Έντυπη Έκδοση

ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΑΝΑΚΑΜΨΗ, ΑΛΛΑ ΕΠΙΣΕΙΕΙ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

Καρότο-μαστίγιο από Fitch

Τα μεγάλα χαρτοφυλάκια «κόκκινων» δανείων συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και την πρόοδο των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος Fitch.

Ο οίκος αξιολόγησης δεν λέει κάτι καινούργιο βέβαια, ωστόσο είναι άξιον αναφοράς πως η επισήμανσή του πως τα stress tests της ΕΚΤ ενδέχεται να καταδείξουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες ηχεί περισσότερο σαν προειδοποίηση προς... ναυτιλλομένους, μόλις δύο Κυριακές πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων από την Κεντρική Τράπεζα. Οντως η έκθεση βγαίνει εν μέσω κραχ στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «έκρηξης» των spreads στη «ρηχή» αγορά ελληνικών ομολόγων και υπό την ασφυκτική πίεση της υποχώρησης των ξένων αγορών και επιδείνωσης της κατάστασης διεθνώς.

Ενίσχυση

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) έχουν ήδη αυξήσει σημαντικά τα κεφάλαιά τους, ενώ αναμένεται να επωφεληθούν και από τις πρόσφατες αλλαγές στην αντιμετώπιση του αναβαλλόμενου φόρου στην Ελλάδα, σε ευθυγράμμιση με τις πρακτικές σε άλλες χώρες του ευρωνότου, σημειώνεται στην έκθεση.

Για το tax credit θα πρέπει να αναμένεται η τελική γνωμάτευση της ΕΚΤ. Οσον αφορά στην κεφαλαιακή ενίσχυση των συστημικών τραπεζών το καλοκαίρι αντλήθηκαν περί τα 8,4 δισ. ευρώ, ενώ σε ανάλογες κινήσεις θα προχωρήσουν όσες χρειαστούν πρόσθετα χρήματα από Νοέμβριο και μετά.

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι οι τράπεζες θα καλύψουν τα όποια κενά από τις αγορές, όπως συνέβη το πρώτο εξάμηνο του 2014, μετά το stress test της ΤτΕ, και δεν θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που έχει διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 11 δισ.», υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος, σημειώνοντας ότι δεδομένης της πολύ χαμηλής αξιολόγησης των τραπεζών (Β-) δεν αναμένονται αλλαγές μετά τα αποτελέσματα της άσκησης.

Ομως, εάν προκύψουν σημαντικά κεφαλαιακά ελλείμματα για τα πιστωτικά ιδρύματα, που δεν θα μπορούν να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα μέσω κινήσεων αναδιάρθρωσης, ενδέχεται να υπάρξουν υποβαθμίσεις.

Οπως υπογραμμίζεται, τα μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων (μη εξυπηρετούμενα πέραν των 3 μηνών) καθιστούν τους τραπεζικούς ισολογισμούς ευάλωτους στις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στη βελτιούμενη, αλλά ακόμη πολύ ισχνή, ελληνική οικονομία.

Να σημειωθεί πως τα λεγόμενα NPL s (non performing loans) κυμαίνονται στο 29,7% του συνόλου στην Εθνική έως 45,6% του συνολικού χαρτοφυλακίου, στην περίπτωση της Alpha Bank ΑΛΦΑ -3,58%. Αθροιστικά εκτιμάται ότι φτάνουν τα 85 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η κάλυψη των δανείων παραμένει χαμηλή, κάτω του 47%, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας πως η τάση στην αγορά ακινήτων παραμένει πτωτική, πιέζοντας περαιτέρω την αποτίμηση των ενεχύρων. Και αυτό είναι πλέον ακόμη ένας «πονοκέφαλος» για τις διοικήσεις των τραπεζών.

Ο οίκος προβλέπει ότι θα συνεχιστεί η μείωση της πιστωτικής επέκτασης, αλλά με βραδύτερο ρυθμό καθώς η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά. Ο Fitch προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ 0,5% φέτος και 2,5% το 2015.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Επενδυτικές τράπεζες
Τράπεζα της Ελλάδος
Δάνεια
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Οίκοι αξιολόγησης