Ηλεκτρονική Έκδοση

Βραβείο Booker στον Ρίτσαρντ Φλάναγκαν

Χρειάστηκε 12 χρόνια για να γράψει το μυθιστόρημα «The Narrow Road to the Deep North» και διέγραψε από τον υπολογιστή του τις πέντε προηγούμενες εκδοχές αλλά δικαιώθηκε για την προσπάθεια. O 53χρονος Ρίτσαρντ Φλάναγκαν τιμήθηκε φέτος με το βραβείο Booker, που απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. «Ντρέπομαι που είμαι Αυστραλός» δήλωσε ο συγγραφέας και επέκρινε την κυβέρνηση 'Αμποτ για την περιβαλλοντολογική πολιτική της.

Η ιστορία εκτυλίσσεται στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, σε ένα στρατόπεδο ιαπώνων αιχμαλώτων πολέμου, στη μεθόριο Βιρμανίας-Ταϊλάνδης και μεταφέρει τη ζωή ενός χειρουργού, ο οποίος βασανίζεται από τύψεις εξαιτίας της σχέσης του με τη σύζυγο του θείου του. Το μυθιστόρημα πραγματεύεται ζητήματα όπως ο ηρωισμός, η στωικότητα, η απανθρωπιά και το ανέφικτο. Στις σπηλιές των κυνηγών της Τασμανίας, σε ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο της προπολεμικής εποχής, σε μια ταϊλανδέζικη φυλακή, στο λιμάνι του Σίδνεϊ, το μυθιστόρημα αφηγείται μια ιστορία αγάπης με πολλές μορφές.

Ο ίδιος ο συγγραφέας έχει γεννηθεί στην Τασμανία, ζει στο νησί και εδώ και χρόνια έχει αναπτύξει ακτιβιστική δράση για την προστασία των δασών του. Μάλιστα κατηγορέι την κυβέρνηση ότι με τα μέτρα που έλαβε πρόσφατα, απειλεί με αφανισμό τεράστιες δασικές εκτάσεις. Ο πατέρας του Ρίτσαρντ Φλάναγκαν, ο οποίος ήταν επιζήσας του διαβόητου "Σιδηροδρόμου του Θανάτου", πέθανε την ημέρα που ο γιός του ολοκλήρωσε το βιβλίο του.

Πρόκειται για το έκτο βιβλίο του συγγραφέα, μόλις ο τρίτος Αυστραλός που τιμάται με το Booker. "Άλλες ιστορίες έρχονταν και παρέρχονταν όσο δεν κατάφερνα να ολοκληρώσω αυτήν-έγραψα πέντε διαφορετικές εκδοχές, μέχρι να καταλήξω στην οριστική" έγραψε στη Sydney Morning Herald.

Το βραβείο Μπούκερ απονέμεται από το 1969 στο καλύτερο πρωτότυπο μυθιστόρημα γραμμένο στην αγγλική γλώσσα. Δικαίωμα συμμετοχής στον διαγωνισμό είχαν ως το 2013 οι πολίτες της Κοινοπολιτείας των Εθνών, της Ιρλανδίας και της Ζιμπάμπουε, δηλαδή Βρετανοί και κάτοικοι πρώην βρετανικών αποικιών.Σήμερα απευθύνεται πλέον σε όλους τους συγγραφείς που εκδίδουν τα έργα τους στη Βρετανία.

Το βραβείο, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών, ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής, τον βρετανό φιλόσοφο Α.Κ. Γκρέιλινγκ, σε επίσημη τελετή χθες το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα της Σχολής Μουσικής και Θεάτρου του Γκίλντχολ, στο Λονδίνο.

(Πηγή:BBC, ΑΜΠΕ)
 

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία