Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Ο πόλεμος της μπανάνας

Ο πόλεμος του ποδοσφαίρου ξεκίνησε όχι από τα Βαλκάνια ούτε από τη Μέση Ανατολή, αλλά από την Κεντρική Αμερική, όπου στριμώχτηκαν δύο μπανάνες στην ίδια κατσαρόλα. Ξεκίνησε στις 14 Ιουλίου 1969 και τελείωσε πριν συμπληρωθεί εβδομάδα. Ονδούρα εναντίον Ελ Σαλβαδόρ. Σαν να παίζουν, στο ποδόσφαιρο, Ονδούρα-Σαλβαδόρ! Βατραχομυομαχία. Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μικρότερο κι από την Πελοπόννησο. Της Ονδούρας η έκταση πλησιάζει αυτή της Ελλάδας. Δύο χώρες πάμφτωχες, αποικίες της Ισπανίας, γειτόνισσες με συνολικό πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια ψυχές. Επιασαν τα όπλα με σημεία αιχμής το μεταναστευτικό και τον αναδασμό της γης και βάλθηκαν να σκοτώνονται δίχως έλεος. Οταν πια τα ακούμπησαν στο χώμα, αθώες μανάδες θρηνούσαν 3.000 θύματα. Δύο στους τρεις νεκρούς ήσαν άμαχοι.

Εκατό ώρες στα χαρακώματα

Η αιματοχυσία ονομάστηκε «πόλεμος των 100 ωρών». Η σπίθα άναψε μέσα στο γήπεδο, όπου οι δύο χώρες διεκδικούσαν ένα εισιτήριο για το Μουντιάλ του Μεξικού. Ο πρώτος αγώνας, στην Τεγουσιγάλπα, στιγματίστηκε από υπονοούμενα για συμπαιγνία ανάμεσα στις δύο χούντες και από την αυτοκτονία μιας 18χρονης κοπέλας πίσω στο Σαλβαδόρ. Οι συμπατριώτες της μετέτρεψαν την Αμέλια Μπολάνιος σε μάρτυρα και εκδικήθηκαν ξυλοφορτώνοντας τους φιλάθλους που τόλμησαν να ταξιδέψουν για να δουν τον επαναληπτικό. Το τρίτο παιχνίδι έγινε σε ουδέτερο γήπεδο, αλλά βρήκε τις δύο χώρες στα χαρακώματα. Οταν οι γαλονάδες του Ελ Σαλβαδόρ πληφορήθηκαν τα αντίποινα της ονδουριανής αστυνομίας σε βάρος Σαλβαδοριανών μεταναστών διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με την άσπονδη γειτόνισσα. Τα σύνορα θύμιζαν πια πυριτιδαποθήκη.

Στο σβέρκο των πολιτών

Τα ξημερώματα της 14ης Ιουλίου, το Σαλβαδόρ βομβάρδισε την πρωτεύουσα Τεγουσιγάλπα και ξεκίνησε εισβολή με χερσαίες δυνάμεις. Γρήγορα ο πόλεμος εξελίχθηκε σε παρωδία, αφού οι ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών ζούσαν σε λάτιν μεσαίωνα. Οταν ζήτησαν βοήθεια από τον κοινό τους προστάτη, οι Αμερικανοί τους είπαν να σταματήσουν τις βλακείες και επέβαλαν εκεχειρία, η οποία αποδείχθηκε ζήτημα ολίγων ωρών. Χιλιάδες άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν από τον πόλεμο, αλλά οι δύο δικτάτορες ενίσχυσαν την επιρροή τους και στρογγυλοκάθισαν στο σβέρκο των πολιτών. Στο Σαλβαδόρ, μάλιστα, ξέσπασε αιματηρός εμφύλιος που κράτησε ώς το 1991. Ονδούρα και Σαλβαδόρ υπέγραψαν επίσημη συνθήκη ειρήνης το 1980, έντεκα χρόνια μετά το τέλος του πολέμου της μπάλας. Σήμερα τις ενώνει λυκοφιλία. Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής