Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνάντηση Αλ. Τσίπρα με δικαστικούς

«Μείζον θέμα η μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων»

Τα προβλήματα που απασχολούν τον δικαστικό κλάδο συζητήθηκαν σε συνάντηση που είχε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τους προέδρους των Δικαστικών Ενώσεων.

Στη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες των ενώσεων συμμετείχαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές Ζωή Κωνσταντοπούλου και Σταύρος Κοντονής καθώς και αντιπροσωπεία από το Τμήμα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται πως κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκαν εκ μέρους των δικαστικών ενώσεων σειρά θεσμικών ζητημάτων που αφορούσαν στη μη καταβολή των δεδουλευμένων οφειλών στους δικαστικούς, στην άρνηση εκτέλεσης δικαστικών αποφάσεων από την Κυβέρνηση, στην καθυστέρηση της έκδοσης δικαστικών αποφάσεων, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού στα δικαστήρια και της ανύπαρκτης υλικοτεχνικής υποδομής, στην πολυνομία, στην κακονομία και στην συνεχιζόμενη κακή νομοθέτηση που έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια.
 
Από τη μεριά του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι οι δικαστικές αποφάσεις οφείλουν να προστατεύουν την δημοκρατική και κοινωνική επιταγή του Συντάγματος που θέτει αναμφισβήτητα κριτήρια κοινωνικής δικαιοσύνης και προστασίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθώς και ότι τα κριτήρια αυτά δεν μπορούν να σχετικοποιούνται από καμία υπέρτερη αξιολόγηση υπό το μανδύα ενός κακώς εννοούμενου και θολού δημοσίου συμφέροντος.
 
Τόνισε ότι η κρίση δεν είναι απλώς οικονομική αλλά κρίση αξιών και κρίση εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα, εμπιστοσύνη η οποία οφείλει να αποκατασταθεί τόσο μέσω της έμπρακτης προστασίας της λειτουργικής και προσωπικής ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι θα πρέπει να αφήνονται ανεπηρέαστοι κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όσο και με την απόρριψη λογικών που υπαγορεύουν την ύπαρξη δικαστικών αποφάσεων τριών ταχυτήτων: Αποφάσεων που εκτελούνται, αποφάσεων που εκτελούνται με καθυστέρηση ή και καθόλου και, τέλος, αποφάσεων που νομιμοποιούν εξόφθαλμα αντισυνταγματικές επιταγές.
 
Επίσης, αναγνώρισε την αναγκαιότητα σεβασμού της δικαστικής απόφασης του Μισθοδικείου που δικαιώνει τις δικαστικές ενώσεις και σημείωσε ότι η εισοδηματική αποκατατάσταση όσων έχουν υποστεί περικοπές οφείλει να γίνει με τρόπο συντεταγμένο και ορθολογικό.
 
Μετά τη συνάντηση οι πρόεδροι των Δικαστικών Ενώσεων (Δικαστικών και Εισαγγελέων, Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας, Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου, Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κλπ) ανέφεραν ότι ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα σχετικά με θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Δικαιοσύνης (κενά σε οργανικές θέσεις, ασφάλεια δικαστηρίων).
 
Επίσης, μίλησαν για «το μείζον θέμα που προκύπτει από τη μη εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας» οι οποίες αφορούν τους δικαστικούς, αλλά και άλλους κλάδους, όπως οι ένστολοι και οι καθαρίστριες.
 
Σύμφωνα με την ΑΥΓΗ, δικαστής που συμμετείχε στην συνάντηση, στο ερώτημα αν θα έπρεπε να αποφευχθεί η παρέμβαση Σαμαρά στην εν εξελίξει έρευνα για τον επηρεασμό βουλευτών, απάντησε: «Ασφαλώς και θα έπρεπε να αποφεύγεται». Εξάλλου, «το έχουμε πει τόσες φορές ότι πρέπει (σ.σ. οι πολιτικοί) να αποφεύγουν να κρίνουν τις δικαστικές αποφάσεις, όχι υπό την έννοια της κριτικής αλλά όταν αυτό συνιστά παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης». 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ
Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ)