Ηλεκτρονική Έκδοση

Τουρκία - Συρία και στη μέση το Κομπάνι

Σκληρές μάχες στο Κομπάνι

Το καθεστώς της Συρίας απέρριψε τις εκκλήσεις για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο έδαφός της, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ως πράξη επίθεσης εναντίον της χώρας. Από την άλλη, η Τουρκία απορρίπτει τις εκκλήσεις να επιτρέψει τη διέλευση από τα σύνορά της προς τη Συρία, παρά μόνο σε Σύρους πολίτες. Και στο Κομπάνι η σφαγή που επιφέρει ο άνισος αγώνας μεταξύ Κούρδων και τζιχαντιστών, συνεχίζεται.

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι μόνο στους Σύρους πολίτες επιτρέπεται να διασχίσουν τη μεθόριο της χώρας τους προκειμένου να πολεμήσουν στο Κομπάνι το οποίο πολιορκούν οι τζιχαντιστές, απορρίπτοντας την έκκληση της Γαλλίας να επιτρέψουν γενικώς τη διέλευση από τα σύνορα.
 
«Αυτοί που προέρχονται από τη Συρία μπορούν να φύγουν για να συμμετάσχουν στη μάχη για το Κομπάνι», δήλωσε ενώπιον του Τύπου ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος επανέλαβε ότι η κυβέρνησή του δεν επιτρέπει τη διέλευση πολιτών άλλων εθνικοτήτων, κυρίως Τούρκων.
 
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τουρκία πρέπει «σίγουρα να ανοίξει τα σύνορά της» για να περάσουν ενισχύσεις προκειμένου να εμποδιστεί η κατάληψη της κουρδικής πόλης της Συρίας.
 
«Εμείς δεν θα επιτρέψουμε στους Τούρκους πολίτες να εισέλθουν στη Συρία διότι δεν θέλουμε να λάβουν μέρος στη συριακή διένεξη. Και εμείς προσπαθούμε να εμποδίσουμε εκείνους που προσπαθούν να το κάνουν παράνομα» τόνισε ο κ. Νταβούτογλου, που πρόσθεσε ότι «είναι αντίθετο με το συνταγματικό δίκαιο της χώρας μας».
 
Στο μεταξύ, το καθεστώς της Συρίας απέρριψε τις εκκλήσεις για τη δημιουργία ζώνης ασφαλείας στο έδαφός της, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί ως πράξη επίθεσης εναντίον της χώρας. «Η Συρία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα για να προστατεύσει την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα έπειτα από διαβουλεύσεις με τους φίλους της», σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών στη Δαμασκό, αναφερόμενο στη Ρωσία και στο Ιράν.
 
Η Τουρκία, σύμμαχος των αντικαθεστωτικών που επιδιώκουν την ανατροπή του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, πιέζει επίσης για τη δημιουργία τέτοιας ζώνης. «Οι τουρκικές προσπάθειες για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αρχών και των σκοπών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημειώνει επίσης το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας.
 
Στο Κομπάνι σήμερα
 
Η Διεθνής Συμμαχία κατά του Ισλαμικού Κράτους υπό τις ΗΠΑ έπληξε 18 στόχους των τζιχαντιστών γύρω από τη συριακή κουρδική πόλη του Κομπάνι την Τρίτη και την Τετάρτη, ανέφεραν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ.
 
Το Κομπάνι, το οποίο υπερασπίζονται Κούρδοι πολιτοφύλακες, έχει γίνει παγκοσμίως γνωστό, καθώς πολιορκείται από τους τζιχαντιστές και απειλείται με σφαγή του εναπομείναντος άμαχου πληθυσμού του.
Οι υπόλοιποι κάτοικοί του έχουν καταφύγει στην Τουρκία, λίγα χιλιόμετρα πιο βόρεια.
 
Εάν το Κομπάνι πέσει στα χέρια των τζιχαντιστών, τότε το Ι.Κ. θα ελέγχει μια συνεχή λωρίδα στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας, μεταξύ των δύο κουρδικών περιοχών στο ανατολικό και στο δυτικό άκρο των συροτουρκικών συνόρων.
 
Στο συριακό εμφύλιο, πλην των Κούρδων, πολεμούν οι κυβερνητικές δυνάμεις υπό την κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, οι κοσμικοί και μετριοπαθείς ισλαμιστές αντάρτες, με τους οποίους συμμαχεί και το Μέτωπο Αλ Νούσρα, παρακλάδι της Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Συρία
Τουρκία