Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην UNESCO και όχι σε δίκη, λέει ο Τασούλας

Αλαμουντίν: Δίκαιο το αίτημα της Ελλάδας

Το αίτημα της Ελλάδας είναι δίκαιο και το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να το αναγνωρίσει, δήλωσε η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν, σε συνέντευξη Τύπου από το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου ξεναγήθηκε νωρίτερα από τον πρόεδρο του μουσείου Δημήτρη Παντερμαλή. «Περιμένουμε την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην UNESCO. Αλλά εξετάζουμε και διαφορετικές εκδοχές. Δεν έχουμε αποφασίσει να κάνουμε δικαστικές ενέργειες» σημείωσε ο υπουργός Πολιτισμού.

Φωτογραφία : Ορέστης Σεφέρογλου Φωτογραφία : Ορέστης Σεφέρογλου Η σύζυγος Κλούνεϊ είπε ότι έχει έρθει η ώρα να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα καθώς «πρόκειται για μία αδικία που έχει διαρκέσει πολύ».

Σε ερώτηση, δε, για το αν ο σύζυγός της θα έχει μια πιο ενεργή παρέμβαση στο θέμα, η 36χρονη δικηγόρος χαμογέλασε και είπε πως, αν και βρίσκεται σε αρχικό στάδιο του γάμου της αλλά ξέρει ότι δεν πρέπει να μιλά εκ μέρους του «ο ίδιος θα κάνει τις επιλογές του».

Φωτογραφία : Ορέστης Σεφέρογλου Φωτογραφία : Ορέστης Σεφέρογλου Από την πλευρά του ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας τόνισε ότι: «Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη. Αποφασίσαμε να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες, και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι».

Η συνέντευξη στο μουσείο της Ακρόπολης έγινε σε μία αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους, φωτογράφους και εικονολήπτες, παρουσία του προέδρου της Διεθνούς Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Ντέιβιντ Χιλ, καθώς και της γγ του ΥΠΠΟΑ, Λίνας Μενδώνη και ακολούθησε τη συνάντηση της λονδρέζικης νομικής φίρμας με τον πρωθυπουργό. 

«Αποφασίστηκε να γίνει σύσταση προς το Ηνωμένο Βασίλειο, να προσέλθει στη μεσολάβηση την οποία είχε ζητήσει η Ελλάδα. Ο χρόνος αναμονής που προβλέπεται, το εξάμηνο, για την ανταπόκριση της Βρετανίας σε αυτή την ομόφωνη σύσταση της διακυβερνητικής επιτροπής της UNESCO, θα μας παρέχει νομικές συμβουλές η ομάδα αυτή των διακεκριμένων δικηγόρων σε συνεργασία με τους δικούς μας νομικούς συμβούλους στο υπουργείο» τόνισε ο κ. Τασούλας.

Φωτογραφία : Ορέστης Σεφέρογλου Φωτογραφία : Ορέστης Σεφέρογλου «Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, τα Μάρμαρα είναι σημαντικά για όλον τον κόσμο. Αποτελεί φοβερή βαρβαρότητα το γεγονός ότι τα γλυπτά βρίσκονται σε δύο ξεχωριστούς χώρους, το 60% στην Ελλάδα και το 40% στη Βρετανία. Αν συνενωθούν, όλος ο κόσμος θα έχει τη δυνατότητα να δει την απαρχή του πολιτισμού» ανέφερε ο κ. Ρόμπερτσον, επισημαίνοντας ότι «το Βρετανικό Μουσείο μπορεί να κρατήσει κάποια έργα τέχνης, όπως τις μούμιες, αλλά είναι υποχρεωμένο να επιστρέψει τα Γλυπτά».

Ο κ. Ρόμπερτσον διευκρίνισε: «Εάν υπάρξει ανταπόκριση της Βρετανίας στην πρόσκληση της UNESCO, τότε η διαμεσολάβηση θα ξεκινήσει και εμείς οι τρεις θα βρεθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όμως, μέχρι τώρα, η κυβέρνηση της Βρετανίας λέει ότι είναι θέμα του Μουσείου και εκείνο ότι δεν πρόκειται να τα επιστρέψει. Στόχος μας δεν είναι να απογυμνώσουμε το μουσεία, αλλά τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν μοναδική περίπτωση. Δεν σχεδιάζουμε νομικές κινήσεις, απλώς νομικές συμβουλές. Υπάρχουν όμως ευκαιρίες, διεθνή δικαστήρια, εναλλακτικοί μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, όπως η διαμεσολάβηση, διεθνείς συνθήκες, ιδέες που πρέπει να λάβουμε υπόψη. Η Μεγάλη Βρετανία είναι μεγάλη γιατί λαμβάνει υπόψη της τον διεθνή νόμο και τις αποφάσεις».

Επίσης, οι τρεις νομικοί επεσήμαναν τις αλλαγές που, ήδη, έχουν συμβεί στη Βρετανία. «Υπάρχουν κοινοβουλευτικές αποφάσεις στη Βρετανία που από τη μία επέτρεψαν την επιστροφή λειψάνων πολιτισμού (σσ. των Αβορίγινων στην Αυστραλία) και από την άλλη απαγορεύουν την αποδοχή κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών. Υπάρχουν εξαιρέσεις και μπορούν να υπάρξουν κι άλλες. Οι ορίζοντες είναι ανοικτοί» υπογράμμισαν.

Από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Χιλ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σημείωσε πως: «Δεν θα σταματήσουμε εάν δεν γυρίσουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα».

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μάρμαρα του Παρθενώνα
Υπουργείο Πολιτισμού