Έντυπη Έκδοση

Καθοριστικά τα νέα ευρήματα της Αμφίπολης

Κι όμως, ο τάφος της Αμφίπολης είναι πολύ πιθανόν να μην έχει τον πολυαναμενόμενο τέταρτο θάλαμο. Κι αυτό τεκμαίρεται από το γεγονός ότι δεν προκύπτει μέχρι στιγμής θύρα στο έκκεντρο άνοιγμα του τρίτου θαλάμου. Θυμίζουμε πως το άνοιγμα αυτό έμοιαζε να οδηγεί σε υπόγεια επέκταση του ταφικού μνημείου.

 Πολλοί μάλιστα υπέθεταν πως δεν αποκλείεται να μην έχουμε μόνο έναν, αλλά πολλούς χώρους στην υπόγεια συνέχεια του οικοδομήματος, η οποία θα είναι σκαλισμένη στο βράχο. Το σενάριο αυτό μετά την αφαίρεση κι άλλων χωμάτων φαίνεται πως απομακρύνεται, αφήνοντας πολλά ερωτηματικά για τη χρήση του μνημείου και την ταυτοποίηση του νεκρού που ήταν εξαρχής το ζητούμενο.

Η ανασκαφική ομάδα θεωρεί πως έχουμε το μεγαλύτερο σωζόμενο υπόσκαφο μνημείο που σώζει όλα του τα στοιχεία (τοίχους, καμάρα). Τα περισσότερα αυτής της περιόδου είναι ερειπωμένα.

Δίνουν μεγάλη σημασία στην αρχαία κατασκευή.

Βεβαίως κανείς δεν αμφισβητεί τη σημασία που έχουν και τα μέχρι στιγμής ευρήματα, όπως είναι: οι ολόγλυφες σφίγγες, οι πανέμορφες αρχαϊστικές Καρυάτιδες και το περίτεχνο ψηφιδωτό που ανταγωνίζεται σε ποιότητα και ομορφιά τα περίφημα ψηφιδωτά της Πέλλας.

Επίσημη ενημέρωση για την πορεία της ανασκαφής θα δοθεί σήμερα στη 1 το μεσημέρι στο Μουσείο της Αμφίπολης. Αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα κι άλλες φωτογραφίες μετά την πλήρη αποκάλυψη του ψηφιδωτού δαπέδου ώστε να δούμε αν επιβεβαιώνεται η κυρίαρχη άποψη ότι ακολουθεί τον δαφνοστεφή Πλούτωνα που βρίσκεται πάνω σε άρμα με λευκά άλογα η κόρη της θεάς Δήμητρας η Περσεφόνη. Σε αυτή την περίπτωση, θα έχουμε την εικόνα της πορείας προς τον Αδη και δεν θα έχουμε απάντηση στο ερώτημα ποιος ακριβώς είναι θαμμένος στο λαμπρό αυτό μνημείο. Θα πάρει πολύ χρόνο στους μελετητές να απαντήσουν με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα, και ώς τότε, ποιος ξέρει, μπορεί να έχει βρεθεί ένας άλλος μακεδονικός τάφος να μας εξάψει πάλι τη φαντασία...

Η ανασκαφή της Αμφίπολης πάντως δεν σταματά εδώ. Εχει ακόμη πολύ ψωμί, όπως λένε οι εργαζόμενοι σε αυτή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία