Έντυπη Έκδοση

Διεκδικούν την ταυτότητά τους

Οι διεμφυλικοί πολίτες ζητούν την αναγραφή του φύλου στην ταυτότητα με βάση την επιλογή τους

Μέχρι σήμερα, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής φύλου και κατόπιν αναγνωρίζεται στην αστυνομική ταυτότητα. Την ταυτότητά τους διεκδικούν πλέον οι διεμφυλικοί πολίτες, δηλαδή την αναγραφή του φύλου στην ταυτότητα με βάση την επιλογή τους κι όχι αναγκαστικά τη χειρουργική τομή. Οπως διευκρίνισαν σε συνέντευξη Τύπου, ξεκινούν τη νομική διεκδίκηση ταυτότητας φύλου, αφού η νομική αναγνώριση τους προστατεύει από διακρίσεις και αποτελεί τη βάση για μία αξιοπρεπή ζωή.

Μέλη του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, ανακοίνωσαν τη συμμετοχή τους στην πανευρωπαϊκή εκστρατεία για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, υποστηρίζοντας ότι στερούνται των βασικών δικαιωμάτων τους διότι η αλλαγή του ονόματος και το γένος στα επίσημα έγγραφα είναι σχεδόν αδύνατη. Στη χώρα μας είναι εφικτή μόνον για όσους κάνουν ιατρική επέμβαση αλλαγής φύλου και η διαδικασία που ακολουθεί είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρα.

Ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι σε καθημερινά ζητήματα, όπως η παραλαβή ενός δέματος από το Ταχυδρομείο, το άνοιγμα ενός τραπεζικού λογαριασμού ή η υποβολή μιας αίτησης για εργασία, αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Συχνά εκλαμβάνονται ως ύποπτοι κάτοχοι πλαστών εγγράφων και εξαναγκάζονται να αποκαλύπτουν ότι είναι τρανς. Κι αυτό πολλές φορές οδηγεί σε διακρίσεις και βία. Με αποτέλεσμα να ζουν αποκλεισμένοι από την κοινωνία αλλά και την εργασία.

Ο Νόα Κόζενκαμπ, εκπρόσωπος της Transgender Europe, τόνισε ότι στην Ελλάδα συνδέεται η αναγνώριση του φύλου με την οικογένεια. Πρέπει δηλαδή κάποιος «να επιλέξει αν θα είναι γονέας ή ο εαυτός του». Ανέφερε ότι στη Δανία ο νόμος βασίζεται στον αυτοπροσδιορισμό. Μπορεί ο καθένας να αλλάξει το φύλο στα έγγραφα, με μία αίτηση, αρκεί να είναι ενήλικος. Η περίοδος αναμονής υπολογίζεται σε ένα εξάμηνο. Η Ινδία, η Αυστραλία και η Βρετανία συζητούν για την εφαρμογή του ίδιου νόμου αναγνώρισης φύλου.

Η Μαρία Γαλανού (ΣΥΔ) πρόσθεσε ότι αρκετά άτομα δεν εργάζονται και δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Δεν προσλαμβάνονται διότι τα στοιχεία της ταυτότητας έρχονται σε αντίθεση με το παρουσιαστικό. Η Καλλ. Λυκοβαρδή (Συνήγορος του Πολίτη) μίλησε για απαράδεκτες συμπεριφορές δημόσιων υπαλλήλων που εργάζονται στο δημοτολόγιο αλλά και αστυνομικών. Η Δ. Σπαθαρίδου (Διεθνής Αμνηστία) θύμισε ότι 20 χρόνια μετά την πρώτη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για παραβίαση των δικαιωμάτων τους, εξακολουθούν να μάχονται διεκδικώντας το σεβασμό τους.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα