Έντυπη Έκδοση

Η φυματίωση έχει «ελευθέρας» στα κρατητήρια

Τ α δύο κρούσματα φυματίωσης, που εκδηλώθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Πατησίων, με ακόμη πέντε κρατουμένους και οκτώ από τους συνολικά 31 αστυνομικούς φορείς του βακτηρίου, δεν αποτελούν είδηση. Για όσους γνωρίζουν τι συμβαίνει πίσω από τα κρατητήρια της συντριπτικής πλειονότητας των Τμημάτων, η εξέλιξη αυτή ήταν προδιαγεγραμμένη.

Φορείς για τα δικαιώματα των κρατουμένων, συνδικαλιστικές ενώσεις αστυνομικών, αλλά και βουλευτές με επερωτήσεις τους στη Βουλή έχουν κρούσει -ουκ ολίγες φορές- τον κώδωνα του κινδύνου προειδοποιώντας για όσα μπορεί να συμβούν στους χώρους κράτησης, όπου εκατοντάδες μετανάστες στοιβάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτω από άθλιες υγειονομικές συνθήκες.

Και ακόμη μια φορά επιβεβαιώθηκαν, αφού -εκ του αποτελέσματος- προκύπτει ότι τα κρατητήρια είναι «υγειονομικές βόμβες». Κι όλα αυτά τη στιγμή που η Εταιρεία Μελέτης Πνευμονοπαθειών και Επαγγελματικών Παθήσεων Θώρακος, μόλις τον περασμένο Απρίλιο, επεσήμανε ότι η φυματίωση επέστρεψε στην Ελλάδα και είναι ανθεκτικότερη από ποτέ (το 4% των κρουσμάτων της φυματίωσης στην Ελλάδα είναι το ανθεκτικό ή πολυανθεκτικό είδος της νόσου, τη στιγμή που στις χώρες της Ε.Ε. ο μέσος όρος είναι 1%).

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο ένας από τους δύο κρατουμένους που νοσεί και πλέον βρίσκεται στο νοσοκομείο, όπως και ο άλλος ασθενής συγκρατούμενός του, μεταφέρονταν από Τμήμα σε Τμήμα και μάλιστα χωρίς να του χορηγούνται τα φάρμακα που λάμβανε στο πλαίσιο της αγωγής του.

Πληροφορίες αναφέρουν πως ο συγκεκριμένος κρατούμενος, ο οποίος είχε μεταφερθεί για τον ίδιο λόγο τον Δεκέμβριο του 2013 στο «Σωτηρία», όταν βγήκε από το νοσοκομείο μεταφέρθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα του Κολωνού, όπου σταμάτησε η χορήγηση φαρμάκων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και εκεί κρούσματα. Πριν από λίγα 24ωρα ο ασθενής κρατούμενος μεταφέρθηκε και πάλι στο Τμήμα Πατησίων, ο διοικητής του οποίου φέρεται κατά πληροφορίες να υπέβαλε σχετική αναφορά στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

Οι φορείς του βακτηρίου λαμβάνουν προληπτική φαρμακευτική αγωγή και υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις. Απορίας άξιο είναι πώς ενώ δεν μπορούν καν να ληφθούν μέτρα για τη φυματίωση, η χώρα δηλώνει έτοιμη να αντιμετωπίσει πιθανό κρούσμα Εμπολα.

Με αφορμή τα κρούσματα φυματίωσης που εμφανίστηκαν σε κρατουμένους του Α.Τ. Πατησίων, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει πως «τα Αστυνομικά Τμήματα και οι χώροι προαναχωρησιακής κράτησης αποτελούν ωρολογιακή υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί με θύματα τους συναδέλφους μας και τις οικογένειές τους».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υγεία
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Σωφρονιστικό σύστημα
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης