Έντυπη Έκδοση

Εκθεση θησαυρών και βιβλιοαγορά στην Ακαδημία Αθηνών

Οι τρεις εκδόσεις του «Υμνου εις την Ελευθερίαν» του Διονυσίου Σολωμού, οι οποίες τυπώθηκαν την ίδια χρονιά στη Γαλλία και στο Μεσολόγγι, οι εφημερίδες της Κωνσταντινούπολης και της Κρητικής Πολιτείας και φυσικά το κατακρεουργημένο από τον Ε.

Ροΐδη βιβλίο της «Ιταλίδας» «Πάπισσας Ιωάννας». Οι μαχαιριές που προήλθαν από χαρτοκόπτη είναι ολοφάνερες στο βιβλίο-έκθεμα, στο οποίο ξέσπασε ο Ε. Ροΐδης μόλις το πήρε στα χέρια του, καθώς ήταν μεταφρασμένο από τον Παναγιώτη Πανά, με τον οποίον ο συγγραφέας είχε κόντρα. Ολα αυτά στην έκθεση που ανοίγει σήμερα για το κοινό η Ακαδημία Αθηνών, οργανώνοντας παράλληλα μέχρι και το Σάββατο 18 Οκτωβρίου μια μεγάλη βιβλιοαγορά των πολύτιμων επιστημονικών εκδόσεών της, στην ανατολική αίθουσα του κτηρίου της Πανεπιστημίου, για καλό σκοπό.

Πρόκειται να διατεθούν προς πώληση 26.000 τόμοι που αντιστοιχούν σε 118 τίτλους, τα έσοδα από τους οποίους θα διατεθούν για την ενίσχυση της «Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης» Ληξουρίου Κεφαλονιάς, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους πρόσφατους σεισμούς. Οι τιμές του κάθε τόμου θα κυμαίνονται από 1 έως 20 ευρώ, ενώ η πραγματική αξία τους είναι πολλαπλάσια.

Παράλληλα και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η Βιβλιοθήκη της Ακαδημίας Αθηνών θα προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο, στους τόπους και στη γνώση, καθώς θα εκθέσει στο χώρο της σπάνια έντυπα, χειρόγραφα και αρχειακό υλικό από τη σχεδόν άγνωστη συλλογή της. «Θέλουμε να μας ανακαλύψουν», μας λένε άνθρωποι της Βιβλιοθήκης, καθώς προχωρούμε στους χώρους όπου εκτίθενται πραγματικοί θησαυροί από το 12ο έως και τον 20ό αιώνα. .

Πράγματι, η έκθεση κατόρθωσε να μας παρασύρει και να μας προκαλέσει δέος χάρη στη σημασία και τη μοναδικότητα των εκθεμάτων της. Χειρόγραφα αρχεία, μεταξύ των οποίων θρησκευτικά και λογοτεχνικά κείμενα, σημειώσεις σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων, ψαλτήρια, τραγωδίες, ιατροσόφια, αφορισμοί, αστρολογικοί κώδικες έως και κτηματολόγια και τοπογραφικά σχέδια. Καθώς προχωρούμε στην έκθεση και μέσα στους αιώνες βλέπουμε τα πρώτα αρχέτυπα, βιβλία που προέρχονται από την εποχή της πρώιμης τυπογραφίας, λεξικά και περιηγητικά βιβλία, εκπαιδευτικά, περιοδικές εκδόσεις και εφημερίδες του 19ου αιώνα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εκδοτικοί οίκοι
Εκθέσεις
Εκδόσεις-Εκτυπώσεις