Ηλεκτρονική Έκδοση

ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΧ

Στον ουρανό τα spread, στα τάρταρα οι μετοχές

Ανω του 8% τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων

Τελευταία ενημέρωση:

Νευρική με νέες πιέσεις στις μετοχές είναι και σήμερα Πέμπτη η χρηματιστηριακή αγορά μετά την ελεύθερη πτώση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 11,62%. Στα ύψη τα επιτόκια του δημόσιου δανεισμού ξεπερνούν το 8,5%... αλά μνημόνιο 2010.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:10 διαμορφώνεται διαμορφώνεται στις 873,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,68%. Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί σε εύρος διακύμανσης 47 μονάδων. Έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 903,58 μονάδες (+1,65%) και κατώτερη τιμή στις 856,38 μονάδες (-3,66%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,91%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,41%.

Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 109 μονάδες βάσης (1,09 ποσοστιαίες μονάδες) στο 8,94% στις 14:25 (ώρα Ελλάδος), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2012. Η απόδοση άγγιξε πρόσκαιρα και το 8,995% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου.

Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%, έχοντας φθάσει και στο 0,715% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989 που συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά το Bloomberg.

«Καθώς η τετραήμερη υποχώρηση των ελληνικών τίτλων ώθησε τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, η τάση των πωλήσεων άρχισε να μεταδίδεται σε χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ακόμη σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία», προσθέτει το δημοσίευμα.

Σημειώθηκε αποτυχία κατά την έκδοση ισπανικών ομολόγων να καλυφθεί το ποσό που ήταν ο στόχος της έκδοσης και οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτωτική πορεία τους από το 2003. Μόνα τα γερμανικά κρατικά ομόλογα προστατεύθηκαν από την πτώση, καθώς η ζήτηση για πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού ώθησε τις αποδόσεις τους σε χαμηλό επίπεδο- ρεκόρ.

Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στα ευρω-χρηματιστήρια. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, στη μεγαλύτερη σε διάρκεια καθοδική πορεία τους από το 2003, ενώ η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 καταγράφει απώλειες σχεδόν 2,57% μετά την υποχώρησή του κατά 3,2% χθες. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 σημειώνει κάμψη 2,4% σήμερα, μετά από απώλειες 3,2% χθες. Αλλά υπάρχουν προσπάθειες στηρίξεων έστω δειλά.

Σε σχεδόν 672 δισ. δολάρια ανήλθε η μείωση της αξίας των μετοχών χθες σε παγκόσμιο επίπεδο. «Φθάσαμε στο σημείο του κύκλου, όπου τα κακά νέα είναι κακά νέα. Επί σειρά ετών, η διαπραγμάτευση γινόταν με βάση τη νομισματική πολιτική. Τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα, και αυτό φυσικά, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για τις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης επενδύσεων της τράπεζας Saxo στην Κοπεγχάγη.

Ακόμη και στις περιόδους κρίσης της ευρωζώνης και γεωπολιτικής αστάθειας, οι επενδυτές θεωρούσαν τις κεντρικές τράπεζες άγκυρα σταθερότητας. Αλλά η αναμενόμενη λήξη του προγράμματος παροχής ρευστότητας QE της αμερικανικής Federal Reserve αυτόν τον μηνα θα σηματοδοτήσει τη στιγμή που η άγκυρα αρχίζει να σηκώνεται. Μολονότι η επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να υποχρεώσει τη Fed να επιστρέψει στο QE, το επόμενο βήμα της θα είναι πιθανότερα μια αύξηση επιτοκίων, που παραμένουν μηδενικά επί έξι σχεδόν χρόνια. Η τελευταία φορά που αύξησε η Fed τα επιτόκια ήταν το 2006”, αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times.

Η λήξη του QE αναστατώνει ήδη τις αγορές. Καθώς οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία επιδεινώνονται –το ΔΝΤ προειδοποίησε για μια νέα εποχή με μετριοπαθή ανάπτυξη- οι επενδυτές ετοιμάζονται για πιο δύσκολες ώρες. Ο παγκόσμιος δείκτης All-World Share Index έχει διολισθήσει 9% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και yields στα αμερικανικά Treasuries βούλιαξαν κάτω από το 2%”.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Κρατικά ομόλογα
Χρηματιστήριο Αθηνών
Αρχιτεκτονική
Οικονομική κρίση
Για το ίδιο θέμα
Οι δηλώσεις στήριξης δεν έπεισαν τις αγορές