Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε δίκη όλοι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Τελευταία ενημέρωση:

Στο εδώλιο θα καθίσουν όλοι οι χρυσαυγίτες βουλευτές. Σε δίκη παραπέμπονται 70 άτομα τους 85, που ήταν οι αρχικοί κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με την εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρου Ντογιάκου προς το συμβούλιο Εφετών, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας για την πολύκροτη υπόθεση. Ολόκληρη η κοινοβουλευτική ομάδα της Χ.Α., συνολικά 18 άτομα παραπέμπεται για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διότι γνώριζαν, καθοδηγούσαν εγκληματικές ενέργειες και μετείχαν σε αυτές

Ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος συνδέεται με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και άλλες σοβαρές επιθέσεις της οργάνωσης. Ο Γιώργος Ρουπακιάς και δεκαπέντε ακόμη άτομα παραπέμπονται για τη δολοφονία Φύσσα, ενώ ο Ρουπακιάς κατηγορείται σύμφωνα με τα όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ότι είχε προετοιμάσει το έγκλημα καθώς έδρασε προς ένα άγνωστο προς αυτόν άτομο με τρόπο στοχευμένο καίριο και ταχύτατο.
 
Τα υπόλοιπα άτομα παραπέμπονται για τις μεγάλες και σοβαρές επιθέσεις της Χρυσής Αυγής, όπως κατά των αφισοκολλητών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, κατά των Αιγύπτιων ψαράδων, σε στέκι στην Ηλιούπολη κτλ.
 
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση 700 σελίδων, το σύνολο της ΚΟ κατηγορείται για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.  Ειδικά από το 2008 και μετά, είχε την δομή της εγκληματικής οργάνωσης και απόκτησε πολιτικό μανδύα κόμματος, το 2012, όταν κατέθεσε καταστατικό στον Άρειο Πάγο και μετείχε στις εκλογές. Όλοι οι βουλευτές κατά τον εισαγγελέα μετείχαν και γνώριζαν τις εγκληματικές δραστηριότητες της Χρυσής Αυγής οι οποίες αναφέρονται μια προς μια στην εισαγγελική πρόταση. 
 
Ο εισαγγελέας, αναφερόμενος στο αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, τονίζει τα εξής:
 
«Απαραίτητη προϋπόθεση για τη νόμιμη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος είναι να εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κατά την εν λόγω συνταγματική επιταγή, δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί νόμιμο πολιτικό κόμμα η ένωση προσώπων ή η οργάνωση η οποία, υπό τον μανδύα του πολιτικού κόμματος, επιδιώκει την επίτευξη των στόχων της με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας οποιουδήποτε πολίτη με πραγματικό σκοπό την τέλεση αξιοποίνων πράξεων και την περαιτέρω διασάλευση της δημόσιας τάξης. Στην περίπτωση αυτήν, η λειτουργία ενός τέτοιου κόμματος δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την οποιανδήποτε προσβολή, διακινδύνευση ή βλάβη των έννομων αγαθών των πολιτών αλλά και των εννόμων συμφερόντων του Κράτους.
 
»Ειδικότερα, όπως γίνεται δεκτό "… τα ελληνικά ποινικά δικαστήρια δικαιούνται να κρίνουν και να θεωρήσουν και ένα πολιτικό κόμμα ως εγκληματική οργάνωση…", ενώ κατ' ερμηνεία του ως άνω άρθρου του Συντάγματος γίνεται επίσης δεκτό ότι το ίδιο το Σύνταγμα επομένως θέτει ως πρωταρχική προϋπόθεση για την υπόσταση και τη λειτουργία ενός πολιτικού κόμματος το να εξυπηρετεί η οργάνωση και η δράση του την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Με άλλα λόγια το Σύνταγμα λέει: Για να έχει αξίωση σεβασμού ένα πολιτικό κόμμα είναι ανάγκη να εξυπηρετεί με την οργάνωση και τη δράση του την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, κάτι που έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με τη χρήση σωματικής ή ένοπλης βίας, την εκτόξευση απειλών κατά της ανθρώπινης ζωής και την επιδίωξη εγκληματικής δραστηριότητας. Άλλωστε σε μια τέτοια περίπτωση όσοι άσκησαν το ατομικό δικαίωμα της ίδρυσης κόμματος με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων έχουν ήδη προβεί σε καταχρηστική άσκηση δικαιώματος […], επειδή επιδιώκουν διαφορετικούς σκοπούς από την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, επιδιώκουν την προσβολή των δικαιωμάτων άλλων ανθρώπων […] και παραβιάζουν έτσι το Σύνταγμα. Σε καμία περίπτωση η λειτουργία ενός τέτοιου κόμματος δεν θα μπορούσε να νομιμοποιήσει την προσβολή, με βλάβη ή διακινδύνευση των έννομων αγαθών των μελών της κοινωνίας ή του κράτους. Συμπερασματικά, δεν αποκλείεται να συνιστά εγκληματική οργάνωση, κατά την έννοια του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα και το πολιτικό κόμμα, στο μέτρο και στον βαθμό που παρεκκλίνει από τη συνταγματική του αποστολή και συντρέχουν οι απαιτούμενες από το νόμο προϋποθέσεις για το χαρακτηρισμό του ως εγκληματική οργάνωση».
 
Στο μεταξύ, αύριο δικάζονται στο Γ’ Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων οι χρυσαυγίτες που μετά την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου του 2011 χτύπησαν δύο Ελληνίδες μεσήλικες γυναίκες καταγόμενες από το Δέλβινο Αλβανίας επειδή ήταν “ξένες”. Ο ένας από τους κατηγορούμενους, ο Παναγιώτης Μπαντέμης, ήταν γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής στη Δράμα.
Επίσης ένας από τους βασικούς ενορχηστρωτές της επίθεσης χρυσαυγιτών κατά μελών της Αντιναζιστικής Πρωτοβουλίας σε πικετοφορία στον Πειραιά στις 15 Σεπτεμβρίου 2012, ο προφυλακισμένος Νίκος Αποστόλου, ομολογεί ότι είναι εκείνος που έβαλε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα στα τάγματα εφόδου. Ο χρυσαυγίτης δικάζεται για την επίθεση αυτή, που για καιρό παρέμενε ξεχασμένη, στις 20 Οκτωβρίου. Μαζί του δικάζεται και ο Νεκτάριος Σαλούφας, πρώην προσωπικός φρουρός του προφυλακισμένου βουλευτή Νίκου Κούζηλου και πρωτοκλασάτο στέλεχος της Τ.Ο.Πειραιά.

Φωτογραφία Σπύρος Τσακίρης Φωτογραφία Σπύρος Τσακίρης

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Χρυσή Αυγή