Ηλεκτρονική Έκδοση

Δεκτό επί της αρχής το ν/σ για τα οικονομικά των κομμάτων

Ονομαστική ψηφοφορία την Πέμπτη για κουπόνια και χρηματοδότηση από ΝΠΙΔ

Αψιμαχίες για κομματικά δάνεια και εκλογή ΠτΔ

Με ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί των επίμαχων άρθρων που αφορούν την ονομαστικοποίηση των κουπονιών και τη δυνατότητα χρηματοδότησης των κομμάτων από ΝΠΙΔ, το μεσημέρι της Πέμπτης, ολοκληρώνεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα οικονομικά των κομμάτων. Οι δύο επίμαχες ρυθμίσεις δέχθηκαν τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης, που έκανε λόγο για φακέλωμα και για νομιμοποίηση μαύρου χρήματος. Παράλληλα έγιναν δεκτές κάποιες βελτιωτικές αλλαγές και τροπολογίες προκειμένου να καμφθούν οι αντιδράσεις.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής με τη στήριξη από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε δηλώνοντας ότι εάν η κυβέρνηση δεν επιφέρει άμεσα ουσιαστικές αλλαγές θα το καταψηφίσει. Καταψήφισαν ΑΝ.ΕΛ, ΚΚΕ, και Χρυσή Αυγή.

Τροπολογίες και βελτιωτικές κινήσεις

Ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, αποδεχόμενος είτε τροπολογίες είτε προτάσεις, τόσο για διευκολύνσεις κομμάτων που έχουν οφειλές, όσο και για την ονομαστικοποίηση των κουπονιών.

Ειδικότερα, δεκτή έκανε τροπολογία των εισηγητών της ΝΔ Κώστα Καραγκούνη και του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου, που προβλέπει ότι είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο ποσοστό μέχρι 40% από τη συνολική κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει κάθε κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων. Στην αιτιολογική έκθεση της βουλευτικής τροπολογίας τονίζεται η ανάγκη να υπάρχει ένα ελάχιστο διασφαλισμένο έσοδο στα πολιτικά κόμματα που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου για κρατική χρηματοδότηση, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν τη συγκεκριμένη τροπολογία, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή εξυπηρετεί μόνο τα κόμματα της συγκυβέρνησης που είναι υπερχρεωμένα, λόγω των δανείων που έχουν πάρει.

Επίσης, ο κ. Ντινόπουλος -μετά και τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών όλων των κομμάτων, ακόμα και της συγκυβέρνησης- προχώρησε σε βελτιωτική αλλαγή στο θέμα της ονομαστικοποίησης των κουπονιών.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση, τα κόμματα θα μπορούν να δικαιολογούν ανώνυμα κουπόνια για την οικονομική τους ενίσχυση μέχρι του ποσού των 150.000 ετησίως.

Επίσης ο υπουργός Εσωτερικών -μετά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, αλλά και του βουλευτή της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου, που έθεσε συνταγματικό θέμα- απέσυρε την επίμαχη διάταξη που αφορούσε την επέκταση της αρμοδιότητας του Δικαστικού Συμβουλίου από τους υπουργούς και στους βουλευτές.

Αψιμαχίες για το δανεισμό της ΝΔ

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε ό,τι αφορά τα δάνεια που έχουν πάρει ενώ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Βούτσης κατηγόρησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι δεν έχουν μέχρι σήμερα δώσει εξηγήσεις, τόσο για τα δάνεια ύψους 300 εκατ. ευρώ που έχουν πάρει όσο και πως τα εξυπηρετούν. Επίσης μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 αναφέρθηκε σε «νέο δάνειο 150 εκ. που πήρε η Ν.Δ. παρόλο που μαζί ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. χρωστάνε 250 εκ. σε παλιότερα δάνεια». Επιπλέον είχε σημειώσει ότι είναι ομόφωνη η απόφαση για μείωση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων κατά 54% που ήδη έχει μειωθεί φέτος και πέρσι κατά 25%.

"Η ΝΔ πήρε όλα τα δάνεια με απόλυτη διαφάνεια και τα εξυπηρετεί και αυτά και τα όποια άλλα χρέη της. Από εκεί και πέρα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε και μην προσπαθείτε να δημιουργείτε εντυπώσεις μέσα στο πνεύμα των ημερών" απάντησε ο Αργύρης Ντινόπουλος.

Συνηγορώντας από το ραδιοσταθμό  ΒΗΜΑ FM. ο γραμματέας της ΝΔ, Ανδρέας Παπαμιμίκος δήλωσε ότι «δάνειο, η ΝΔ το 2013 δεν έχει πάρει. Μιλάω για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, παλαιότερα παίρναμε όλοι δάνεια». Επίσης σχολίασε ότι: «Αν διαβάσει κανείς τον ισολογισμό, βλέπει ότι τα 14 εκατ. είναι οι απλήρωτοι τόκοι από το 2013, από τη δική μας πλευρά. Είναι απολύτως ξεκάθαρο αυτό και το ελέγχουν ορκωτοί. Αν τώρα ο κ. Βούτσης και ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματικά έχουν στοιχεία ότι εμείς έχουμε πάρει δάνεια, πραγματικά ας τα φέρουν να το αποδείξουν. Ας βγουν ο κ. Βούτσης και η "Αυγή" να μας πουν πότε, πόσα χρήματα και από ποια τράπεζα πήραμε εμείς αυτό το δάνειο. Να αποδεικνύουμε εμείς συνεχώς ότι δεν είμαστε ελέφαντες; Ή κάποιος δεν ξέρει να διαβάζει ισολογισμούς ή πολύ φοβάμαι ότι ξέρει, αλλά θέλει να προκαλεί αποσταθεροποίηση και να πετάει λάσπη στον ανεμιστήρα».

Στο θέμα αναφέρθηκε από την ίδια ραδιοφωνική συχνότητα και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας πως : «Αν δεν κάνω λάθος, το ύψος προκύπτει από τον ισολογισμό. Αν το αυξημένο νούμερο οφείλεται σε νέο δάνειο ή στη μη εξυπηρέτηση του δανείου, οπότε κεφαλαιοποιήθηκαν οι τόκοι, οφείλουν να μας το εξηγήσουν... Δεν το ανέδειξα εγώ, αλλά σας απαντώ».

Άσχετες ρυθμίσεις

Στο ίδιο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί και σειρά υπουργικών τροπολογιών οι οποίες προβλέπουν μεταξύ άλλων: 

- Λύση του οικονομικού προβλήματος για τη μεταφορά των μαθητών των δημοσίων σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2014- 2015.

- Παράταση των συμβάσεων του προσωπικού που απασχολείται με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ στο πρόγραμμα «Ενέργειες στήριξης ηλικιωμένων ατόμων που χρήζουν βοήθεια». 

- Επέκταση της δυνατότητας ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και προς τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των δήμων με απαλλαγή ή μείωση κατά περίπτωση, των προσαυξήσεων και παράταση για υποβολή σχετικής αίτησης μέχρι 30/10/2014. 

- Ενισχύονται με υπουργική απόφαση χρηματοδοτούμενες δράσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που αφορούν στην αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης πετρελαίου με φυσικό αέριο στον οικιακό τομέα. 

Διαβάστε σχετικά: Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Βουλή
Δάνεια
Νομοσχέδια
Πολιτικά κόμματα
Για το ίδιο θέμα
Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων