Έντυπη Έκδοση

«Χρειάζεται υπομονή, η Εθνική βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο»

Η Εθνική ομάδα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο και άπαντες πρέπει να δείξουν υπομονή. Αυτό εκτιμούν τρεις παλαίμαχοι διεθνείς ποδοσφαιριστές και δύο προπονητές, οι οποίοι καταθέτουν στην «Ε» τις απόψεις τους για το ναυάγιο στα τρία πρώτα παιχνίδια της προκριματικής φάσης του Euro 2016.

Για κάποιους απ' αυτούς η Εθνική μας πρέπει να επιστρέψει στην επιτυχημένη συνταγή του Οτο Ρεχάγκελ που έδινε βάρος στην άμυνα και με αντεπιθέσεις αναζητούσε το γκολ. Μ' αυτήν άλλωστε τη συνταγή η «γαλανόλευκη» ήταν παρούσα σε όλα τα μεγάλα ραντεβού.

* ΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ:

«Ο Κλαούντιο Ρανιέρι έχει το ποσοστό της ευθύνης που αναλογεί στον προπονητή. Δεν πρέπει και δεν είναι σωστό να τα φορτωθεί όλα. Δεν μπορεί να πέφτει το βάρος αποκλειστικά σε έναν προπονητή που είναι μόλις 3-4 μήνες στον πάγκο της Εθνικής ομάδας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος και ξεκινάει ένας άλλος και θα χρειαστεί υπομονή, ψυχραιμία και σκληρή δουλειά. Οταν γίνονται αλλαγές και έρχονται καινούργια πρόσωπα, λογικό είναι να υπάρχουν διακυμάνσεις στην απόδοση όπως και άσχημα αποτελέσματα. Απλά, η αλλαγή και αυτά τα δυστυχώς άσχημα αποτελέσματα στην έδρα μας ήρθαν απότομα, διότι η Εθνική ομάδα μας είχε συνηθίσει σε άλλη εικόνα τα τελευταία δώδεκα χρόνια.

Εχουμε πολλούς ποιοτικούς παίκτες, υπάρχει ταλέντο, αλλά χρειάζεται υπομονή. Πολλές φορές είναι και κάποιες συγκυρίες που δεν ευνοούν. Για παράδειγμα, αρκετοί παίκτες που παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού δεν έχουν πολλά παιχνίδια στα πόδια τους, δεν παίζουν στο 80% ή στο 100% των αγώνων και αυτό επηρεάζει την απόδοσή τους και τη συνολική εικόνα της ομάδας. Πιστεύω όμως ότι η Εθνική θα βρει πάλι το δρόμο της...».

* ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΟΥΜΑΣ:

«Αυτό που με στενοχωρεί είναι ότι οι παίκτες αδικούν τον εαυτό τους. Διαθέτουν ταλέντο, ποιότητα, πολλοί αγωνίζονται σε μεγάλους συλλόγους του εξωτερικού και έχουν εμπειρία από ευρωπαϊκούς αγώνες και θα έπρεπε να έχουμε ως Εθνική ομάδα διαφορετική εικόνα.

Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του κ. Ρανιέρι, πως υπάρχει έλλειψη ομαδικότητας και αρμονίας. Αυτό που διακρίνω είναι έλλειψη ψυχολογίας που οδηγεί σε λάθη και τα νέα παιδιά θα πρέπει να κάνουν κτήμα τους τη νοοτροπία νικητή που διέκρινε την Εθνική μέχρι το περασμένο καλοκαίρι. Είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, πιστεύω ότι είναι εύκολη η κριτική στον προπονητή, ο οποίος έχει δουλέψει σε σπουδαίους συλλόγους στο παρελθόν και προσωπική μου άποψη είναι πως πρέπει να στηριχθεί. Δεν είχε το χρόνο μέχρι σήμερα να περάσει τη φιλοσοφία του, ενώ ήταν μεγάλο λάθος που από την πρώτη ημέρα δεν πλαισιώθηκε από ανθρώπους που θα του εξηγούσαν κάποια πράγματα. Πιστεύω ότι η παρουσία του Γιώργου Καραγκούνη θα είναι καταλυτική».

* ΤΑΚΗΣ ΛΕΜΟΝΗΣ:

«Πρόκειται για μια νέα ομάδα και μια καινούργια κατάσταση. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στις κρίσεις μας για να μην αδικήσουμε κάποιον. Είναι απαραίτητη η πίστωση χρόνου όταν βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο. Θυμάμαι τι λεγόταν και τι γραφόταν για την Εθνική ομάδα μετά το πρώτο παιχνίδι μας με την Κολομβία στο Μουντιάλ και πόσο διαφορετική ήταν η εικόνα και η κριτική μετά το τρίτο ματς όταν προκριθήκαμε στους "16".

