Έντυπη Έκδοση

Αρχίζει το Πανόραμα

Με την πολυαναμενόμενη ταινία «Queen and Country» του Τζον Μπούρμαν κάνει απόψε έναρξη το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

«Queen and Country» του Τζον Μπούρμαν «Queen and Country» του Τζον Μπούρμαν Ημι-αυτοβιογραφική ταινία, συνέχεια της ταινίας «Ελπίδα και δόξα» που ο διάσημος σκηνοθέτης (δημιουργός κλασικών ταινιών όπως «Ο επαναστάτης του Αλκατράζ» και «Οταν ξέσπασε η βία») είχε γυρίσει πριν από οκτώ χρόνια και στην οποία περιέγραφε τη ζωή του ως μικρό παιδί στο Λονδίνο στη διάρκεια των γερμανικών αεροπορικών επιδρομών στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη νέα του ταινία, που συμμετείχε στο «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών» του Φεστιβάλ των Κανών, ο Μπούρμαν αφηγείται, με φρεσκάδα και χιούμορ, τις περιπέτειές του ως φαντάρου στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, σε μια Βρετανία κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών. Η ταινία θα προβληθε σήμερα στις 8.30 μ.μ. στο «Αστυ» και σε επαναληπτική προβολή την Τρίτη 21/10 στις 10 μ.μ. πάλι στο «Αστυ».

* Νωρίτερα, πριν από την επίσημη έναρξη (στις 5.45 μ.μ. στο «Αστυ»), θα προβληθεί η συγκλονιστική αντιμιλιταριστική ταινία «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» του «μαυροπινακισμένου», στη διάρκεια του μακαρθισμού, σκηνοθέτη/σεναριογράφου Ντάλτον Τράμπο. Με αφορμή ένα στρατιώτη, που στάλθηκε σ' ένα χωρίς ουσιαστικό λόγο πόλεμο, τον υποτιθέμενο «πόλεμο για να τελειώσει όλους τους πολέμους», και επιστρέφει «φυτό», εγκαταλειμμένος σε νοσοκομείο (αν και με ολοζώντανες τις αισθήσεις του, παρ' όλο που δεν το πιστεύουν οι γιατροί), ο Τράμπο εξαπολύει ένα δριμύ «κατηγορώ» ενάντια σε ένα σύστημα που στέλνει τους ανθρώπους στη σφαγή και το θάνατο.

Τρεις ακόμα ταινίες διεκδικούν την προσοχή μας σήμερα:

* Στο «Αλδεβαράν» του Ανδρέα Θωμόπουλου (6.15 μ.μ., «Ααβόρα»), ο ποιητής Δημήτρης μαθαίνει πως του μένουν μόλις δύο μήνες ζωής και περιπλανιέται σε μια βρόμικη και άσχημη πόλη που πεθαίνει μαζί του. Μια πολύ ιδιαίτερη και προσωπική ταινία (1975), αντιπροσωπευτική μιας νέας τάσης στον ελληνικό κινηματογράφο που μιλά για την αποξένωση σε μια μεγαλούπολη που θυμίζει πολύ την Αθήνα...

* Τι να πει κανείς για το «Δυτικό μέτωπο» (1930) του Παμπστ; Ο Παμπστ μάς μεταφέρει κάτι από τη φρίκη και την παραφροσύνη του πολέμου, παρακολουθώντας τέσσερις Γερμανούς στρατιώτες που ζουν τις ζωές τους στα χαρακώματα της Γαλλίας. Θύματα κι αυτοί ενός πολέμου (του Πρώτου Παγκόσμιου) που όλοι νόμιζαν πως θα διαρκούσε μερικούς μήνες, αλλά διήρκεσε τελικά τέσσερα χρόνια... Η ταινία θα προβληθεί στις 7.45 μ.μ. στην «Ααβόρα».

* Το «7 μέρες στην Αβάνα» (9.45 μ.μ., «Ααβόρα») θα είναι η πρώτη ταινία του αφιερώματος στον σημαντικό Παλαιστίνιο σκηνοθέτη Ελία Σουλεϊμάν, ο οποίος θα επισκεφθεί το Πανόραμα την ερχόμενη εβδομάδα (23/10). Εδώ, ο σκηνοθέτης προσεγγίζει την καθημερινότητα στην Κούβα μέσα από την ιστορία ενός Παλαιστίνιου που φτάνει στην Αβάνα. Επτά ιστορίες, μία για κάθε ημέρα της εβδομάδας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου
Κινηματογράφος