Έντυπη Έκδοση

Η τροπολογία της ντροπής

Προκαλεί η συγκυβέρνηση των «success stories», υιοθετώντας τροπολογία για ακατάσχετο και ανεκχώρητο του 40% της κρατικής επιδότησης που χορηγείται στα κόμματα. Απόφαση με την οποία επιχειρεί να σώσει τη Ν.Δ., αλλά κυρίως το ΠΑΣΟΚ, του οποίου το 100% της κρατικής επιχορήγησης πηγαίνει στην αποπληρωμή των δανείων του.

Enet,gr Enet,gr Οι συγκυβερνώντες, αφού φρόντισαν να διασφαλίσουν ασυλία στα μέλη των διοικήσεων τραπεζών, που χορηγούσαν αφειδώς δάνεια στα κόμματα, τώρα προχωρούν και σε νέο δίχτυ ασφαλείας. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ χρωστάνε συνολικά περί τα 240 εκατ. ευρώ, ενώ από τον περασμένο Φεβρουάριο ο αρμόδιος επίτροπος παραδέχθηκε ότι τρεις από τις τέσσερις υπό παρακολούθηση τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια στα πολιτικά κόμματα, όταν τα δάνεια αυτά στην πλεινότητά τους είναι μη εξυπηρετούμενα από τον Ιανουάριο του 2013.

Τα δανεικά κι αγύριστα του ΠΑΣΟΚ περνούν στις πλάτες των φορολογουμένων, οι οποίοι μέσω του ΤΧΣ -τα μέλη του οποίου έχουν επίσης εξασφαλίσει την ασυλία- συντηρούν τις συστημικές τράπεζες. Πρακτικά, οι τράπεζες δέχονται να μετακυληθεί το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προς το τέλος της περιόδου αποπληρωμής, με τον οφειλέτη-κόμμα να περιορίζεται να καταβάλλει μόνο τα τρέχοντα χρεολύσια.

Αποτελεί διπλή πρόκληση για τους πολίτες, καθώς μόνο τον περασμένο Σεπτέμβριο έγιναν 18.662 κατασχέσεις για ποσά συνολικής οφειλής 357 εκατ. ευρώ. Οι κατασχέσεις ακινήτων, συντάξεων και μισθών πολιτών, που υπερφορολογούνται, συνεχίζονται, ενώ την ίδια ώρα οι συνεταίροι της εξουσίας επιλέγουν τη σωτηρία των υπερχρεωμένων κομμάτων.

Η τροπολογία, που κατατέθηκε από βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, έγινε αποδεκτή από τον υπουργό Εσωτερικών Α. Ντινόπουλο, που φάνηκε σαν έτοιμος από καιρό. Χαρακτηριστική είναι η αιτιολογική έκθεση, που συνοδεύει την τροπολογία: Χαρακτηρίζει τη ρύθμιση αναγκαία προκειμένου να διασφαλιστεί ένα ελάχιστο έσοδο στα κόμματα, ώστε να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους. Αντιθέτως, οι πολίτες θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο στόχαστρο των τραπεζών, έστω κι αν έχουν μικρά χρέη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Στη στήλη
Κύριο άρθρο