Έντυπη Έκδοση

Αποχαιρετισμός στον Αθ. Παλιούρα

Η προσωποποίηση του γλυκομίλητου δασκάλου και αφοσιωμένου ερευνητή στη Βυζαντινή Αρχαιολογία ήταν ο Αθανάσιος Παλιούρας. Είχαμε καιρό να ακούσουμε νέα του, ώσπου χθες ήρθε η ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να μας φέρει τα κακά μαντάτα:

 «Η αρχαιολογική και επιστημονική κοινότητα έχασε πριν από λίγες ημέρες ένα σπουδαίο συνάδελφο και δάσκαλο, τον Αθανάσιο Παλιούρα, ομότιμο καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ο Αθ. Παλιούρας, με καταγωγή από το Αγρίνιο, σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή του στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Ερευνών Βενετίας. Δίδαξε αρχικά στη Μέση Εκπαίδευση και τα τελευταία είκοσι χρόνια στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Εχει δημοσιεύσει βιβλία και πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με τη Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Αρχαιολογία, ενώ οργάνωσε πολύ σημαντικές ανασκαφές στην Αιτωλία και στην Κρήτη».

Προσωπικά θυμάμαι πόσο υπερήφανος ήταν για τον τόμο με τα βυζαντινά μνημεία της Αιτωλοακαρνανίας που είχε γράψει. Μου τον είχε προσφέρει με την παράκληση να τον δώσω και στον «μαθητή του» που θαύμαζε για τα γραπτά στην «Ε», Γιάννη Τριάντη. Ν.Κ.-Ρ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Καλλιτεχνικό ρεπορτάζ
Αρχαιολογία