Έντυπη Έκδοση

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗ ΣΗΜΑΙΑ ΤΟΥΣ «ΠΟΥ ΚΥΜΑΤΙΣΕ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ»

«Ηρωες» οι παίκτες, «αφιλόξενοι» οι Σέρβοι

Ο επεισοδιακός ποδοσφαιρικός αγώνας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της Αλβανίας στο Βελιγράδι έδωσε πολλά πρωτοσέλιδα στα έντυπα της Πρίστινας καθώς απρόβλεπτα ήλθε ξανά στο προσκήνιο της επικαιρότητας η σερβο-αλβανική διένεξη.

Ευγενικές χειρονομίες προς φωτογράφους και κοινό Ευγενικές χειρονομίες προς φωτογράφους και κοινό Πανηγυρισμοί από τους απανταχού Αλβανούς, που μιλούν για «παράσταση ντροπής» της Σερβίας ενώ ακόμη και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας των Τιράνων έδειξε έλλειψη διάθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι.

Με την εκτίμηση ότι ο αγώνας ήταν «κάτι περισσότερο από ένα παιχνίδι», τα έντυπα ΜΜΕ στην Πρίστινα προέβαλαν πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα, παραθέτοντας και φωτογραφίες του τηλεκατευθυνόμενου ελικοπτέρου με τη σημαία της Μεγάλης Αλβανίας και τις μορφές του Ισμαήλ Κεμάλι και του Κοσοβάρου συναγωνιστή του, Ισά Μπολετίνι, όπως και φωτογραφίες στο γήπεδο.

Η εφημερίδα «Ζέρι», σε δημοσίευμα με τίτλο «Μεγάλη Αλβανία», ανέφερε ότι ακόμη μεγαλύτερο ήταν το ελικόπτερο που έφερε τη σημαία με το χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας και την επιγραφή «αυτόχθονες» που πετούσε πάνω από τους 25 χιλιάδες Σέρβους οπαδούς.

Η εφημερίδα «Τριμπούνα» ανέφερε ότι στη διάρκεια του αγώνα είχαν κλείσει όλες οι είσοδοι, αλλά «ξέχασαν ότι οι αετοί έρχονται από τον ουρανό». Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι «στους Σέρβους ανήκει η ντροπή και στην Αλβανία η σημαία».

Μάλιστα τον αγώνα παρακολουθούσαν στο Κόσοβο δεκάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι μετά τη διακοπή του, βγήκαν στους δρόμους και πανηγύριζαν όπως μετέδωσαν τα ΜΜΕ της Πρίστινας.

Ο αδελφός

Ουσιαστικά, ήλθε ξανά στο προσκήνιο η σερβο-αλβανική διένεξη. Μάλιστα η εμπλοκή του αδελφού του πρωθυπουργού της Αλβανίας, Εντι Ράμα, στο όλο περιστατικό έδωσε αναπόφευκτα μια πολιτική διάσταση στο θέμα ή άφησε τα περιθώρια να αντιμετωπιστεί και από αυτή τη σκοπιά.

Οι απανταχού Αλβανοί πανηγύριζαν, θεωρώντας μεγάλη νίκη το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» στο κέντρο του Βελιγραδίου. Στα Τίρανα, στο Τέτοβο, στην Πρίστινα, στη νότια Μιτρόβιτσα αλλά και σε πολλές πόλεις στο εξωτερικό, δεκάδες χιλιάδες Αλβανοί βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν.

Την ίδια ώρα, ακόμη και η αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας της Αλβανίας έδειξε έλλειψη διάθεσης για εξομάλυνση των σχέσεων με το Βελιγράδι, όπως επισήμαναν πολιτικοί παρατηρητές. Ο Αλβανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για αφιλόξενους Σέρβους, δεν καταδίκασε το επεισόδιο και αργότερα μίλησε για «φρικτή εμφάνιση» των Σέρβων γειτόνων.

Στο αεροδρόμιο των Τιράνων, πάνω από 5 χιλιάδες άνθρωποι, κρατώντας σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της Σερβίας, υποδέχθηκαν σαν ήρωες τους παίκτες της αλβανικής ομάδας, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία
Βία
Βαλκάνια
Διαδηλώσεις
Ρατσισμός
Κύριο θέμα
Θέλουν τα Βαλκάνια για πάντα διαιρεμένα