Ηλεκτρονική Έκδοση

Παγώνoυν ξανά οι σχέσεις Σερβίας-Αλβανίας

Λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του αλβανού πρωθυπουργού στο Βελγιράδι- την πρώτη αντίστοιχου επιπέδου τα τελευταία 70 χρόνια- τα σοβαρά επεισόδια που σημειώθηκαν στον αγώνα για τα προκριματικά του Euro πυροδότησαν νέα ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατονόμασε ως «φρικτή εμφάνιση» τον Σέρβων γειτόνων αυτό που συνέβη στο αγωνιστικό χώρο ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς έκανε λόγο για «σχεδιασμένη ενέργεια πολιτικής πρόκλησης» τονίζοντας ότι δεν ευθύνονται οι σερβικές αρχές για τη διακοπή του αγώνα.

H σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" που αποτέλεσε αιτία διαμάχης και διακοπής του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας H σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" που αποτέλεσε αιτία διαμάχης και διακοπής του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας  "Πρόκειται για ένα άνευ προηγουμένου γεγονός σε ποδοσφαιρικό αγώνα και ήταν σχεδιασμένο. Για εμένα, το βασικό ερώτημα είναι τώρα πώς θα αντιδράσουν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η UEFA. Εάν κάποιος από τη Σερβία ανέμιζε μια σημαία με τη μεγάλη Σερβία στα Τίρανα ή στην Πρίστινα, το ζήτημα θα είχε τεθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών" δήλωσε ο επικεφαλής της σερβικής διπλωματίας στην εφημερίδα Blic του Βελιγραδίου. Μάλιστα έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι ως υπαίτιος φέρεται ο αδελφός του αλβανού πρωθυπουργού. " Όλο αυτό προσδίδει στο επεισόδιο μια πολιτική διάσταση και πρόκειται για ενέργεια πολιτικής πρόκλησης" υπογράμμισε ο Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Ανέφερε ακόμη ότι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης άσκησαν πιέσεις στις σερβικές αρχές προκειμένου να επιτραπεί η προσέλευση Αλβανών φιλάθλων στο γήπεδο. Ωστόσο, οι σερβικές αρχές ασφαλείας δεν επέτρεψαν σε Αλβανούς φιλάθλους που κατέφτασαν αεροπορικώς στο Βελιγράδι να εγκαταλείψουν το αεροδρόμιο της σερβικής πρωτεύουσας και να παρακολουθήσουν το ματς, για το οποίο δεν είχαν καν εισιτήρια.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης του Βελιγραδίου αναφέρουν ότι εκτός του  Όλσι Ράμα, ο οποίος συνελήφθη στην εξέδρα των επισήμων, όπου καθόταν η αλβανική αντιπροσωπεία, συνελήφθησαν και άλλα μέλη της αποστολής, τα οποία -όπως και ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού- αφέθηκαν ελεύθερα καθώς, εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων, δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος υπεράσπισης γι' αυτούς. Η αλβανική αντιπροσωπεία οδηγήθηκε, με αστυνομική συνοδεία, από το στάδιο της Partizan έως το αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα του αεροδρομίου, από όπου επέστρεψε στα Τίρανα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το περιστατικό σημειώθηκε λίγο πριν την προγραμματισμένη για τις 22 Οκτωβρίου επίσκεψη του Έντι Ράμα στο Βελιγράδι αλλά και την εγκαινίαση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Βελιγραδίου-Τιράνων τρεις φορές την εβδομάδα, που είχε χαιρετιστεί ως ένδειξη βελτίωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Από την πλευρά του ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα κατονόμασε ως "φρικτή εμφάνιση" τον Σέρβων γειτόνων αυτό που συνέβη στο αγωνιστικό χώρο και στην ανάρτισή του στο Facebook έγραψε πως είναι "περήφανος για το παιχνίδι των ερυθρόμαυρων που το κέρδισαν όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο" ενώ εξέφρασε "λύπη για τους γείτονες που ξεφτιλίστηκαν διεθνώς με την εμφάνισή τους" .

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)


 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Σερβία
Αλβανία