Έντυπη Έκδοση

Ο όφις των αγορών

Παλάτια στην άμμο

Ο,τι άρχισε ωραία φαίνεται πως τελειώνει με πόνο για τα χρηματιστήρια του μάταιου τούτου κόσμου. Πρώτος και καλύτερος ο S&Ρ 500 που χθες διέγραψε τα κέρδη της ξέφρενης πορείας του 2014, πέφτοντας πάνω από 2% στις 1.836,83 μονάδες και τα (υψηλά τότε) επίπεδα απ' όπου αποχαιρετούσε το 2013 με (ρεκόρ τότε) 1.848,36 μονάδες. Κάτι τα αποτελέσματα τριμήνου των KeyCorp, Bank of America και Citigroup, κάτι οι λιανικές πωλήσεις Σεπτεμβρίου στο -0,3% από +0,6% τον Αύγουστο, κάτι ο Εμπολα, έστειλαν αδιάβαστους τους επενδυτές, με τον κλάδο των τραπεζών -4,7% στις μεγαλύτερες απώλειες από το 2012. Ιδια εικόνα και για τον Dow Jones που στις 31/12/2013 βρισκόταν στις 16.576,66 και τώρα κινδυνεύει να πέσει κάτω από τις 16.000, αιωρούμενος σε χαμηλά οκταμήνου.

* Οι αναλυτές πλέον χαρακτηρίζουν την κατάσταση ως μετάβαση από το φόβο στον πανικό.

Οκτωβριανή Ευρώπη

Αλλά, τότε, τι να πει και η Ευρώπη που είδε χθες τη μεγαλύτερη πτώση της τριετίας. Ο Stoxx Europe 600 γκρεμίστηκε 3,2% στις 311,36 μονάδες, κάνοντας σερί επτά αρνητικών συνεδριάσεων και -7,3% από την αποφράδα 7/10 όταν μίλησαν οι προβλέψεις του ΔΝΤ και τα γερμανικά νούμερα της ύφεσης.

Η ώρα της γαλλικής κρίσης

Μετά την S&Ρ's ήταν σειρά και του οίκου Fitch να υποβαθμίσει τις προοπτικές της γαλλικής οικονομίας από σταθερές σε αρνητικές, αναγκάζοντας τον δύσμοιρο Μισέλ Σαπέν να δηλώσει ξανά πως η Γαλλία θα επιμείνει στο δρόμο των περιβόητων μεταρρυθμίσεων. Η Γαλλία κατέθεσε και επισήμως χθες στις Βρυξέλλες τον προϋπολογισμό του 2015, για τον οποίο σφάζονται παλικάρια. Η Κομισιόν είχε ζητήσει, στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος, δημοσιονομικό έλλειμμα στο -3,9% του ΑΕΠ το 2013, στο -3,6% το 2014 και στο -2,8% το 2015, κάτι που επανέλαβε στις συστάσεις του Μαρτίου. Ηδη, όμως, από τις προβλέψεις της Ανοιξης (3/2014) η Κομισιόν είχε φροντίσει να κρατά μικρό καλάθι, προβλέποντας -3,9% για φέτος και -3,4% για του χρόνου. Εν τέλει, το γαλλικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στο -4,1% το 2013 αλλά για το 2014 ο προϋπολογισμός που παρουσιάστηκε την 1η/10 στο Παρίσι προβλέπει -4,4% για φέτος και -4,3% για του χρόνου, δίνοντας υπόσχεση να πιάσει τον στόχο του 3% έως το 2017, δύο χρόνια μετά το νορμάλ.

* Καλά (γαλλικά) κρασιά και όλοι πλέον περιμένουν την αντίδραση των Βρυξελλών. «Το να στείλεις πίσω έναν προϋπολογισμό είναι μια ισχυρή χειρονομία, είναι μια σημαντική πράξη, μια τεράστια πολιτική κύρωση», υπερθεμάτισε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο σχετικό χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters. Στο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο τη Δευτέρα, ο Σαπέν υποστήριξε πως υπάρχει χρόνος για συμφωνία ανάμεσα σε Παρίσι και Βρυξέλλες. Η Κομισιόν έχει δύο εβδομάδες να αποφασίσει αν το γαλλικό προσχέδιο ταιριάζει στους κανόνες. Γερμανία, Ολλανδία και Βαλτικές επιμένουν πως οτιδήποτε πέραν από τους κανόνες θα βλάψει την αξιοπιστία της Ε.Ε. (Πόσο παραπάνω δηλαδή;).

* Στις 31 Οκτωβρίου λήγει και επίσημα η θητεία Μπαρόζο, οπότε πολλοί παραδέχονται πως τίθεται ζήτημα νομιμότητας στην περίπτωση που η απερχόμενη Κομισιόν επιβάλει πρόστιμο, το οποίο μπορεί να επιβληθεί ώς τον Νοέμβριο και να φτάσει το 0,2% του γαλλικού ΑΕΠ. Ο αρμόδιος Φινλανδός επίτροπος, Γίρκι Κατάινεν, ήταν σφίγγα και δεν είπε τίποτα παραπάνω απ' όσα έχει πει ο Σόιμπλε. Μόνο εξήγησε πως το όλο ζήτημα είναι «μια καθαρά αριθμητική άσκηση», ενημερώνοντας πως ούτως ή άλλως θα ζητηθούν περισσότερα στοιχεία από τις κυβερνήσεις. Πάντα υπάρχει χρόνος μέχρι το μεγάλο κραχ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Στη στήλη
Ο όφις των αγορών