Έντυπη Έκδοση

Μουσείο Χαρακτικής Τάκη Κατσουλίδη

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΤΑΚΗ ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗ

Γεννήθηκε στη Μεσσήνη. Από το 1952 ώς το 1958 σπούδασε χαρακτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, συνέχισε τις σπουδές του στην Ecole des Beaux Arts στο Παρίσι με υποτροφία του ΙΚΥ. Παράλληλα ειδικεύτηκε στην τέχνη του βιβλίου στη Σχολή Estienne.

«Σου στήνω μία καλύβα,  στους αιώνες  των αιώνων, ένα κήπο να περπατάς, ένα ρυάκι να καθρεφτίζεσαι, μια πλούσια πράσινη φραγή να μην σε βρίσκει ο άνεμος» ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ «Σου στήνω μία καλύβα, στους αιώνες των αιώνων, ένα κήπο να περπατάς, ένα ρυάκι να καθρεφτίζεσαι, μια πλούσια πράσινη φραγή να μην σε βρίσκει ο άνεμος» ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΣ  Ηταν διευθυντής της Σχολής ΑΤΟ (Δοξιάδη). Από το 1978 ήταν καθηγητής της Σχολής Γραφικών Τεχνών του ΤΕΙ της Αθήνας. Φιλοτέχνησε κυπριακά και ελληνικά γραμματόσημα. Το 2008 τιμήθηκε με βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο του ζωγραφικού και χαρακτικού του έργου και το 2010 με το βραβείο ΕΒΓΕ από την Ενωση Γραφιστών Ελλάδος, για την προσφορά του στις γραφικές τέχνες και στην τυπογραφία. Εχει συγγράψει τρία βιβλία: «Το Σχέδιο του Γράμματος», εκδόσεις Καστανιώτη 1991, «Ο Παπα-Μιχάλης», εκδόσεις Λιβάνη 2001, το οποίο και απέσπασε το πρώτο βραβείο βιογραφίας από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων, και «Το τραίνο», εκδόσεις Ζαχαρόπουλος 2010. Ο λόγος για τον Τάκη Κατσουλίδη, εμπνευστή και δημιουργό του ομώνυμου Μουσείου Χαρακτικής το οποίο λειτουργεί επισήμως από τον Μάρτιο του 2003.

- Τι περιλαμβάνει;

«Το Μουσείο είναι κρατικό, δεν το ίδρυσα εγώ αλλά ο Δήμος Μεσσήνης, με το Προεδρικό Διάταγμα 46 στις 8 Μαρτίου του 2002. Η πρόταση μου έγινε από το δήμαρχο Μεσσήνης, λόγω του ότι η Μεσσήνη είναι η γενέτειρά μου, και ήταν μια τιμητική προσφορά. Εγώ χάρισα στο Δήμο Μεσσήνης 200 χαρακτικά και 20 ζωγραφικά έργα. Επίσης χάρισα ένα πιεστήριο λιθογραφίας του 19ου αιώνα, μήτρες ξυλογραφίας και άλλα εργαλεία σχετικά με τη χαρακτική. Στόχος του Μουσείου αφ' ενός ήταν και είναι να εκθέσει το σύνολο του χαρακτικού και ζωγραφικού μου έργου και αφ' ετέρου να αποτελέσει έναν πολιτιστικό πυρήνα, ο οποίος να συμβάλλει στη διάδοση της Τέχνης και ειδικά της Χαρακτικής στο ευρύτερο κοινό».

- Φιλοξενεί εκθέσεις;

«Στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου δεν περιλαμβάνονται χαρακτικά άλλων καλλιτεχνών για το λόγο που προανέφερα.

Επειδή όμως με ενδιαφέρει να οργανώνουμε περιοδικές εκθέσεις διασήμων χαρακτών, Ελλήνων και ξένων, από την ίδρυση του Μουσείου έως σήμερα έχουμε διοργανώσει και φιλοξενήσει εκθέσεις όπως: "Η ελιά στη Νεοελληνική Χαρακτική", με παράλληλη έκδοση με κείμενα Ν. Γρηγοράκη, εκδόσεις Αδάμ, 2004, "Εκθεση δύο Λευκωμάτων Τέχνης: 'Ημικύκλιο' Γ. Ρίτσου και 'Θάλασσα Επαγγελίας' Τ. Πατρίκιου", 2005, "Εκθεση χαρακτικών με θέμα την ελληνική μυθολογία από το Μουσείο του Λούβρου", 2005, "Εκθεση με γαλλικά κεραμικά και λιθογραφίες από την Επανάσταση του 1821", 2006, "Εκθεση χαλκογραφιών του ζωγράφου-ακαδημαϊκού Π. Τέτση", 2007, "Εκθεση λιθογραφιών του Marc Chagall σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού", 2010, "Αναδρομική έκθεση του χαράκτη Α. Τάσσου για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του", 2014».

- Μόνο χαρακτική;

«Ναι, επειδή η χαρακτική είναι μια τέχνη άγνωστη στο ευρύ κοινό και οι εκθέσεις χαρακτικής είναι πιο σπάνιες και ειδικά στην επαρχία».

- Ζωγράφος ή χαράκτης;

«Σπούδασα χαρακτική, αλλά παράλληλα κάνω και ζωγραφική. Πρώτα μαθαίνουμε να ζωγραφίζουμε και μετά χαράζουμε, δεν νοείται χαράκτης που να μην κάνει ζωγραφική. Ολοι οι μεγάλοι ζωγράφοι έκαναν και χαρακτική».

- Το επισκέπτονται σχολεία;

«Στο μουσείο, εκτός από τις εκθέσεις, γίνονται και σεμινάρια αλλά και διαλέξεις χαρακτικής και ζωγραφικής. Λειτουργεί επίσης ένα τμήμα για παιδιά προσχολικής ηλικίας όπου διδάσκονται ζωγραφική και πλαστική. Το μουσείο το επισκέπτονται περίπου 160 σχολεία από όλο το Νομό Μεσσηνίας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Συνεντεύξεις
Εικαστικά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Ανθρώπινα
Πρόσωπα