Έντυπη Έκδοση

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΑΠΟ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΕΧΡΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

Ανοιχτή πληγή η εποχικότητα

Αλλαγές στην προσέγγιση των τουριστών, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εποχικότητας, που ταλαιπωρεί όλο τον τουριστικό κλάδο -από τους ξενοδόχους και τους τουριστικούς πράκτορες μέχρι τους ξενοδοχοϋπαλλήλους- και φορολογικές ρυθμίσεις εκτός τουριστικής περιόδου αιχμής προτείνει μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ).

Ζητούμενο ο τουρισμός όλο το χρόνο Ζητούμενο ο τουρισμός όλο το χρόνο Τους κύριους άξονες για την άμβλυνση της εποχικότητας του ελληνικού τουρισμού ανέδειξε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδας μέσα απ' τη μελέτη του ΙΤΕΠ «Η εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα», ώστε να καταστούν οι επιχειρήσεις βιώσιμες αντί να δουλεύουν 4-6 μήνες από τους 12 μήνες του χρόνου.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του ΞΕΕ μίλησαν ο πρόεδρος του Οργανισμού Γιώργος Τσακίρης, ο πρόεδρος του ΙΤΕΠ Ανδρέας Μεταξάς και ο Γεράσιμος Ζαχαράτος, γενικός διευθυντής του ΙΤΕΠ, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Στη μελέτη προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής:

* Ο ελληνικός τουρισμός φτάνει στο απόγειό του τους θερινούς μήνες. Αρχίζει να υπάρχει κίνηση από τον Απρίλιο και σε περιοχές με μεγαλύτερη ηλιοφάνεια ώς τον Νοέμβριο.

* Οι τουρίστες με την υψηλότερη εποχικότητα προέρχονται από: Τσεχία, Πολωνία, Νορβηγία, Αυστρία, Ιταλία και Δανία.

* Χαμηλότερη εποχικότητα εμφανίζουν οι τουρίστες που προέρχονται από Κύπρο, Ιαπωνία, Τουρκία, Κίνα, Βουλγαρία και ΗΠΑ.

* Οι χώρες προέλευσης τουριστών με χαμηλή εποχικότητα εμφανίζουν σχετικά χαμηλά μερίδια συμμετοχής στο σύνολο των τουριστών, με εξαίρεση τις ΗΠΑ.

* Εντονότερο το φαινόμενο της εποχικότητας παρατηρείται στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, ενώ τη χαμηλότερη εποχικότητα παρουσιάζουν οι Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου και Αττικής.

Για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, στη μελέτη - έκθεση του ΙΤΕΠ προτείνεται:

* Να συναφθούν Ειδικές Τοπικές Συμφωνίες Εποχικότητας και το υπουργείο Τουρισμού να έχει συντονιστικό ρόλο, ενώ επί μέρους ρόλο να παίξει και η Αυτοδιοίκηση, πρωτοβάθμια - δευτεροβάθμια, ανάλογα και με τις τοπικές ιδιαιτερότητες. Οι Ειδικές Τοπικές Συμφωνίες Εποχικότητας συνίστανται σε συμφωνίες με φορείς, επιχειρήσεις και συλλογικότητες σε επίπεδο τουριστικής ζήτησης, όπως και συνεργασίες με τουρ οπερέιτορς, διαδικτυακά τουριστικά γραφεία, εταιρείες συνεδρίων, κρουαζιερόπλοια, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες κ.ά.

* Να υπάρξουν επιδοτήσεις και κίνητρα προς την πλευρά της τουριστικής προσφοράς είτε κλασικών είτε εναλλακτικών μορφών τουρισμού και να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για τον ιατρικό τουρισμό και τον τουρισμό τρίτης ηλικίας, εντός κι εκτός Ε.Ε.

* Να δοθούν κίνητρα από πλευράς ζήτησης προς τους ταξιδιώτες ή το κύκλωμα ταξιδιωτικής διακίνησης που επιλέγουν να πραγματοποιήσουν τα ταξίδια τους σε περιόδους μη αιχμής από χώρες κυρίως εκτός Ε.Ε.

* Να αναπτυχθούν ξεχωριστά τουριστικά προϊόντα και υπηρεσίες στις Περιφέρειες ανάλογα με το τι προσφέρει η καθεμία σε πολιτιστικό, γαστρονομικό, θρησκευτικό, αθλητικό, συνεδριακό τουρισμό κ.ά.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εργασιακά θέματα
Απασχόληση και ανεργία
Τουρισμός
Επιχειρήσεις