Έντυπη Έκδοση

Εκοψαν κοστούμι ΕΝΦΙΑ στην Αρχαία Ολυμπία!

Αργεί η ανάρτηση των μειωμένων εκκαθαριστικών

Φόρο ακόμα και στο Καλλιμάρμαρο και την Αρχαία Ολυμπία επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με το πέρασμα του χρόνου αποδεικνύεται ότι ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) είναι ένας από τους πιο (αν όχι ο πιο) αποτυχημένους και προχειροφτιαγμένους φόρους που επέβαλε ποτέ η κυβέρνηση, χωρίς μάλιστα να ελέγξει ποτέ τις χρεώσεις που επιβάλλει.

Μετά την οργάνωση «Το Χαμόγελο του Παιδιού», που αποκαλύφτηκε ότι το υπουργείο Οικονομικών το χρέωσε με ΕΝΦΙΑ 95.000 ευρώ για τα ακίνητα όπου μένουν τα παιδιά που φιλοξενεί η Σύλλογος, τώρα έγινε γνωστό ότι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή χρωστά φόρο 4,5 εκατ. ευρώ για το ΟΑΚΑ, το γήπεδο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», αλλά και τις εγκαταστάσεις στην Αρχαία Ολυμπία.

Αντίστοιχα χρεώσεις διαπιστώθηκαν και για το Παναθηναϊκό Στάδιο, το οποίο ανήκει στην Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.

Επειτα από σύσκεψη που έγινε χθες στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), διαπιστώθηκε και αυτή τη φορά (όπως και στο «Χαμόγελο του Παιδιού») ότι τα ακίνητα «φορτώθηκαν» με ΕΝΦΙΑ εξαιτίας της λανθασμένης συμπλήρωσης του Ε9, αναφορικά με τη χρήση και τα εμπράγματα δικαιώματα επί των ακινήτων της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φόρος θα διορθωθεί μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν στο Ε9 των οργανισμών, με τροποποιητική δήλωση.

Προχειρότητα

Ωστόσο και αυτό το περιστατικό αποδεικνύει την προχειρότητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση στο θέμα του ΕΝΦΙΑ, τρέχοντας να προλάβει τις προθεσμίες που της είχε θέσει η τρόικα και να εισπράξει τα λεφτά που της ζητούσε.

Τα διαδοχικά περιστατικά δείχνουν ότι δεν έγινε κανένας έλεγχος για το πού και πώς θα επιβληθεί ο φόρος, ενώ ακόμα και όσοι διαπίστωσαν τα λάθη και τα ανέφεραν στους ανωτέρους τους αγνοήθηκαν πλήρως.

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται η ταλαιπωρία για όσους υποτίθεται ότι το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ επειδή αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών, στα οποία θα έχουν υπολογιστεί οι εκπτώσεις για τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους και ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων, θα καθυστερήσει ακόμα μία εβδομάδα, αναγκάζοντας τους συγκεκριμένους ιδιοκτήτες ακινήτων να τρέχουν τελευταία στιγμή για να πληρώσουν το φόρο.

Ωστόσο, η νέα καθυστέρηση συμπαρασύρει και το άνοιγμα της εφαρμογής για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9, η οποία πλέον μετατίθεται στις αρχές Νοεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι χιλιάδες ιδιοκτήτες που έχουν κάνει λάθη στις δηλώσεις τους θα πρέπει να περιμένουν πριν τα διορθώσουν, συνεχίζοντας ωστόσο να πληρώνουν ακριβά το λάθος τους.

Να σημειώσουμε ότι για τα ημιτελή κτίσματα απαιτείται και η συμπλήρωση του κωδικού 8 («κενό») στη στήλη 32, προκειμένου να έχουν την προβλεπόμενη έκπτωση του 60%, κάτι που οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δεν έπραξαν, συμπληρώνοντας μόνο τον κωδικό 99 (ημιτελές) στη στήλη 10.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ)
Γήπεδα/Στάδια
Εφορία και φορολογική πολιτική