Έντυπη Έκδοση

1,6% ΣΥΡΡΙΚΝΩΘΗΚΕ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΙ 1,8% ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Δυσοίωνα μηνύματα από τη βιομηχανία

Μολονότι δημοσιονομικά η Ελλάδα πάει καλά ξεπερνώντας τον επίσημο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος, παραγωγικά διολισθαίνει σε νέα ύφεση αν κρίνουμε από την ετήσια πορεία της βιομηχανίας τον Αύγουστο (-6%) που συνάδει με αυτή της Ευρώπης (-1,9%) σύμφωνα με τη Eurostat.

Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Αύγουστο 1,8% σε μηνιαία βάση (έναντι Ιουλίου 2014) και 1,9% σε ετήσια (έναντι Αυγούστου 2013) με την ομόλογή της ελληνική να υποχωρεί 1,6% και 6% αντίστοιχα, σημειώνοντας, μάλιστα, τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια πτώση στην Ε.Ε. έπειτα από αυτή της Μάλτας (-7%).

Η διαφορά επιπλέον βρίσκεται στο ότι η μεν ευρωπαϊκή βιομηχανική παραγωγή σε εποχιακά διορθωμένη βάση είναι μόλις 0,3% χαμηλότερη από τα επίπεδα του 2010, ενώ η ελληνική παραγωγή είναι 15% χαμηλότερη...

Σημειώνεται πως η ετήσια κάμψη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας κατά 1,9% ξεπέρασε τις προσδοκίες (-1,6%) και ήταν η πρώτη στη διάρκεια του τελευταίου εξαμήνου, όπως επίσης ήταν η πρώτη κάμψη της βιομηχανικής παραγωγής της ηγετικής ευρωπαϊκής οικονομίας, της Γερμανίας (-2,8%). Το χειρότερο, όμως, στην παραπάνω εξέλιξη είναι πως την πτώση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας οδηγεί ο κλάδος εκείνος στον οποίο παραδοσιακά επαφίεται η προοπτική ανάκαμψης, δηλαδή η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών (-3,7%), ακολουθούμενος από την ενέργεια (-3,5%), τα διαρκή καταναλωτικό αγαθά (-2,9%) και τα ενδιάμεσα αγαθά (-1,1%), ενώ αύξηση παραγωγής κατέγραψαν μόνον τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (1,4%) που καλύπτουν τις άμεσες ανάγκες διαβίωσης των καταναλωτών.

Αλλες χώρες-μέλη με σημαντική ετήσια κάμψη παραγωγής ήταν οι Λιθουανία (-4,9%) και η Κροατία (-4,7%), ενώ σημαντική αύξηση βιομηχανικής παραγωγής είχαν οι Ιρλανδία (18,3%), Λουξεμβούργο (5,6%), Σλοβενία (4,6%) και Πορτογαλία (3,9%).

Επίσης, αξίζει να τονισθεί πως σύμφωνα με έρευνα του γερμανικού ινστιτούτου ZEW η τρέχουσα οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης είναι κάτω του μέσου όρου της τελευταίας 10ετίας, ενώ η πρόβλεψη για τη γερμανική οικονομία τον Οκτώβριο (-3,6%) αποτελεί τη 10η συνεχόμενη επιδείνωση και την πρώτη αρνητική από τα τέλη του 2012.

Τέλος, ένας ακόμη κακός οιωνός για διατήρηση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία είναι η κατά 2,7% ετήσια μείωση των τιμών των εισαγωγών τον Αύγουστο, η οποία μαρτυρά το χαμηλό επίπεδο μιας αναιμικής εγχώριας ζήτησης κι η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μείωση φέτος από τον Φεβρουάριο (-2,8%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Eurostat
Ευρωζώνη
Βιομηχανία
Οικονομικές έρευνες και μελέτες