Ηλεκτρονική Έκδοση

Βολές Πούτιν κατά ΗΠΑ

Μαστίγιο και καρότο από τη Μέρκελ προς τη Ρωσία

«Πολύ δύσκολη» χαρακτήρισε η Άγκελα Μέρκελ την κατάσταση στην Ουκρανία και τόνισε ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας είναι απαραίτητες. Σημείωσε πάντως ότι αυτό δεν αποκλείει τον διάλογο με τη Μόσχα. Οι δηλώσεις της γερμανίδας καγκελάριου έγιναν ενόψει της συνάντησης που θα έχουν -για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες- ευρωπαίοι ηγέτες με το Βλαντιμίρ Πούτιν, στη διάσκεψη ΕΕ - Ασίας στο Μιλάνο. «Οι ΗΠΑ ευθύνονται για την κρίση στην Ουκρανία» δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του σε εφημερίδα του Βελιγραδίου.

Σε ό,τι αφορά την κρίση στην ευρωζώνη, η Αγκελα Μέρκελ είπε ότι "δεν έχει ακόμη επιλυθεί" και τόνισε την ανάγκη οι χώρες μέλη της να τηρούν τους δημοσιονομικούς κανόνες ώστε να διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη.

Από την πλευρά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν -μιλώντας στη σερβική εφημερίδα Politika- κατηγόρησε τον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι τηρεί "εχθρική" στάση απέναντι στη Ρωσία, ενώ προειδοποίησε την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους τηξςς για τους κινδύνους που θέτουν "οι απόπειρες άσκησης εκβιασμών επί της Ρωσίας" για "τη στρατηγική σταθερότητα" του κόσμου. "Ελπίζουμε ότι οι εταίροι μας θα καταλάβουν τον απερίσκεπτο χαρακτήρα της απόπειρας άσκησης εκβιασμών επί της Ρωσίας" και "ότι θα θυμηθούν πως η διχόνοια μεταξύ των μεγάλων πυρηνικών δυνάμεων μπορεί να έχει επιπτώσεις στη στρατηγική σταθερότητα" του κόσμου, σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ ότι προκάλεσαν την κρίση στην Ουκρανία και στη συνέχεια απέδωσαν την ευθύνη στη Ρωσία.

"Η Ουάσινγκτον υποστήριξε ενεργά τη Μαϊντάν", το κύμα διαδηλώσεων στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, κατά του ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς "και άρχισε να κατηγορεί τη Ρωσία όταν οι προστατευόμενοι της στο Κίεβο, λόγω του ακραίου εθνικισμού τους, έστρεψαν εναντίον τους μεγάλο μέρος της Ουκρανίας και ώθησαν τη χώρα στον εμφύλιο πόλεμο" δήλωσε χαρακτηριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ρωσία
Γερμανία
ΗΠΑ