Οταν υπάρχουν άσχημα αποτελέσματα αυτοί που τα ακούνε συνήθως είναι οι προπονητές. Το σημαντικό είναι να ηρεμήσει η κατάσταση στην Εθνική και όταν τελειώσει και το τελευταίο παιχνίδι, να γίνει κριτική και να βγουν συμπεράσματα. Σίγουρα η κατάσταση είναι δύσκολη αυτή την στιγμή, ωστόσο τα παιδιά πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και να παλέψουν για βαθμούς και νίκες στους προσεχείς αγώνες».

* ΣΑΚΗΣ ΤΣΙΩΛΗΣ:

«Πρώτα απ' όλα ο προπονητής ήρθε αργά, παρ' ότι στην ΕΠΟ ήξεραν πως ο Φερνάντο Σάντος δεν θα ανανεώσει το συμβόλαιό του. Για μένα είναι αδιανόητο ότι δεν έγινε ούτε ένα φιλικό παιχνίδι, έστω με την Εθνική Ελπίδων και παίξαμε κατευθείαν με τη Ρουμανία έχοντας νέο προπονητή στον πάγκο μας.

Για μένα στα πρώτα ματς του Ρανιέρι έπρεπε να παίξει η ομάδα που αγωνίστηκε στο Μουντιάλ. Αυτή ήταν η λύση κι αυτό επειδή ο προπονητής δεν ήξερε τους υπόλοιπους Ελληνες ποδοσφαιριστές.

Στα τρία παιχνίδια των προκριματικών η Εθνική δεν έβγαλε κανέναν αυτοματισμό κι αυτό το βρίσκω λογικό. Υπήρχαν στην ενδεκάδα παίκτες που δεν ήξεραν το παιχνίδι των συμπαικτών τους. Η ανανέωση έπρεπε να γίνει σταδιακά και αφού η Εθνική θα είχε εξασφαλίσει κάποιους βαθμούς. Αν έπαιζαν οι παλιοί παίκτες θα είχαν συνοχή και θα αντιδρούσαν πιο σωστά στα παιχνίδια που βρέθηκαν να χάνουν από τη Ρουμανία και με τη Β. Ιρλανδία.

Εχουμε καλό υλικό με ποιότητα και εμπειρία και στο χέρι των ποδοσφαιριστών είναι να ανατρέψουν μία κατάσταση που είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αρκεί η Εθνική να έχει συνοχή και να βρει τη χημεία της».

* ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ:

«Εχουμε ένα έλλειμμα δημιουργικών ποδοσφαιριστών. Λείπουν δηλαδή από το παιχνίδι της Εθνικής οι κουμανταδόροι. Ο Ρανιέρι έκανε λάθος επιλογές στα τρία πρώτα παιχνίδια. Δεν μπορεί ο αντίπαλος να παίζει με πέντε χαφ και η δική μας ομάδα να έχει 2 ή 3 μέσους στην ενδεκάδα της.

Η ελληνική ομάδα τις επιτυχίες τις κατέκτησε με καθαρά αμυντικό προσανατολισμό. Ποιος είπε του Ρανιέρι ότι η Εθνική μας μπορεί να σαρώνει τους αντιπάλους της και να πετυχαίνει τέσσερα και πέντε γκολ; Υπήρχε μία επιτυχημένη συνταγή από τον Ρεχάγκελ, αυτή ακολούθησε ο Σάντος και η Εθνική μας τα πήγε περίφημα. Την ίδια συνταγή πρέπει να ακολουθήσει και ο νέος ομοσπονδιακός προπονητής. Βασικός στόχος μας πρέπει να είναι να μην δεχόμαστε γκολ και μετά το γκολ θα βρούμε τρόπο να το πετύχουμε. Ετσι, η Εθνική μας μάζευε βαθμούς και ήταν παρούσα σε όλα τα μεγάλα ραντεβού.

Εκτιμώ λοιπόν πως υπάρχει μία λανθασμένη διαχείριση από τον Ρανιέρι. Χρειάζεται όμως υπομονή και δεν έχει έρθει η καταστροφή».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Εθνική Ελλάδος
Αναλύσεις
Γνώμες/Απόψεις