Έντυπη Έκδοση

«Δεν πήραμε μέτρα, γιατί μέτρα δεν υπήρχαν»

Μια ακόμη νοσοκόμα του Πρεσβυτεριανού Νοσοκομείου του Τέξας φαίνεται να έχει προσβληθεί από τον ιό του Εμπολα μετά τη Νίνα Φαμ (γένους θηλυκού τελικά) λίγες μέρες πριν.

Με εκατό δολάρια ΗΠΑ αμείβονται οι εθελοντές της φωτογραφίας στη Σιέρα Λεόνε, για να μεταφέρουν σορούς νεκρών από τον Εμπολα.Και μετά αναρωτιούνται πώς διαδίδεται ο ιός... Με εκατό δολάρια ΗΠΑ αμείβονται οι εθελοντές της φωτογραφίας στη Σιέρα Λεόνε, για να μεταφέρουν σορούς νεκρών από τον Εμπολα.Και μετά αναρωτιούνται πώς διαδίδεται ο ιός... Πρόκειται για την Αμπερ Βίνσον, 29 ετών, η οποία είχε φροντίσει επίσης τον λιβεριανής καταγωγής, Τόμας Ερικ Ντάνκαν, που πέθανε από τον ιό. Σταθερά αλλά με περισσότερες ελπίδες για ανάρρωση εξελίσσεται και η κατάσταση της υγείας της Ισπανίδας νοσηλεύτριας Τερέσα Ρομέρο.

Ενόσω οι ιστορίες Εμπολα συνεχίζονται παράλληλα και με εντυπωσιακές ομοιότητες, οι Αμερικανίδες νοσηλεύτριες (το ίδιο ακριβώς είχαν κάνει και οι Ισπανίδες συνάδελφοι της Ρομέρο) αρνήθηκαν χθες τις «βολές» των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης (CDC) που προσπάθησαν να υπονοήσουν την «απροσεξία» των συναδέλφων τους, υποστηρίζοντας ότι δεν παραβίασαν κανένα πρωτόκολλο, γιατί απλούστατα κανένα πρωτόκολλο δεν υπήρχε.

Στη Σιέρα Λεόνε, οι δυνάμεις ασφαλείας αναγκάστηκαν να απομακρύνουν με δακρυγόνα και με πυροβολισμούς στον αέρα αγανακτισμένους πολίτες που διαμαρτύρονταν γιατί η σορός ενός ασθενούς από Εμπολα είχε παραμείνει δύο μέρες χωρίς κανείς να «βιαστεί» να την απομακρύνει. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ, Αντόνι Μπάνμπερι, τόνιζε: «Ο κόσμος χάνει τη μάχη με τον Εμπολα και έχει αποτύχει στην ανάσχεση της θανατηφόρας επιδημίας». Και συνέχισε: «Είτε σταματάμε τον Εμπολα τώρα ή θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πρωτοφανή κατάσταση για την οποία δεν έχουμε σχέδιο αντιμετώπισης» είπε επικαλούμενος κάποια τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που κάνουν λόγο για την εμφάνιση 5.000 έως 10.000 νέων κρουσμάτων κάθε εβδομάδα στη Δυτική Αφρική από το Δεκέμβριο μέχρι σήμερα και φυσικά μόνο από Εμπολα, κι όχι από ελονοσία, για παράδειγμα, μια ασθένεια που έχει μακράν μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά νούμερα να... απαριθμήσει κανείς.

Την απογοήτευσή του ότι ο κόσμος (γενικά) δεν κάνει αρκετά εξέφρασε χθες και ο Αμερικανός πρόεδρος. Η αμερικανική κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει πρόσθετη χορήγηση κεφαλαίων από το Κογκρέσο για την αντιμετώπιση του ιού. ΔΑΦΝΗ ΧΡΗΣΤΟΥ

(ΠΗΓΕΣ: EL PAIS, EUROPAPRESS, LA VANGUARDIA, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Εμπολα
Ματιές στον κόσμο
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση