Έντυπη Έκδοση

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΙΛΤΡΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» ΚΑΙ ΑΧΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Αιμοκάθαρση στην κόψη του ξυραφιού

Επικίνδυνα φίλτρα αιμοκάθαρσης για να εξοικονομηθούν μόλις 10 λεπτά του ευρώ ανά φίλτρο. Τέτοια φίλτρα χρησιμοποιούν σε 150 νεφροπαθείς τα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστο Καραγκιόζη. «Αυτοί οι άνθρωποι κάνουν αιμοκάθαρση στην κόψη του ξυραφιού», κατήγγειλε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Για να εξοικονομηθούν 10 λεπτά του ευρώ ανά φίλτρο, τα δύο νοσοκομεία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή 150 νεφροπαθών Για να εξοικονομηθούν 10 λεπτά του ευρώ ανά φίλτρο, τα δύο νοσοκομεία θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή 150 νεφροπαθών Οπως είπε, για να εξοικονομηθεί κέρδος μόλις 0,10 λεπτών του ευρώ, τα δύο νοσοκομεία χρησιμοποιούν φίλτρα αιγυπτιακής προέλευσης, τα οποία είναι ενός τύπου και χρησιμοποιούνται σε όλους τους νεφροπαθείς, χωρίς να διαχωρίζονται τα παιδιά από τους ενήλικους, με συνέπεια να είναι κακής ποιότητας η αιμοκάθαρση και να κινδυνεύει η ζωή των αιμοκαθαιρόμενων.

«Τα φίλτρα αυτά είναι ελαττωματικά, σπασμένα και κολλημένα, και αν ξεφύγει κάποιο και μπει στο μηχάνημα της αιμοκάθαρσης ο νεφροπαθής μπορεί να πεθάνει μέσα σε ένα λεπτό», υπογράμμισε ο Χρ. Καραγκιόζης. Επισήμανε επίσης πως η ζωή των νεφροπαθών εξαρτάται άμεσα από την ποιότητα των φίλτρων αιμοκάθαρσης, καθώς ένα καλής ποιότητας φίλτρο «μπορεί να δώσει καλή ποιότητα ζωής σε έναν νεφροπαθή τελικού σταδίου και να χαρίσει χρόνια ζωής σε έναν νεφροπαθή μέχρι να μπορέσει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση».

Οπως είπε, από τους 1.500 νεφροπαθείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στη Θεσσαλονίκη, πέραν των 150 που απευθύνονται στα νοσοκομεία «Ιπποκράτειο» και ΑΧΕΠΑ, 70 ακόμη εξυπηρετούνται στα νοσοκομεία «Παπανικολάου» και «Παπαγεωργίου, στα οποία χρησιμοποιούνται διαφόρων κατηγοριών και καλής ποιότητας φίλτρα αιμοκάθαρσης. Αλλά οι υπόλοιποι απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, όπου, όπως είπε ο Χρ. Καραγκιόζης, χρησιμοποιούνται επίσης προβληματικά φίλτρα. Τόνισε επίσης ότι η σύσταση της Εταιρείας Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ Α.Ε.) θα οδηγήσει όλους τους νεφροπαθείς για αιμοκάθαρση στις ιδιωτικές κλινικές, για όσο διάστημα αυτές θα χρησιμοποιούν καλής ποιότητας φίλτρα, αλλά μετά θα αναγκάζονται να πληρώνουν τη διαφορά τιμής για το καλύτερο φίλτρο.

Η ΕΣΑΝ Α.Ε. καταργεί το ΕΣΥ γιατί τα δημόσια νοσοκομεία δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις ιδιωτικές κλινικές στην αγορά υλικών, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), Στρατής Πλωμαρίτης. Και κατηγόρησε τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης για συμβολή στην κατάργηση του δημόσιου συστήματος υγείας, καθώς προσφέρθηκε να αγοράσει το 8% της ΕΣΑΝ Α.Ε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Για το ίδιο θέμα
Εισαγγελική παρέμβαση για επικίνδυνα φίλτρα αιμοκάθαρσης σε νοσοκομεία