Ηλεκτρονική Έκδοση

Η σινοελληνική συνεργασία επί τάπητος στη συνάντηση Λι-Σαμαρά

Τελευταία ενημέρωση:

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας-Κίνας, οι σιδηρόδρομοι και τα λιμάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Κίνας σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.αρχείου ΑΜΠΕ) Οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Κίνας σε παλαιότερη συνάντησή τους (φωτ.αρχείου ΑΜΠΕ) Η συνάντηση των δύο ανδρών είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης- Ασίας.

Ο Λι Κετσιάνγκ επισήμανε στον Αντώνη Σαμαρά ότι είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που συναντά στο πλαίσιο σειράς επαφών που θα έχει με ξένους ηγέτες στο Μιλάνο. Εξέφρασε στον Έλληνα πρωθυπουργό την ικανοποίησή του για την επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και την προοπτική επέκτασής της. Επιβεβαίωσε δε το ενδιαφέρον της χώρας του για το ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει, το Αεροδρόμιο Αθηνών, τους Σιδηροδρόμους, το αεροδρόμιο στο Καστέλι.
 
Ειδική αναφορά έγινε στις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, αλλά και στις σπάνιες γαίες στη χώρα μας. Σημειώνεται ότι επιτροπή από Κινέζους εμπειρογνώμωνες έχει επισκεφθεί τη χώρα μας για να αξιολογήσει τα περιθώρια αξιοποίησης του σπάνιου ορυκτού πλούτου. Ο κ. Κετσιάνγκ επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει η βασική πύλη εισόδου των κινεζικών προιόντων στην Ευρώπη. 
 
Από την πλευρά του, ο κ. Σαμαράς, επιβεβαίωσε τη βούληση της Ελλάδας να στηρίξει την Κίνα σε όλα τα θέματα που άπτονται των σχέσεών της με την ΕΕ.  
 
Τέλος, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στη συνέχιση της πολιτιστικής συνεργασίας ων δύο χωρών και στη σύσταση της Επιτροπής, από Κίνα, Ελλάδα και Αίγυπτο, με αντικείμενο την αποκωδικοποίηση των αρχαίων γλωσσών. 
Ο κ. Σαμαράς έχει κανονισμένη συνάντηση και με την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές ενώ στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ομολόγους του. 

Ακολουθούν συνομιλίες του Αντώνη Σαμαρά θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό του Μπαγκλαντές Σεΐχ Χασίνα.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν, στο Μιλάνο, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας και ο βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλός του Χρύσανθος Λαζαρίδη.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Κίνα
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις