Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 12:20 Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΧ
Στον ουρανό τα spread, στα τάρταρα οι μετοχές
Ανω του 8% τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων
Νευρική με νέες πιέσεις στις μετοχές είναι και σήμερα Πέμπτη η χρηματιστηριακή αγορά μετά την ελεύθερη πτώση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε απώλειες 11,62%. Στα ύψη τα επιτόκια του δημόσιου δανεισμού ξεπερνούν το 8,5%... αλά μνημόνιο 2010.
O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 15:10 διαμορφώνεται διαμορφώνεται στις 873,97 μονάδες σημειώνοντας πτώση 1,68%. Ενδοσυνεδριακά έχει κινηθεί σε εύρος διακύμανσης 47 μονάδων. Έχει καταγράψει ανώτερη τιμή στις 903,58 μονάδες (+1,65%) και κατώτερη τιμή στις 856,38 μονάδες (-3,66%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 1,91%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,41%.
Τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται πάλι στο επίκεντρο της προσοχής, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αυξήθηκε κατά 109 μονάδες βάσης (1,09 ποσοστιαίες μονάδες) στο 8,94% στις 14:25 (ώρα Ελλάδος), σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2012. Η απόδοση άγγιξε πρόσκαιρα και το 8,995% που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιανουαρίου.
Η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων μειώθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,75%, έχοντας φθάσει και στο 0,715% που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 1989 που συγκεντρώνει τα στοιχεία αυτά το Bloomberg.
«Καθώς η τετραήμερη υποχώρηση των ελληνικών τίτλων ώθησε τις αποδόσεις τους στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, η τάση των πωλήσεων άρχισε να μεταδίδεται σε χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ακόμη σε μεγαλύτερες χώρες, όπως η Γαλλία», προσθέτει το δημοσίευμα.
Σημειώθηκε αποτυχία κατά την έκδοση ισπανικών ομολόγων να καλυφθεί το ποσό που ήταν ο στόχος της έκδοσης και οι ευρωπαϊκές μετοχές συνέχισαν τη μεγαλύτερη σε διάρκεια πτωτική πορεία τους από το 2003. Μόνα τα γερμανικά κρατικά ομόλογα προστατεύθηκαν από την πτώση, καθώς η ζήτηση για πιο ασφαλή στοιχεία ενεργητικού ώθησε τις αποδόσεις τους σε χαμηλό επίπεδο- ρεκόρ.
Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στα ευρω-χρηματιστήρια. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, στη μεγαλύτερη σε διάρκεια καθοδική πορεία τους από το 2003, ενώ η τιμή του πετρελαίου μειώθηκε κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, λόγω των ανησυχιών για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 καταγράφει απώλειες σχεδόν 2,57% μετά την υποχώρησή του κατά 3,2% χθες. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 σημειώνει κάμψη 2,4% σήμερα, μετά από απώλειες 3,2% χθες. Αλλά υπάρχουν προσπάθειες στηρίξεων έστω δειλά.
Σε σχεδόν 672 δισ. δολάρια ανήλθε η μείωση της αξίας των μετοχών χθες σε παγκόσμιο επίπεδο. «Φθάσαμε στο σημείο του κύκλου, όπου τα κακά νέα είναι κακά νέα. Επί σειρά ετών, η διαπραγμάτευση γινόταν με βάση τη νομισματική πολιτική. Τώρα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα, και αυτό φυσικά, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό για τις αγορές», δήλωσε ο επικεφαλής της διεύθυνσης επενδύσεων της τράπεζας Saxo στην Κοπεγχάγη.
“Ακόμη και στις περιόδους κρίσης της ευρωζώνης και γεωπολιτικής αστάθειας, οι επενδυτές θεωρούσαν τις κεντρικές τράπεζες άγκυρα σταθερότητας. Αλλά η αναμενόμενη λήξη του προγράμματος παροχής ρευστότητας QE της αμερικανικής Federal Reserve αυτόν τον μηνα θα σηματοδοτήσει τη στιγμή που η άγκυρα αρχίζει να σηκώνεται. Μολονότι η επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να υποχρεώσει τη Fed να επιστρέψει στο QE, το επόμενο βήμα της θα είναι πιθανότερα μια αύξηση επιτοκίων, που παραμένουν μηδενικά επί έξι σχεδόν χρόνια. Η τελευταία φορά που αύξησε η Fed τα επιτόκια ήταν το 2006”, αναφέρει σχόλιο στην εφημερίδα Financial Times.
“Η λήξη του QE αναστατώνει ήδη τις αγορές. Καθώς οι προοπτικές για τη διεθνή οικονομία επιδεινώνονται –το ΔΝΤ προειδοποίησε για μια νέα εποχή με μετριοπαθή ανάπτυξη- οι επενδυτές ετοιμάζονται για πιο δύσκολες ώρες. Ο παγκόσμιος δείκτης All-World Share Index έχει διολισθήσει 9% από τις αρχές Σεπτεμβρίου και yields στα αμερικανικά Treasuries βούλιαξαν κάτω από το 2%”.