Έντυπη Έκδοση

Επίθεση στην Αννα Καφέτση, εν απουσία της

Το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ διάλεξε να στείλει χθες ανακοίνωση στον Τύπο εναντίον της διευθύντριας, ενώ εκείνη έλειπε για αγορά έργων τέχνης στο εξωτερικό

Την ώρα που η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Αννα Καφέτση βρισκόταν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο Λονδίνο για την αγορά έργων τέχνης, το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ έστελνε στον Τύπο ανακοίνωση που καταφερόταν εναντίον της.

Το Δ.Σ., στηριζόμενο σε επουσιώδη στοιχεία, όπως την καταγραφή των έργων τέχνης της συλλογής με μολύβι, καταγγέλλει την Αννα Καφέτση, τον άνθρωπο στον οποίο οφείλεται η δημιουργία αυτού του μουσείου. Αφήνουν να εννοηθεί ότι πίσω από την ενέργεια αυτή (της σημείωσης με μολύβι) κρύβεται κάτι σκανδαλώδες, ενώ είχε ανατεθεί από τη διευθύντρια σε υπάλληλο η καταγραφή των έργων (με στυλό) μόνο όταν συμπληρωνόταν ο φάκελος με τα συμβόλαια απόκτησης του κάθε έργου και τα σχετικά παραστατικά. Η υπάλληλος, λόγω έλλειψης χρημάτων, απομακρύνθηκε και έμεινε η δουλειά στη μέση.

Ας δούμε όμως τι λέει το Δ.Σ. του ΕΜΣΤ: «Το Διοικητικό Συμβούλιο, σεβόμενο την εντολή της Ελληνικής Πολιτείας και σε άμεση συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο, εργάζεται πυρετωδώς για την κατά το δυνατόν ταχύτερη έναρξη λειτουργίας του ΕΜΣΤ στο νέο κτήριο. Τόσο όμως στο παρελθόν όσο και σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο αντιμετωπίζει συμπεριφορές και αντιδράσεις που δημιουργούν σοβαρή δυσλειτουργία. Κατ' επανάληψη η διευθύντρια του Μουσείου έχει υποστηρίξει ότι "το Μουσείο είναι εκείνη" αρνούμενη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του διοικητικού οργάνου του ΕΜΣΤ που είναι το Διοικητικό Συμβούλιο. Δεν δίστασε μάλιστα να αλλοιώσει αποφάσεις του και απέκρυψε έγγραφα από αυτό. Ενεργώντας αυθαίρετα και αυταρχικά έχει έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τα προηγούμενα και το παρόν Διοικητικό Συμβούλιο. Πρώην πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΜΣΤ παραιτήθηκε λόγω αδυναμίας συνεργασίας και αγενούς συμπεριφοράς της διευθύντριας.

»Ειδικά δε στο θέμα της ανάθεσης των μελετών η διευθύντρια, χωρίς να έχει προβεί στην αναγκαία προεργασία, εισηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο την ανάθεσή τους.

»Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του το Διοικητικό Συμβούλιο με δυσάρεστη έκπληξη διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο μέρος των έργων τέχνης είναι με εντολή της διευθύντριας καταγεγραμμένα στο Γενικό Βιβλίο Εισαγωγής Εργων του ΕΜΣΤ με μολύβι (!!!), με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Ακόμα έχουν απορριφθεί δωρεές φιλοτέχνων προς το Μουσείο για άγνωστους λόγους, χωρίς μάλιστα να έχει ενημερωθεί γι' αυτό κανένας ούτε καν το Διοικητικό Συμβούλιο».

Αγνοούν βεβαίως ή θέλουν να αγνοούν τα μέλη του Δ.Σ., ότι η καθ' ύλην αρμόδια για να κρίνει αν ένα έργο τέχνης έχει θέση μέσα σ' αυτό το μουσείο είναι η καλλιτεχνική διευθύντριά του και όχι ένας νομικός, ένας επιχειρηματίας ή ένας επαγγελματίας συνδικαλιστής, άνθρωποι που διορίστηκαν από έναν υπουργό στο Διοικητικό Συμβούλιο ενός οργανισμού. Αν δηλαδή ο καθένας που δηλώνει καλλιτέχνης ή συλλέκτης δωρίζει ένα έργο του για να μπει στο μουσείο, πρέπει η δωρεά του να γίνεται αποδεκτή;

Εξάλλου, αργά χθες το βράδυ, όταν δημοσιοποιήθηκε αυτή η ανακοίνωση, πληροφορηθήκαμε πως το μέλος του Δ.Σ., αρχιτέκτων Αθανάσιος Κυρατσούς, εξεπλάγη με το περιεχόμενό της, καθώς είχε διαφωνήσει με οποιαδήποτε αναφορά στο πρόσωπο της διευθύντριας. Ηταν σύμφωνος μόνο για την αναγκαιότητα ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τις ενέργειες που γίνονται προκειμένου να ανοίξει το μουσείο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)