Έντυπη Έκδοση

ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ: ΒΙΑΙΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΤΩΝ

«Ο κινεζικός στρατός δεν θα χρειαστεί να επέμβει»

Στους δρόμους βρέθηκαν και πάλι χθες το βράδυ οι ακτιβιστές της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ, μετά τη βίαιη επέμβαση της αστυνομίας την προηγούμενη νύχτα με συγκρούσεις και δεκάδες συλλήψεις. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν η αστυνομία άρχισε ν' απομακρύνει οδοφράγματα που είχαν στήσει οι διαδηλωτές σε οδική σήραγγα κοντά σε κυβερνητικά κτήρια.

Συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ. Αφού η αστυνομία «στέκεται στο ύψος της», ο κινεζικός στρατός δεν επεμβαίνει... Συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ. Αφού η αστυνομία «στέκεται στο ύψος της», ο κινεζικός στρατός δεν επεμβαίνει... Οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν σπρέι πιπεριού και απώθησαν τους διαδηλωτές χτυπώντας τους με τα κλομπ, για να ξαναπάρουν τελικά τον έλεγχο της σήραγγας. Σαράντα πέντε ακτιβιστές συνελήφθησαν, ενώ κατακραυγή προκάλεσαν τηλεοπτικές εικόνες που έδειξαν έξι αστυνομικούς να χτυπούν με γροθιές και κλοτσιές έναν ήδη ακινητοποιημένο διαδηλωτή που φορούσε χειροπέδες. Κατά τον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό TVB που μετέδωσε το βίντεο, ο ξυλοδαρμός κράτησε 4 λεπτά.

Για βάρβαρη συμπεριφορά της διαφθαρμένης πλέον αστυνομίας μιλούσαν χθες βράδυ οι νέοι που συγκεντρώθηκαν ξανά στον κύριο χώρο διαμαρτυρίας στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, ενώ το περιστατικό καταδίκασε και η Διεθνής Αμνηστία ζητώντας την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη. Ο υπουργός Αμυνας της τοπικής κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ότι έχει διαταχθεί έρευνα.

Το Πεκίνο

Το Πεκίνο παρακολουθεί την ίδια ώρα προσεκτικά τις εξελίξεις, με Κινέζο αξιωματούχο να δηλώνει, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ότι δεν θα χρειαστεί κατά πάσα πιθανότητα επέμβαση του κινεζικού στρατού -φήμη που ακούγεται συχνά στους κόλπους των διαδηλωτών-, καθώς η «κατάσταση επιστρέφει σιγά σιγά στο κανονικό». Αλλος αξιωματούχος της Κίνας ζητούσε παράλληλα από τα ξένα ΜΜΕ στο Χονγκ Κονγκ να μεταδίδουν «αντικειμενικά» τις εξελίξεις χωρίς παρεμβάσεις από εξωτερικές δυνάμεις. Την ίδια ώρα η Κίνα είχε ήδη μπλοκάρει την ιστοσελίδα του BBC στην επικράτειά της, μετά τη μετάδοση του βίντεο με τον ξυλοδαρμό του διαδηλωτή.

Προσεκτικά, αλλά περιοριζόμενο σε γενικές παραινέσεις, παρακολουθεί τα γεγονότα και το Λονδίνο. Απαντώντας σε ερώτηση στο Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να υψώσει το ανάστημά της για να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ. Δεν είπε, ωστόσο, πώς θα γίνει αυτό.

(Πηγές: AFP-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Χονγκ Κονγκ