Ηλεκτρονική Έκδοση

Σφυριές διεθνών οίκων στη Γαλλία

Προειδοποίηση νέας υποβάθμισης από τη Fitch

Αλλη μια επιβεβαίωση ότι η ευρωζώνη κατρακυλά με ισχυρές πιέσεις στον πυρήνα της έρχεται από τις αγορές που ρίχνουν τον πήχυ των προοπτικών. Στο ενδεχόμενο να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας (που είναι AA+ σήμερα) σε αρνητική προοπτική (negative watch), αναφέρθηκε με ανακοίνωσή του ο οίκος Fitch, σημειώνοντας την εξασθένηση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Γάλλοι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις των φόρων. Η κυβέρνηση τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα τους ζητηθούν κι άλλες θυσίες... Γάλλοι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις των φόρων. Η κυβέρνηση τους διαβεβαιώνει ότι δεν θα τους ζητηθούν κι άλλες θυσίες... Δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal αναφέρει ότι η κίνηση του Fitch ακολουθεί την υποβάθμιση από τον οίκο Standard & Poor's την Παρασκευή της προοπτικής του γαλλικού αξιόχρεου - σε αρνητική από σταθερή - και προκαλεί περαιτέρω αμφιβολίες όσον αφορά την ικανότητα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ να βελτιώσει την οικονομία της χώρας.

Ο Fitch είχε προγραμματίσει να επανεξετάσει τον Δεκέμβριο την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας, αλλά στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι το σχέδιο του προϋπολογισμού της χώρας - που δόθηκε την 1η Οκτωβρίου στη δημοσιότητα - κατέστησε αναγκαίο να γίνει αυτό νωρίτερα.

Ο Fitch σημείωσε ότι η γαλλική οικονομία υστέρησε το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με τις προσδοκίες τόσο του ίδιου του οίκου όσο και της κυβέρνησης. Ο οίκος αναμένει τώρα ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας θα αυξηθεί 0,4% το 2014 και 0,8% το 2015 έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της για αύξηση κατά 0,7% και 1,2%, αντίστοιχα.  

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
Γαλλία