Έντυπη Έκδοση

Μέτρα στήριξης ζητούν οι ιχθυοκαλλιεργητές

Μέτρα στήριξης των Ελλήνων ψαράδων και ιχθυοκαλλιεργητών, που έπαθαν ζημιά από το ρωσικό εμπάργκο, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης, ενώ παρενέβη και για την αύξηση των αλιευμάτων κόκκινου τόνου μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.

Οι ιχθυοκαλλιεργητές ήδη από το καλοκαίρι είχαν ζητήσει να υπάρξει μέριμνα και γι' αυτούς, διότι επλήγησαν ιδιαίτερα από το εμπάργκο. Οπως εξήγησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στους συναδέλφους του της Ε.Ε., «οι εξαγωγές της Ελλάδας σε τσιπούρα και λαβράκι αξίας 11 εκατ. ευρώ και 2.500 τόνους το 2013 υποχώρησαν στους 400 τόνους εξαιτίας του εμπάργκο». Πρόσθεσε ότι «η κατάσταση αυτή επιφέρει σημαντική μείωση στα έσοδα των επιχειρήσεων αλλά και των ίδιων των αλιέων, η οποία δεν θα αναστραφεί εύκολα».

Ο ίδιος ζήτησε την αύξηση των επιτρεπόμενων αλιευμάτων (TAC) για τον κόκκινο τόνο. Επικαλέστηκε επιστημονικά στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία τα αποθέματα του ψαριού παρουσιάζουν σημαντική αύξηση μετά την πολυετή εφαρμογή των περιορισμών στη Μεσόγειο. Οπως είπε, στην πρόσφατη έκθεση της Υποεπιτροπής Στατιστικής και Ερευνας της ΑΙΚΑΤ καταγράφεται η σταθερή ανάκαμψη του αποθέματος του κόκκινου τόνου και αναφέρεται ότι ο στόχος επίτευξης της Μέγιστης Βιώσιμης Απόδοσης μέχρι το 2022 θα επιτευχθεί σύντομα και ζήτησε να αυξηθεί η ποσόστωση για την Ελλάδα, που είναι πολύ μικρή. Το αίτημα αυτό αναμένεται να εξεταστεί στην επόμενη ετήσια Σύνοδο της ΑΙΚΑΤ που έχει προγραμματιστεί για τις 10-17 Νοεμβρίου στην Ιταλία.

Πάντως, σε ό,τι αφορά στον καθορισμό των αλιευτικών δυνατοτήτων για το 2015 στη Βαλτική Θάλασσα επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ιχθυοκαλλιέργειες
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων