Έντυπη Έκδοση

ΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΑΘΜΟ ΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΟΝΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ 2007

Ενοχοι οι 4 από τους 5 για τις φωτιές στην Ηλεία

Την ενοχή των τεσσάρων εκ των συνολικά πέντε κατηγορουμένων, που δικάζονται σε δεύτερο βαθμό από το τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Πάτρας, ως υπαίτιοι για τις φονικές και καταστροφικές πυρκαγιές της Ηλείας τον Αύγουστο του 2007, ζήτησε ο εισαγγελέας της έδρας Ευριπίδης Νικολάου.

Ο εισαγγελέας τόνισε  ότι οι αντιπεριφερειάρχης  και δήμαρχος δεν είχαν καταστρώσει σχέδιο  για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών Ο εισαγγελέας τόνισε ότι οι αντιπεριφερειάρχης και δήμαρχος δεν είχαν καταστρώσει σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών Ο εισαγγελέας, στη διάρκεια της αγόρευσής του, ζήτησε να κριθούν ένοχοι για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή οι Χαράλαμπος Καφύρας, τότε νομάρχης Ηλείας, Πανταζής Χρονόπουλος, δήμαρχος Ζαχάρως την περίοδο εκείνη, και ο πυροφύλακας της Μίνθης, Παναγιώτης Τσούρας. Επίσης, ζήτησε να κριθεί ένοχη για εμπρησμό και η ηλικιωμένη Σοφία Νικολοπούλου, κάτοικος της κοινότητας Παλαιοχώρι, από το σπίτι της οποίας φέρεται να ξεκίνησαν οι φλόγες, όταν το μαγειρικό σκεύος στο οποίο έφτιαχνε κόλλυβα άρπαξε φωτιά.

Ο εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαγεί από όλες τις κατηγορίες ο τότε διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Νίκος Μιχαλόπουλος. Υπενθυμίζεται ότι οι ποινές που επέβαλε το δικαστήριο σε πρώτο βαθμό ήταν οι εξής:

Σοφία Νικολοπούλου, ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών.

Χαράλαμπος Καφύρας, πρώην αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών.

Πανταζής Χρονόπουλος, έκπτωτος δήμαρχος Ζαχάρως, ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών.

Παναγιώτης Τσούρας, πυροφύλακας εποχικός, ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών.

Μιχαλόπουλος Νικόλαος, πρώην διοικητής Π.Υ. Κρεστένων, ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Φώτης Παππάς, πρώην υπαρχηγός Π.Σ, αθώος.

Για τον Πανταζή Χρονόπουλο και τον Παναγιώτη Τσούρα το δικαστήριο πρωτόδικα δεν είχε δεχθεί κανένα ελαφρυντικό ενώ για τους υπόλοιπους δέχθηκε το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου.

Κατά τη διάρκεια της αγόρευσής του χθες ο εισαγγελέας Ευριπίδης Νικολάου ανέφερε πως οι Χαράλαμπος Καφύρας και Πανταζής Χρονόπουλος δεν είχαν καταστρώσει οργανωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, παρ' ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν τέτοιες που, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «ήταν σαν ο εχθρός να είχε φθάσει προ των πυλών». Επίσης ανέφερε ότι το πυροφυλάκιο της Μίνθης βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το σπίτι όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά στο Παλαιοχώρι και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη η ευθύνη του πυροφύλακα.

Κλείνοντας την αγόρευσή του ο εισαγγελέας τόνισε: «Οι παραλείψεις που έγιναν πρέπει να εντοπιστούν και να μην ξαναγίνουν. Και το καλύτερο μνημόσυνο για τους ανθρώπους που χάθηκαν είναι η αποφασιστικότητά μας, είτε ατομικά είτε ως φορέων εξουσίας, να μην τις επαναλάβουμε ξανά».

«Δεν θέλω να σχολιάσω την εισαγγελική πρόταση. Απλά θέλω να πω ότι για μια ακόμη φορά διαπιστώθηκαν από τη Δικαιοσύνη οι σοβαρές ευθύνες που είχαν οι αυτοδιοικητικοί παράγοντες του τόπου, με συνέπεια να οδηγηθούν σε φρικτό θάνατο δεκάδες συνάνθρωποί μας», ανέφερε στην «Ε» η Χριστίνα Δρακοπούλου, αδερφή του εποχικού δασοπυροσβέστη που χάθηκε μέσα στις φλόγες τον Αύγουστο του 2007.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δικαιοσύνη
Πυρκαγιές
Εισαγγελικές έρευνες