Ηλεκτρονική Έκδοση

Ουκρανία: Και Έλληνες νεκροί κοντά στη Μαριούπολη

Επιβεβαίωσαν Βενιζέλος κι έλληνας πρόξενος

Έλληνες φέρονται να βρίσκονται μεταξύ των θυμάτων στο χωριό Σαρτάνα, στην επαρχία του Ντονέτσκ της Ουκρανίας, μετά από βομβαρδισμό της περιοχής με οβίδες, στον οποίο σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 17 την Τρίτη. Την είδηση επιβεβαίωσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Ουκρανία Δημήτρης Παπαδημητρίου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των Ελλήνων που έχασαν τη ζωή τους.

Οι οβίδες προέρχονταν, σύμφωνα με ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης, από το στρατόπεδο των ρωσόφωνων και έπληξαν δρόμο κοντά σε κοιμητήριο, στον οποίο πορεύονταν κάτοικοι που επέστρεφαν από κηδεία.
 
Στο Σαρτάνα κατοικούν κυρίως Ουκρανοί πολίτες ελληνικής καταγωγής και απέχει 10 χιλιόμετρα από την Μαριούπολη.
 
Για άμεση στήριξη της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία δεσμεύθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη Ελλήνων ανάμεσα στα θύματα.
 
«Εκφράζω τα βαθιά και ειλικρινή μου συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων. Η στήριξη μας θα είναι άμεση. Στις δύσκολες αυτές ώρες, η Ελληνική Πολιτεία είναι στο πλευρό των ομογενών της Ουκρανίας και ήδη έχουν δοθεί εντολές στον Γενικό μας Πρόξενο στη Μαριούπολη, όπως παράσχει κάθε δυνατή αρωγή στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή του καθώς και τον τραυματιών», αναφέρει ο κ. Βενιζέλος.
Το ζητούμενο, σημειώνει ακόμη ο υπουργός Εξωτερικών, είναι ο σεβασμός της εκεχειρίας και μια εφαρμόσιμη πολιτικοδιπλωματική λύση στην Ουκρανία.
 
Η δήλωση του Βασίλη Πριμικήρη,  Συντονιστή του Τμήματος Ελληνισμού της Διασποράς του ΣΥΡΙΖΑ, για το κτύπημα της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία:
 
«Τελικά έγινε και αυτό, δυστυχώς Έλληνες στην καταγωγή συγκαταλέγονται μεταξύ των τραυματιών και πιθανώς των θυμάτων στη χθεσινή επίθεση με όλμους κατά του ελληνικού χωριού Σαρτανά που βρίσκεται 10 χιλ. έξω από τη Μαριούπολη της Ανατολικής Ουκρανίας. Ο Σαρτανάς είναι μια κωμόπολη 11000 κατοίκων από τους οποίους περίπου το 70% είναι έλληνες της Αζοφικής.  Οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζονται στην Ουκρανία και η ελληνική κυβέρνηση έχει καθήκον  να φροντίσει για τους έλληνες της διασποράς στη χώρα αυτή.
 
Υπάρχει ανάγκη υποστήριξης με έμπειρα στελέχη του ΥΠΕΞ σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων. Να χορηγηθούν θεωρήσεις για την επιστροφή στην πατρίδα σε ομογενείς που το επιθυμούν από τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Ουκρανία. Τέλος, είναι ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να ενεργοποιηθεί, ώστε με ειρηνικό τρόπο να λυθούν οι μεγάλες αντιθέσεις στην ουκρανική κοινωνία και να διασφαλιστεί η πολιτισμική, γλωσσική και όχι μόνο διαφορετικότητα που υπάρχει σ΄ αυτή τη χώρα. Οι φασιστικές μέθοδες καταστολής της διαφορετικότητας δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές στην Ευρώπη του 21ου αιώνα».
 
 
Η τραγική απώλεια αμάχων στο χωριό Σαρτάνα «υπογραμμίζει την ανάγκη να κλείσει επιτέλους ο κύκλος του φανατισμού και του αίματος που σφραγίζει την καθημερινότητα των πολιτών στην Ουκρανία», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ. «Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να παρασχεθεί η μεγαλύτερη δυνατή βοήθεια στις οικογένειες των θυμάτων και να φέρει στο προσκήνιο το θέμα της προστασίας των μελών της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία», καταλήγει η Αγίου Κωνσταντίνου.
 
 
 
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Υπουργείο Εξωτερικών