Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπουργικό συμβούλιο στη σκιά του κραχ

Σαμαράς προς ΣΥΡΙΖΑ: Υπονομεύετε τη σταθερότητα

Στα άκρα η πόλωση - δηλώσεις Βενιζέλου

Τελευταία ενημέρωση:

Στη στάση της αντιπολίτευσης, την οποία κατηγόρησε για ευθεία υπονόμευση της σταθερότητας και ότι προσπαθεί να ματαιώσει την έξοδο από την κρίση, απέδωσε ο πρωθυπουργός τις αντιδράσεις των αγορών. Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, και ενώ το χρηματιστήριο καταποντίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, με τα spread των ομολόγων να εκτοξεύονται στα επίπεδα του 2010, ο Αντώνης Σαμαράς θέλησε να στείλει μήνυμα πολιτικής σταθερότητας και συνέχισης των μεταρρυθμίσεων.

Ο πρωθυπουργός κινήθηκε στην ίδια γραμμή με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος νωρίτερα απέδωσε ουσιαστικά σε «εσωτερικές μικροκομματικές αψιμαχίες» την καθίζηση του χρηματιστηρίου, λέγοντας ότι «το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε αυτήν τη στιγμή στη δύσκολη διαπραγμάτευση για την έξοδο από την κρίση και από το Μνημόνιο, για την αλλαγή σελίδας στην πορεία της χώρας, είναι η αμφισβήτηση της πολιτικής σταθερότητας».

Μιλώντας στο υπουργικό συμβουλίο ο Αντώνης Σαμαράς είπε ότι «Κάποιοι θέλουν με κάθε τρόπο να προκαλέσουν εκλογές τώρα, γιατί ξέρουν ότι αργότερα θα είναι γι' αυτούς πολύ αργά. Η Ελλάδα θα πηγαίνει όλο και καλύτερα στο εξής, αυτό τους τρομάζει και θέλουν να το εμποδίσουν. Με τη βοήθειά σας δεν θα το καταφέρουν». Στη συνέχεια πρόσθεσε: "Ας το ακούσουν όλοι εντός και εκτός της χώρας. Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει και δεν θα επιτρέψει καμία παρέκκλιση από τη συνταγματική τάξη. Ούτε από τη δημοκρατική νομιμότητα, ούτε από την πολιτική σταθερότητα, ούτε από την οικονομική πολιτική εξυγίανσης και μεταρρυθμίσεων. Από αυτή την ευθεία γραμμή δεν θα παρεκκλίνουμε ούτε χιλιοστό. Ανακτήσαμε την αξιοπιστία της Ελλάδας με πολύ κόπο. Τώρα που η πολιτική μας δίνει καρπούς δεν θα αφήσουμε τίποτα και κανέναν να την υπονομεύσει".

Δριμύτατη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, επαναλαμβάνοντας πως «η αποσταθεροποίηση και η αβεβαιότητα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο που έχουμε στην πορεία μας προς την έξοδο από την κρίση και στην αλλαγή σελίδας». 
Μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε πως η πρωτοβουλία της κυβέρνησης να προσδιορίσει την έναρξη της διαδικασίας της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο και να ζητήσει η ίδια την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής, έχει ενοχλήσει βαθύτατα την αντιπολίτευση «γιατί ακύρωσε σενάρια και στην πραγματικότητα διέψευσε μια ολόκληρη στρατηγική».
Όλα αυτά ενώ ο πανικός στην αγορά συνεχίστηκε και την Τετάρτη στη σκιά των οικονομικών και πολιτικών αδιεξόδων, μετά τη χθεσινή «Μαύρη Τρίτη». Οι μετοχές έφτασαν να βουλιάζουν 10% με προσπάθειες... ανάσχεσης στα χαμηλά και τα επιτόκια των ομολόγων, αλά μνημονίου 2010 στο 7,8%, ξανά βορά σε κερδοσκοπικά πυρά «επενδυτών», στη σκιά της ύφεσης στην ευρωζώνη. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 888,93 μονάδες σημειώνοντας πτώση 6,25%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από 31 Ιουλίου του 2013.

Ταυτόχρονα, και ενώ φουντώνουν οι συζητήσεις για πρόωρες εκλογές, συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η αντιπαράθεση για τα περί χρηματισμού βουλευτών και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

 

Newsroom Enet

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Χρηματιστήριο Αθηνών
Για το ίδιο θέμα
«Έξοδος στις αγορές», με επιτόκια... μνημονίου 2010
Σε «μικροκομματικές αψιμαχίες» αποδίδει ο Βενιζέλος το χρηματιστηριακό κραχ