Έντυπη Έκδοση

Με αεροπορική κάλυψη αντεπιτίθενται οι Κούρδοι στο Κομπάνι

Με τη βοήθεια 18 αεροπορικών πληγμάτων του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους, κατάφεραν χθες οι Κούρδοι μαχητές να σταματήσουν την προέλαση της οργάνωσης στο Κομπάνι και να ανακαταλάβουν δύο από τις θέσεις της.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ εκτιμά ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν χερσαίες δυνάμεις, ενώ ο Μπαράκ Ομπάμα προειδοποίησε ότι ο πόλεμος αυτός θα είναι ένας μακροχρόνιος αγώνας.

Με τα αεροπορικά χτυπήματα που εξαπέλυσε ο διεθνής συνασπισμός, οι κουρδικές δυνάμεις ανακατέλαβαν κάποιες περιοχές της πόλης, το 50% της οποίας ελέγχουν οι μαχητές του Ι.Κ. Σύμφωνα με Κούρδους αξιωματούχους, κατά τα χτυπήματα αυτά σκοτώθηκαν 32 μαχητές του Ι.Κ., ενώ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι ο συνασπισμός διεξήγαγε τις τελευταίες μέρες συνολικά 39 επιθέσεις. Ταυτόχρονα, καταστράφηκαν και 16 κτήρια κοντά στην πόλη, τα οποία είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

«Δεν βλέπω τους Αμερικανούς να στέλνουν στρατεύματα στη Συρία», δήλωσε ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ. Αν και οι ΗΠΑ ηγούνται της συμμαχικής αεροπορικής εκστρατείας κατά των τζιχαντιστών, η Ουάσιγκτον προβάλλει αντίσταση στις εκκλήσεις ορισμένων συντηρητικών, οι οποίοι ζητούν να αναπτυχθούν χερσαία στρατεύματα στο Ιράκ και τη Συρία σε βοήθεια στον πόλεμο κατά της οργάνωσης.

Απειλούν βάση

Οι τζιχαντιστές απειλούν την αεροπορική βάση Ασαντ στην επαρχία Αλ Ανμπαρ του Ιράκ, ανακοίνωσε χθες το Πεντάγωνο, το οποίο υποστηρίζει ότι το Ι.Κ. μετακινείται «ελεύθερα» στην περιοχή και πιέζει όλο και περισσότερο τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας. Πάντως, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας τόνισε ότι επαφίεται στους Ιρακινούς να προστατεύσουν τις υποδομές τους. «Θα συνεχίσουμε τα αεροπορικά πλήγματα όποτε παρουσιαστεί ευκαιρία», ανέφερε.

Η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση παρουσίασε χθες νομοσχέδιο που ενισχύει τις εξουσίες των δυνάμεων ασφαλείας, μετά τις μαζικές διαδηλώσεις Κούρδων σε όλη τη χώρα, ενάντια στη στάση της Αγκυρας στον αγώνα κατά του Ι.Κ. Στόχος είναι να δοθεί «το πλεονέκτημα στην αστυνομία, σε περιπτώσεις γενικευμένων βιαιοτήτων», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς.

«Μακροπρόθεσμη εκστρατεία» χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα τον πόλεμο κατά του Ι.Κ., τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν γρήγορες λύσεις». «Βρισκόμαστε ακόμα στα πρώτα στάδια», πρόσθεσε.

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Πολεμικές επιχειρήσεις
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Μέση Ανατολή και αραβικός κόσμος
Ισλαμικό Κράτος
Συρία
Τουρκία