι στα χωριά έχουν υπογράψει ψηφίσματα εναντίον της μόνιμης χλωρίωσης στα οποία προτείνουν τη χλωρίωση περιστασιακά, όταν δηλαδή επισημανθεί κάποιο πρόβλημα μέχρις ότου αποκατασταθεί η σχετική βλάβη.

Οσον αφορά στον κανονισμό άρδευσης, υπενθυμίζουν ότι οι συνελεύσεις των κατοίκων σε όλα τα χωριά απέρριψαν το περιεχόμενό του, ότι ζήτησαν να παραμείνει η διαχείριση της άρδευσης στις τοπικές κοινότητες αλλά και την εφαρμογή του καλλικρατικού νόμου, άρθρο 93, ο οποίος προβλέπει την εγκατάσταση Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της Τεχνικής Υπηρεσίας με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών και εκτέλεση τεχνικών έργων που βοηθούν στην ανάπτυξη της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και της αλιείας στην περιοχή του δήμου.

Τέλος, χαρακτηρίζουν «περίεργη» την επέκταση της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑΜΒ στο χώρο της άρδευσης «την ώρα που κατά γενική ομολογία η επιχείρηση πνέει τα λοίσθια και αδυνατεί λόγω έλλειψης προσωπικού και επαρκών τεχνικών μέσων να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Νερό/Υδροδότηση
Τοπική Αυτοδιοίκηση