Έντυπη Έκδοση

Ντε Σαντ με τα όλα του

«Τολμηρή», «δυνατή», «ωραία» ή μήπως απαράδεχτα «ερεθιστική»; Η διαφήμιση της μεγάλης έκθεσης για τον Μαρκήσιο ντε Σαντ (1740-1814), που μόλις εγκαινιάστηκε στο παρισινό Μουσείο Ντ' Ορσέ, αποδείχτηκε από τις πλέον πολυσυζητημένες των τελευταίων χρόνων στη Γαλλία.

Από τις 8 Οκτωβρίου, που αναρτήθηκε στο Ιντερνετ το φιλμάκι των Νταβίντ Φρεμόν και Φλοράν Μισέλ, όπου δεκάδες γυμνά γυναικεία και αντρικά σώματα αγκαλιάζονται, γρατσουνίζονται και θωπεύονται με αργές, αισθησιακές κινήσεις, μέχρι να σχηματίσουν το όνομα SADE, γνώρισε εντυπωσιακή επισκεψιμότητα.

Πλην όμως, τέσσερις μέρες αργότερα, έπειτα από διαμαρτυρίες χρηστών του Διαδικτύου, η προβολή του στο YouTube απαγορεύτηκε για τους κάτω των 18 ετών λόγω του «σεξουαλικού» του «χαρακτήρα».

Η αλήθεια είναι πως οι μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί δεν μας έχουν συνηθίσει σε τέτοιου είδους καμπάνιες ούτε βλέπουμε συχνά διαφημιστικά κλιπ για εικαστικά γεγονότα που να προειδοποιούν ότι το περιεχόμενό τους μπορεί να πληγώσει την ευαισθησία ορισμένων. Οπως ωστόσο δήλωσαν στελέχη του Μουσείου ντ' Ορσέ, χωρίς να κρύβουν τη χαρά τους για το θόρυβο που δημιουργήθηκε, «κανείς δεν περιμένει να δει κάτι συμβατικό όταν πρόκειται για αφιέρωμα στον ντε Σαντ».

Η έκθεση φιλοδοξεί ν' αναδείξει την επιρροή του λογοτεχνικού έργου του ντε Σαντ στους εικαστικούς καλλιτέχνες, από τους Ντελακρουά, Ροντέν, Ντεγκά, Γκερικό και Σεζάν ώς τον Πικάσο, χωρίς να παραλείπονται ο Μάν Ρέι και ο Φράνσις Μπέικον.

Η προκλητική γραφή και οι ηδονιστικές, αθεϊστικές του ιδέες κόστισαν στον Γάλλο φιλόσοφο είκοσι εννέα χρόνια εγκλεισμού σε άσυλα και σωφρονιστικά ιδρύματα. Το έργο του προκάλεσε αντιμαχόμενες κριτικές κι εξακολουθεί να διχάζει, παραμένοντας όμως πηγή έμπνευσης γι' άλλους καλλιτέχνες και συγγραφείς. Η έκθεση «Ντε Σαντ: επίθεση στον ήλιο» θα διαρκέσει ώς τις 14 Ιανουαρίου 2015. Σ. Π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παραστάσεις
Εκθέσεις
Κι αυτά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι