Ηλεκτρονική Έκδοση

Επαφές Σαμαρά με τον κινέζο ομόλογό του

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ασίας

Ξεκινά το απόγευμα στο Μιλάνο η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ασίας, η οποία φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία αλλά και στην Μέση Ανατολή με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους. Στο περιθώριο της Συνόδου αναμένεται συνάντηση Μέρκελ -Πούτιν προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, οι επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης καθώς και η κρίση που έχουν προκαλέσει στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης-Ρωσίας.

Σύμφωνα με το Πεκίνο η φετινή Σύνοδος έχει θέμα την "καλλιέργεια υπεύθυνης συνεργασίας και την προώθηση της διαρκούς ανάπτυξης και ασφάλειας". Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται η οικονομική συνεργασία μεταξύ Ασίας και Ευρώπης αλλά και ο συντονισμός των προσπαθειών για να υπάρξει απάντηση σε ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνόδου θα εγκριθεί η ένταξη δύο νέων μελών, του Καζακστάν και της Κροατίας και πλέον η ASEM θα αριθμεί 53 μέλη. Την σύνοδο θα ανοίξει με ομιλία του ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κεκιάνγκ, ο οποίος αναμένεται να αναφερθεί στην πρόθεση του Πεκίνου να συμμορφώνεται με τους διεθνείς κανόνες, να δημιουργήσει μια ανοιχτή παγκόσμια οικονομία και να ενδυναμώσει πρακτικά τη συνεργασία της Ασίας με την Ευρώπη σε όλους τους τομείς όπως την επιστήμη, την έρευνα, την προστασία του περιβάλλοντος, την οικονομία, το εμπόριο και τις επενδύσεις.

Μόλις τον περασμένο μήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χερμαν Βαν Ρομπάι δήλωνε ότι οι ασιατικές αγορές αποτελούν ασύγκριτες ευκαιρίες επενδύσεων για ευρωπαϊκές εταιρείες.

Επαφές Σαμαρά στη Σύνοδο

Στο περιθώριο της Συνόδου έχει κανονιστεί (για τις 10.30 το πρωί της Πέμπτης) συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ στην οποία θα συζητηθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης. Μεταξύ άλλων θα εξετασθεί η συνεργασία στο λιμάνι του Πειραιά, η προοπτική στους σιδηροδρόμους όπου είναι δεδομένο το κινεζικό ενδιαφέρον και η ενδεχόμενη συμμετοχή των κινεζικών κεφαλαίων στις ιδιωτικοποιήσεις που προωθεί η κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει κι άλλες επαφές με ηγέτες τόσο της ΕΕ όσο και της Ασίας. Η συμμετοχή του κ. Σαμαρά στην Σύνοδο Κορυφής έρχεται με μία περίοδο όπου οι διεθνείς αγορές εκφράζουν επιφυλακτικότητα έναντι της ελληνικής οικονομίας.

(Πηγή:Xinhua,ΑΜΠΕ)

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Διεθνείς διασκέψεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Ευρωπαϊκή Ένωση
Κίνα