Έντυπη Έκδοση

ΟΙ «ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ» ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΚΔΗΛΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ 20 ΜΕΡΕΣ

«Πάνε πακέτο ΕΛΒΟ και εργαζόμενοι»

Οποιος πάρει το εργοστάσιο της ΕΛΒΟ, θα πάρει και τους 350 εργαζομένους με όλα τους τα δικαιώματα. Αυτή είναι η «κόκκινη γραμμή» που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ προς την πολιτεία και τον εκκαθαριστή της εταιρείας, όπως την περιγράφει ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Θόδωρος Δημητριάδης. Και όπως δηλώνει στην «Ε», στο αίτημά τους συμφώνησαν ήδη τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και ο εκκαθαριστής.

Την περασμένη Δευτέρα -ημέρα δημοσίευσης της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΛΒΟ- οι εργαζόμενοι εξοφλήθηκαν όλες τις οφειλές τους των τελευταία 9 μηνών με την καταβολή της μισθοδοσίας και του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Θέλουμε η επόμενη μέρα να είναι δική μας. Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο νέος ιδιοκτήτης. Μας ενδιαφέρει να διατηρήσουμε τη δουλειά μας. Μας ενδιαφέρει, όποιος κι αν αγοράσει το εργοστάσιο, να μας φέρει εγγυήσεις ότι θα πάρει πίσω όλους τους εργαζόμενους. Οχι με απολύσεις και επαναπροσλήψεις με μισθούς των 500 ευρώ, αλλά με τους μισθούς που έπαιρναν την τελευταία μέρα λειτουργίας και με την ίδια εργασιακή σχέση», υπογραμμίζει ο Θ. Δημητριάδης. Και στην επισήμανση ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στη μνημονιακή εργασιακή νομοθεσία, απαντά ότι «μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις».

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ΕΛΒΟ προβλέπει το κατακερματισμό της σε τέσσερα μέρη και την πώληση του καθενός ξεχωριστά. Τα τέσσερα μέρη είναι: α) το κεντρικό οικόπεδο της ΕΛΒΟ και οι εγκαταστάσεις της στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, β) τα αποθέματα σε ανταλλακτικά που βρίσκονται στις αποθήκες των εγκαταστάσεων της Σίνδου, γ) δύο οικόπεδα της ΕΛΒΟ στην περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης και δ) 11 φορτηγά οχήματα που κατασκευάστηκαν το 2013 έπειτα από παραγγελία του υπουργείου Αμυνας της Κύπρου.

Η διαδικασία ήταν γνωστή στους εργαζομένους εδώ και 3 εβδομάδες, λέει ο Θ. Δημητριάδης, καθώς τους την ανακοίνωσε ο ίδιος ο εκκαθαριστής. Οι εργαζόμενοι ζητούν, όποιος πάρει το εργοστάσιο με το μηχανολογικό εξοπλισμό, να πάρει και τους εργαζομένους. Οσον αφορά τα άλλα 3 κομμάτια, τα χαρακτηρίζει «βαρίδια», η πώληση των οποίων δεν επηρεάζει το μέλλον της βιομηχανίας.

«Τα οικόπεδα και τα φορτηγά είναι άχρηστα για το μέλλον της εταιρείας. Τα ανταλλακτικά είναι από παλιές εργασίες. Αυτά μπορούν να εκποιηθούν. Το θέμα μας είναι το έμψυχο δυναμικό να πάει μαζί με το εργοστάσιο», υπογραμμίζει.

Οι ενδιαφερόμενοι για την αγορά των τεσσάρων τμημάτων της ΕΛΒΟ θα πρέπει να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέσα στις επόμενες 20 μέρες. Αμέσως μετά θα γίνει ξεχωριστός δημόσιος πλειοδοτικός διαγωνισμός για το κάθε ένα από τα τέσσερα τμήματα και η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς τις 13 Νοεμβρίου, ακριβώς ένα μήνα μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδιαφέρον έχουν δείξει όμιλοι ελληνικών επιχειρηματικών συμφερόντων σε συνεργασία με ξένες εταιρείες, κυρίως από Γερμανία και ΗΠΑ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας
Συνδικαλιστικές και επαγγελματικές οργανώσεις
Εργασιακά θέματα
ΕΛΒΟ