Έντυπη Έκδοση

Ο νόμος της σιωπής κυριαρχεί στην Ηλεία

Πώς ένας επιχειρηματίας στο χώρο των ΜΜΕ μπορεί να είναι και προμηθευτής του Δημοσίου και πρόεδρος ΝΠΔΔ;

Ο ρόλος του Τύπου, με βάση τον κώδικα δεοντολογίας των επαγγελματικών δημοσιογραφικών ενώσεων, είναι η αυστηρή κριτική, ο έλεγχος της εκάστοτε εξουσίας, η έρευνα και η ανάδειξη της παραβατικής συμπεριφοράς των δημόσιων προσώπων.

Αυτό όμως που ισχύει σε όλες τις πολιτισμένες και δημοκρατικές χώρες, καταπατάται βάναυσα στην υπανάπτυκτη σε όλους τους τομείς Ηλεία, με την προκλητική ανοχή και τη σιωπή όλων των κομματικών παραγόντων, των βουλευτών και των φορέων.

Ηχηρή απόδειξη της πλήρους ισοπέδωσης του ηθικού αναχώματος, που θεωρητικά και δεοντολογικά πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στον Τύπο και την εκάστοτε εξουσία, αποτελεί η πρόσφατη τοποθέτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Πύργου Ηλείας, στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου, του εκδότη-επιχειρηματία Λεωνίδα Βαρουξή.

Μια τοποθέτηση που πραγματοποιήθηκε με φόντο μια τραγική εικόνα που εμφάνισαν στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου δημοτικοί σύμβουλοι-επικεφαλής παρατάξεων της αντιπολίτευσης (όχι όλοι).

Ο συγκεκριμένος εκδότης, που σχετίζεται με μια σειρά εταιρειών και ΜΜΕ, όπως είναι γνωστό εδώ και χρόνια έχει πληθώρα οικονομικών συναλλαγών με τους δήμους της Ηλείας -και όχι μόνο- και οι εταιρείες του λαμβάνουν ζεστό κρατικό χρήμα ακόμη και με απ' ευθείας αναθέσεις.

Είναι λοιπόν αυτονόητο ότι ο όμιλος του συγκεκριμένου επιχειρηματία ποτέ δεν θα στρεφόταν, κάνοντας κριτική και αποκαλύψεις, ενάντια στα οικονομικά του συμφέροντα και στους «πελάτες» του, δηλαδή στα δημόσια πρόσωπα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -και όχι μόνο.

Πρόσφατο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σιωπή του στο θέμα των σκανδαλωδών τροπολογιών που επιχείρησαν να καταθέσουν στη Βουλή και Ηλείοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προκειμένου να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να μην έχει πρόβλημα ο νέος δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής. Εις βάρος του οποίου έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για απιστία κατ' εξακολούθηση εις βάρος του Δημοσίου και φοροδιαφυγή-αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων, ενώ βρίσκεται ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Με ολοσέλιδα ρεπορτάζ η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», το περιοδικό «Hot Doc» και το «Ιόνιον FM» αναφέρθηκαν εκτενώς στις σκανδαλώδεις τροπολογίες που προκάλεσαν την έκρηξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή (Σταύρος Κοντονής - διαβάστε σχετικά http://apokalypseis.com/?p=4819).

Πολλά αθηναϊκά και περιφερειακά ΜΜΕ αναδημοσίευσαν την είδηση. Οχι όμως και τα ΜΜΕ που διευθύνει ο όμιλος του νέου προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου.

Είναι λοιπόν αυτονόητοι οι όποιοι συνειρμοί, οι προβληματισμοί και οι ηθικοί ενδοιασμοί για την τοποθέτησή του από τον κ. Λιατσή στο νέο του πόστο. Ανατρέχοντας σε παλαιότερα γεγονότα, αυτονόητη είναι και η σιωπηλή στάση των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Ομως δεν είναι καθόλου κατανοητή η σιωπή μέχρις ώρας των κομματικών παραγόντων της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ) και κυρίως η σιωπή της βουλευτού Εφης Σαλτάρη, αλλά και του εξ Ηλείας καταγόμενου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μητρόπουλου. Εκτός και αν είναι όλοι τους απόλυτα ικανοποιημένοι με την τοποθέτηση του τοπικού μιντιάρχη-επιχειρηματία στη θέση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου.

Θυμίζω ότι με βάση έγγραφα από τη Διαύγεια, στο πρόσφατο παρελθόν μια εταιρεία του επιχειρηματικού ομίλου του κ. Βαρουξή εμφανίζεται να είναι και προμηθευτής του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου και μάλιστα να λαμβάνει κάποια ποσά με απ' ευθείας ανάθεση.

Το γεγονός ότι ο επιχειρηματίας-μιντιάρχης-προμηθευτής ενός ΝΠΔΔ έγινε από τη μια μέρα στην άλλη πρόεδρος στο ΝΠΔΔ δεν προβληματίζει τους τοπικούς βουλευτές, τα κόμματα της Αριστεράς και τους φορείς της Ηλείας;

Προσωπικά δεν έχω τίποτα με τον κ. Βαρουξή, την οικογένειά του, τους συνεργάτες του και τον επιχειρηματικό του όμιλο. Απλά εκφράζω δημόσια τις αντιρρήσεις και τον προβληματισμό μου ως δημοσιογράφος για το νέο του πόστο, καθώς εκτιμώ ότι άλλο ρόλο θα έπρεπε να έχει τελικά ο Τύπος στην Ηλεία.

Ενα ρόλο που αν κρίνω και από τη «σιωπή» στο ζήτημα των άλλων τοπικών εκδοτών-μιντιαρχών, αυτός μάλλον έχει χαθεί προ πολλού... στον πάτο του βαρελιού!

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιεύματα/Αρθρα/Σχολιασμοί/Παρεμβάσεις
Τοπική Αυτοδιοίκηση