Ηλεκτρονική Έκδοση

OMEΔ: Απόσυρση της τροπολογίας ζητούν τα συνδικάτα

Κάνουν λόγο για φαλκίδευση των εργασιακών δικαιωμάτων

Τελευταία ενημέρωση:

«Είτε με Τρόικα είτε χωρίς Τρόικα και με πρόγραμμα επιτήρησης, η κυβέρνηση παραμένει αδιόρθωτος υποστηρικτής των μεγάλων επιχειρήσεων».

Την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση και αφορά στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας απαιτεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ως αντισυνταγματική. Συγκεκριμένα το ΕΚΑ επισημαίνει πως; "Αντί η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το ΣτΕ, προσφέροντας στους εργαζομένους την ευχέρεια να καταφεύγουν στον ΟΜΕΔ, συνεχίζει το συνταγματικό πραξικόπημα και φαλκιδεύει τα εργασιακά δικαιώματα.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να παραβλέπει την απόφαση 2307/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δικαίωσε την ΓΣΕΕ στο ζήτημα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και της δυνατότητας του διαιτητή να ρυθμίζει απρόσκοπτα το σύνολο των όρων εργασίας –που είχαν καταργήσει οι ακυρωθείσες διατάξεις της ΠΥΣ 6/2012.

Έτσι υπονομεύεται η ανάγκη ύπαρξης συλλογικών ρυθμίσεων – κάτι που εγγυάται ο ΟΜΕΔ - και προωθούνται οι ατομικές συμβάσεις. Αυτό αποδεικνύει ότι είτε με Τρόικα είτε χωρίς Τρόικα και με πρόγραμμα επιτήρησης, η κυβέρνηση παραμένει αδιόρθωτος υποστηρικτής των μεγάλων επιχειρήσεων".

 

Για συνέχεια των (Ν)τροπολογιών, κάνει λόγο η Ένωση Τεχνικών Ελληνικής Ραδιοφωνίας (ΕΤΕΡ).

Η ΕΤΕΡ σχολιάζει πως: "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας απαιτεί την απόσυρση της τροπολογίας που κατέθεσε η Κυβέρνηση και ουσιαστικά θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια στο έργο που καλείται να εκτελέσει ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Για άλλη μια φορά η συγκυβέρνηση καλείται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων σε βάρος των εργαζομένων και ενώ υποστηρίζει ότι εκσυγχρονίζει το θεσμό της Διαιτησίας στην ουσία οδηγεί στην κατάργησή του, όπως προστάζουν τα συμφέροντα που πραγματικά υπηρετεί.

Με τα νέα διαδικαστικά και λειτουργικά εμπόδια που εισάγει στο θεσμό της διαιτησίας του ΟΜΕΔ διαμορφώνονται νέες συνθήκες, οι οποίες πρακτικά θα καθιστούν αδύνατη την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων, ενώ ταυτόχρονα προωθεί, επισήμως, τη δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων με μία και μοναδική κατεύθυνση, την προς τα κάτω ισοπέδωση εργασιακών δικαιωμάτων και την αντικατάσταση εργαζομένων με προϋπηρεσία από νεοπροσλαμβανόμενους".

Συνεχίζοντας οι τεχνικοί της ραδιοφωνίας, επισημαίνου ότι: "Πρόκειται για μια τροπολογία που θα οδηγήσει στην αναστολή των όποιων συλλογικών ρυθμίσεων, εξαιτίας των πολύπλοκων και μονόπλευρα αυστηρών προϋποθέσεων στη λήψη απόφασης και τη δυνατότητα συνεχών προσφυγών στον ΟΜΕΔ και στη δικαιοσύνη, καθιστώντας στην ουσία τις διαδικασίες αναποτελεσματικές.

Απαιτούμε να γίνει σεβαστή η απόφαση 2307/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και να πάψουν επιτέλους όλες οι αντισυνταγματικές πολιτικές και οι νόμοι που δημιουργούν στρατιές από ανέργους και εργαζόμενους-ομήρους.

Είναι ηλίου φαεινότερο πως τα «success story», τα «πρωτογενή πλεονάσματα» και η «έξοδος από τα μνημόνια» αποτελούν απλά ρητορικές φούσκες που δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των ανέργων, των ανασφάλιστων, των μισθωτών και των συνταξιούχων. Χρέος αποτελεί για όλη την εργατική τάξη η ανατροπή αυτών των πολιτικών και εκείνων που τις πρεσβεύουν".

 
 
Η ΠΟΣΠΕΡΤ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: "Απαιτεί την απόσυρση της άθλιας τροπολογίας που κατέθεσε η  φαύλη και μειοψηφική συγκυβέρνηση και ουσιαστικά για δεύτερη φορά και αντισυνταγματικά, προσπαθεί να καταργήσει  τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Για άλλη μια φορά η δουλοπρεπής συγκυβέρνηση υπηρετεί  τα συμφέροντα τρίτων σε βάρος των εργαζομένων  και της κοινωνίας και εφαρμόζει  κατά το δοκούν τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. 
 
Προσχηματικά δηλώνει ότι η τροπολογία είναι συμμόρφωση της απόφασης 2307/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας όπως προσχηματικά λέει ότι είναι κυβέρνηση των Ελλήνων και ενδιαφέρεται για το καλό της Ελλάδας.
 
Η ΠΟΣΠΕΡΤ αξιώνει την άμεση απόσυρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που κατέθεσε η κυβέρνηση της ντροπής και αφορά στον ΟΜΕΔ.
 
Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι  όλοι μαζί πρέπει να βάλουμε τέλος σε αυτή την κυβέρνηση της συνταγματικής εκτροπής που καταδυναστεύει τα όνειρά μας, το μέλλον μας, τη ζωή μας.
 
 
Μαζικά και αγωνιστικά, ενάντια στο Μερκελισμό και τα δεινά του, που η ξεπουλημένη κυβέρνηση και οι συνεταίροι της θέλουν να μας επιβάλλουν. Αγώνας μέχρι την ανατροπή. Πρέπει και μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε όλοι μαζί".
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ)
Εργασιακά θέματα