Έντυπη Έκδοση

«ΞΕΧΑΣΑΝ» ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΥΡΩΝ, ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΕΣ...

Βασικές εξετάσεις βλάπτουν την υγεία!

Ούτε ιερό ούτε όσιο δεν φαίνεται να έχουν οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας καθώς δεν αφήνουν απλά να μαραζώσει το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο ΠΕΔΥ, αλλά κόβουν και με το... γάντι απαραίτητες εξετάσεις που έκαναν οι ασφαλισμένοι.

Ειδικότερα, ενώ εδώ και 8 μήνες τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ αφήνονται αργά και σταθερά να αποδομούνται χωρίς γιατρούς, εργαστηριακές εξετάσεις και υγειονομικό υλικό, ξάφνου οι υπεύθυνοι των Περιφερειών Υγείας (ΠΕΣΥ) αποφάσισαν να εξετάσουν δήθεν ποιες εργαστηριακές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται στα πολυϊατρεία. Και ως εκ θαύματος, ξέχασαν μερικές απ' έξω. Τυχαίο;

Εκοψαν από την προτεινόμενη λίστα με τη δέουσα... διακριτικότητα βασικές εξετάσεις τόσο για την ανίχνευση ασθενειών όσο και προληπτικές. Μάλιστα, για να βάλουν στο... παιχνίδι και τους εργαζομένους, απέστειλαν τη σχετική λίστα με τις προτεινόμενες εξετάσεις στα σωματεία τους με την ελπίδα ότι δεν θα εντοπιστούν οι... ξεχασμένες.

Βέβαια πώς θα μπορούσαν άνθρωποι του χώρου να μην εντοπίσουν τις κουρεμένες εξετάσεις που... έβγαζαν μάτι.

Ειδικότερα από τη λίστα του... Σίντλερ των εξετάσεων στο ΠΕΔΥ απουσιάζουν η κρεατινίνη αίματος, καθώς στη λίστα συμπεριλαμβάνεται όλως τυχαίως μόνο αυτή των ούρων. Επίσης οι αρμόδιοι των ΠΕΣΥ για να κάνουν προφανώς οικονομία για λογαριασμό του πολιτικού τους προϊσταμένου Μάκη Βορίδη, «ξέχασαν» τις καλλιέργειες ούρων, κολπικού, ονύχων κ.λπ.

Οι εργαζόμενοι στο ΠΕΔΥ

Επίσης από τον κατάλογο απουσιάζουν, στις απλές ακτινογραφίες, εκείνες που πραγματοποιούνται σήμερα. Ενδεικτικά στα ακτινολογικά εργαστήρια του ΠΕΔΥ διενεργούνται πανοραμικές ακτινογραφίες που συμβάλλουν στην πρόληψη ορθοδοντικών παθήσεων και Μετρήσεις Οστικής Πυκνότητας (ΜΟΠ) που συμβάλλουν στην πρόληψη της οστεοπόρωσης και στον ετήσιο έλεγχο εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Οι εργαζόμενοι στο ΠΕΔΥ μάλιστα στις απαντήσεις που απέστειλαν στους αρμόδιους των ΠΕΣΥ αναφέρονται σε εκείνες που πραγματοποιούνται σήμερα αλλά δεν συμπεριλαμβάνονται στις λίστες με όσες θα γίνονται στο μέλλον, εξετάσεις άκρως απαραίτητες για την πρόληψη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΠΕΔΥ φοβάται ότι αυτές απλά θα εξαφανιστούν από το χάρτη. Οπως σημειώνουν τα μέλη της Ομοσπονδίας: «Το έντυπο με τις βασικές εξετάσεις που απέστειλαν οι ΔΥΠΕ στις μονάδες του ΠΕΔΥ, σε συνδυασμό με τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που είδη έχουν ψηφιστεί, καθώς και με τον νέο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ που ετοιμάζουν, αποδεικνύουν περίτρανα την πρόθεσή τους να περιορίσουν δραματικά τις δημόσιες παροχές και σχεδιάζουν την περικοπή σημαντικών εξετάσεων που προάγουν την πρόληψη και θωρακίζουν τη δημόσια υγεία.».

Μάλιστα ο πρόεδρος των Εργαζομένων Λεωνίδας Βιτωράτος δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αν μετά από ένα χρόνο αυτοί που σχεδίασαν το ΠΕΔΥ, δεν γνωρίζουν ποιες εξετάσεις θα πρέπει να παρέχονται από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στέλνουν προσχηματικά δήθεν ερωτηματολόγια, ζητώντας από τις μονάδες του ΠΕΔΥ να τους πουν ποιες εξετάσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν, τότε είναι άκρως επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα διότι βλάπτουν σοβαρά την υγεία».

Η σταδιακή πάντως αποδόμηση των πολυϊατρείων φαίνεται καθημερινά, αν σκεφτεί κανείς πως ακόμη δεν υπάρχουν παντού οι απαραίτητες ειδικότητες γιατρών, δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά, ενώ συνεχώς μετακινείται νοσηλευτικό και υγειονομικό προσωπικό για να κλείνουν τρύπες στα νοσοκομεία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ)
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας