Ηλεκτρονική Έκδοση

29 οι νεκροί ορειβάτες στο Νεπάλ

Η επιχείρηση διάσωσης θα συνεχισθεί και την Παρασκευή

Τελευταία ενημέρωση:

Τους 29 έφτασε ο αριθμός των ξένων ορειβατών και νεπαλέζων οδηγών τους που έχασαν τη ζωή τους λόγω της σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την Τετάρτη την οροσειρά των Ιμαλαΐων, ενώ 130 είναι οι διασωθέντες και δέκα οι αγνοούμενοι, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές στο Κατμαντού.

Οι σοροί των 24 ανθρώπων βρέθηκαν στη γνωστή ορειβατική διαδρομή Αναπούρνα. Παράλληλα οι έρευνες του στρατού και των διασωστών επαναλαμβάνονται ώστε να εντοπιστούν οι πεζοπόροι που παρασύρθηκαν από την χιονοθύελλα ενώ ανέβαιναν το βουνό καθώς σύμφωνα με την Ένωση οργανώσεων πεζοπορίας του Νεπάλ, αγνοούνται τουλάχιστον 85 άτομα.

Στη γειτονική επαρχία Μουστάνγκ, 64 άνθρωποι διασώθηκαν. Ανασύρθηκαν 10 πτώματα, περιλαμβανομένων των σορών τριών Ισραηλινών ορειβατών, τριών Πολωνών και τεσσάρων Νεπαλέζων.

«Ευχαριστώ τον Θεό» δήλωσε ο Γιακόβ Μεγκρέλι, από το Ισραήλ, ο οποίος διασώθηκε. «Ήταν μια ηλιόλουστη ημέρα. Περπατούσαμε προς το πέρασμα της Τορόνγκλα και ξαφνικά πέσαμε σε χιονοθύελλα. Η χιονοθύελλα ήταν τόσο σφοδρή, κάναμε στάση σε ένα καταφύγιο. Η θύελλα δεν σταμάτησε έτσι παραμείναμε στο κατάστημα αυτό για τη νύχτα. Την επόμενη ημέρα μάθαμε πόσο τρομαχτική ήταν η καταιγίδα και δε μπορούσαμε να πιστέψουμε ότι τα καταφέραμε». Ο ίδιος διασώθηκε μαζί με πέντε άλλους Ισραηλινούς από ελικόπτερα του στρατού.
 
Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μόνο στην επαρχία Μανάγκ. Ανάμεσά τους βρίσκονται τρεις Ισραηλινοί, τρεις Πολωνοί και ένας Βιετναμέζος. Οι υπόλοιποι ήταν από το Νεπάλ. Δέκα εννέα άνθρωποι εξακολουθούν και αγνοούνται.
Στον ορειβατικό σταθμό του Ντουαλάγκιρι, τρεις Νεπαλέζοι και δύο Σλοβάκοι έχασαν την ζωή τους.
Στην επαρχία Μουστάνγκ, τρεις Νεπαλέζοι, τέσσερις Καναδοί και ένας Ινδός σκοτώθηκαν.
Οι ομάδες έρευνας διάσωσης είπαν ότι οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν την Παρασκευή καθώς το χιόνι, το ύψος του οποίου φθάνει τα 4 μέτρα, τις δυσχεραίνει.
 
Τα συνεργεία διάσωσης βρήκαν 17 σορούς χθες στην περιοχή Μουστάνγκ και στη γειτονική Μανάνγκ, οι οποίες βρίσκονται κατά μήκος της δημοφιλούς ορειβατικής διαδρομής, ενώ σήμερα το πρωί με την επανάληψη των ερευνών βρήκαν ακόμη επτά σορούς.Αναγνωρίστηκαν τέσσερις Καναδοί, δύο Ισραηλινοί, ένας Γερμανός, ένας Πολωνός, ένας Ινδός, ένας Βιετναμέζος και 11 νεπαλέζοι πεζοπόροι ενώ η ταυτότητα τριών ατόμων δεν έχει γίνει γνωστή.

Παράλληλα τα μέλη των συνεργείων διάσωσης αναζητούν δύο σλοβάκους ορειβάτες και τρεις νεπαλέζους οδηγούς, μετά τη χιονοστιβάδα που έπεσε στην κατασκηνωτική τους βάση προς το όρος Νταουλαγκίρι, που βρίσκεται σε ύψος 8.167 μέτρων. Επίσης τρεις φύλακες βουβαλιών γιακ έχασαν τη ζωή τους στην κακοκαιρία ενώ είχαν πάει για βοσκή τα ζώα τους.

Συνολικά 168 ξένοι ορειβάτες είχαν εγγραφεί στον κατάλογο για πεζοπορία στην περιοχή όπου διεξάγονται οι έρευνες και 43 έχουν ήδη διασωθεί, σύμφωνα με τον Ράι. Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν επίσης να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τους περίπου 100 πεζοπόρους, καθώς δεν είναι σίγουρο ότι όλοι παγιδεύτηκαν στη χιονοθύελλα. Λόγω της κακοκαιρίας που οφείλεται στον κυκλώνα Χουντχούντ όμως δεν λειτουργούν τα δίκτυα.

Χιλιάδες άνθρωποι επισκέπτονται την περιοχή Αναπούρνα κάθε χρόνο τον Οκτώβριο, την καταλληλότερη εποχή για πεζοπορία στην οροσειρά.Συνολικά 168 άνθρωποι κατευθύνονταν χθες Τρίτη προς το Θοράνγκ Λα, σε υψόμετρο άνω των 5.000 μέτρων, μεταξύ των περιοχών Μουστάνγκ και Μανάνγκ.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ατυχήματα/Τραυματισμοί
Νεπάλ