Ηλεκτρονική Έκδοση

ΕΚΤ: Ρίχνει «σωσίβια» στις ελληνικές τράπεζες

Μειώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το «κούρεμα» που επιβάλλει στα ομόλογα τα οποία καταθέτουν ως ενέχυρο οι ελληνικές τράπεζες για τον δανεισμό τους από το ευρωσύστημα, στη σκιά της χρηματοοικονομικής δίνης ως έμπρακτη κίνησης για νέα «σωσίβια» βοηθείας στις πνιγμένες τράπεζες την ώρα που πλησιάζουν και τα stress test (26/10).

Η Τράπεζα της Ελλάδος επιβεβαίωσε σήμερα ότι σε σχετική επικοινωνία που είχε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, γνωστοποιήθηκε η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να «χαλαρώσει» το πλαίσιο που διέπει τον δανεισμό των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά τους.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται η ΕΚΤ να μειώσει το «κούρεμα» που επιβάλλει στους τίτλους (ομόλογα, κλπ) που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο για να δανειστούν από την ΕΚΤ. Συνακόλουθα, με τη μείωση του «κουρέματος», οι τράπεζες θα μπορούν να πάρουν πρόσθετη ρευστότητα, η οποία ζητούμενο παραμένει σε τι βαθμό θα διοχετευτεί στην αγορά.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, τον Σεπτέμβριο ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 42,6 δισ. ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Χρηματιστήριο Αθηνών
Οικονομική κρίση
Τράπεζες
Για το ίδιο θέμα
Οι δηλώσεις στήριξης δεν έπεισαν τις αγορές
Success... κραχ προληπτικής εποπτείας