Έντυπη Έκδοση

ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΣΕΡΒΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ

«Θέλησαν να μας ταπεινώσουν»

Εκδηλη είναι η οργή των Σέρβων, πολιτών και πολιτικών, για τα γεγονότα που οδήγησαν στη διακοπή του ποδοσφαιρικού αγώνα Σερβίας-Αλβανίας στο Βελιγράδι, με τον Τύπο και την πολιτική ηγεσία να καταγγέλλουν επικίνδυνη προβοκάτσια.

Εξαλλος ο σερβικός Τύπος από την προβοκάτσια στον αγώνα Σερβίας - Αλβανίας Εξαλλος ο σερβικός Τύπος από την προβοκάτσια στον αγώνα Σερβίας - Αλβανίας Οι κυρίαρχες απόψεις που υιοθετούν αναλυτές και αξιωματούχοι είναι ότι στόχος της αλβανικής πρόκλησης ήταν: 1ον η ταπείνωση του σερβικού λαού, 2ον η υπονόμευση εκ μέρους εξτρεμιστικών κύκλων της προσπάθειας εξομάλυνσης των σχέσεων Σερβίας-Αλβανίας ιδίως εν όψει της επίσκεψης του Αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα στο Βελιγράδι στις 22 Οκτωβρίου, 3ον η απόπειρα ορισμένων δυτικών κέντρων εξουσίας να προκαλέσουν χάος εν όψει της επίσκεψης του Ρώσου προέδρου Πούτιν και να «τιμωρήσουν» έτσι τη Σερβία για τη διαλλακτική της στάση έναντι της Μόσχας στο ουκρανικό και, 4ον, ένας συνδυασμός των παραπάνω.

Για προσχεδιασμένη πολιτική πρόκληση έκανε λόγο ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ιβιτσα Ντάτσιτς τονίζοντας ότι οι σερβικές αρχές δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση για τη διακοπή του αγώνα και ότι αναμένει την κατάλληλη αντίδραση από την Ε.Ε. και την UEFA. «Εάν ένας Σέρβος ανέμιζε τη σημαία της Μεγάλης Σερβίας στα Τίρανα ή την Πρίστινα, το θέμα θα έμπαινε στην ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» είπε ο κ. Ντάτσιτς, επισημαίνοντας ότι το επεισόδιο λαμβάνει μια ιδιαίτερη πολιτική διάσταση εξαιτίας της διαφαινόμενης ανάμειξης του αδελφού του Αλβανού πρωθυπουργού, Ολσι Ράμα.

Κατά τα σερβικά ΜΜΕ, οι Αρχές θεωρούν τον Ολσι Ράμα ύποπτο για την οργάνωση του επεισοδίου και εκτιμούν μάλιστα ότι ο ίδιος πιλοτάρισε το τηλεκατευθυνόμενο ελικοπτεράκι που εμφανίστηκε με το λάβαρο της Μεγάλης Αλβανίας στον αγωνιστικό χώρο.

Ο κ. Ράμα κρατήθηκε για λίγο αλλά εν συνεχεία αφέθηκε ελεύθερος -σύμφωνα με μία εκδοχή διότι δεν μπορούσε να οριστεί συνήγορος εξαιτίας της απεργίας των Σέρβων δικηγόρων. Ο ίδιος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη.

«Αστάθεια»

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατήγγειλε απόπειρα ταπείνωσης των Σέρβων και πρόκλησης διαρκούς αστάθειας στα δυτικά Βαλκάνια, ιδίως στη Σερβία.

Υποστήριξε ότι υπάρχουν ενδείξεις για το ποιος είναι ο κάτοχος του κινητού που χρησιμοποιήθηκε για τον τηλεχειρισμό του ιπτάμενου αντικειμένου -κάτι που μένει ν' αποδειχθεί- ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συνδέεται το περιστατικό με τη σημερινή επίσκεψη Πούτιν.

Οσον αφορά ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν τελικώς ο Εντι Ράμα θα επισκεφτεί το Βελιγράδι, απάντησε ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει εκείνος.

Το επεισόδιο στον αγώνα καταδίκασε και ο Σέρβος πρόεδρος Τόμισλαβ Νίκολιτς αποδίδοντάς το σε κύκλους που επιδιώκουν να προκαλέσουν ταραχές στη Σερβία και ν' αποσταθεροποιήσουν ολόκληρη την περιοχή.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε από την πλευρά της θλίψη και απογοήτευση για τα γεγονότα, τονίζοντας ότι η πολιτική δεν πρέπει να διεξάγεται «υπό την πίεση προκλήσεων στα στάδια».

«Εκτιμούμε ότι οι σερβικές αρχές χειρίστηκαν την κατάσταση με επαγγελματισμό» δήλωσε η εκπρόσωπος της διπλωματικής υπηρεσίας της Ε.Ε. Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, δίνοντας συγχρόνως έμφαση στη σπουδαιότητα της περιφερειακής συνεργασίας και στην επικείμενη επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Αλβανία
Βαλκάνια
Βία
Διαδηλώσεις
Σερβία
Ρατσισμός
Κύριο θέμα
Θέλουν τα Βαλκάνια για πάντα διαιρεμένα