Ηλεκτρονική Έκδοση

Χρήση των αεροπορικών τους βάσεων στην Ισπανία ζητούν οι ΗΠΑ

ΕΕ: Αναθεώρηση του ελέγχου των επιβατών από Δ. Αφρική για τον Έμπολα

Συναγερμός σε αεροδρόμιο της Μαδρίτης

Να προχωρήσουν σε άμεση αναθεώρηση του ελέγχου των επιβατών που ταξιδεύουν από τις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό Έμπολα συμφώνησαν την Πέμπτη οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ, σε σύνοδο που είχαν στις Βρυξέλλες, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Υγείας Τόνιο Μποργκ.

Στη σύνοδο, που έγινε μια ημέρα μετά την τηλεδιάσκεψη που είχαν για το ίδιο θέμα Ομπάμα-Κάμερον-Ρέντσι-Μέρκελ, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Υγείας συμφώνησαν επίσης σε ένα συντονισμό μέτρων στα σημεία εισόδου στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, παρόλο που οποιαδήποτε απόφαση επαφίεται ξεχωριστά σε κάθε χώρα.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Υγεία είπε ακόμα, μετά τη σύνοδο, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα προχωρήσει άμεσα στην επιβεβαίωση» της αποτελεσματικότητας των ελέγχων για πιθανά κρούσματα του ιού Έμπολα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή στα αεροδρόμια των τριών αφρικανικών χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία.

Η αναθεώρηση των ελέγχων, καθώς όπως είπε «υπάρχουν αντικρουόμενες αναφορές για το αν οι έλεγχοι αυτοί είναι αποτελεσματικοί ή όχι», αφορά τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, και θα γίνει σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Θα συντονίσουν εθνικά μέτρα στα σημεία εισόδου της ΕΕ όπως η υιοθέτηση κοινών πρωτοκόλλων και διαδικασιών στα ερωτηματολόγια που θα δίνονται στους επιβάτες.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο στη σύνοδο συμμετείχαν 21 υπουργοί, σε σύνολο 28.

Συναγερμός σε αεροδρόμιο της Μαδρίτης

Συναγερμός σήμανε την Πέμπτη στο αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης λόγω επιβάτη της Air France που είχε ρίγη. Με βάση το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα ο επιβάτης της πτήσης AF1300, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Παρίσι (Σαρλ ντε Γκολ)-Μαδρίτη (Μπαράχας), υποβλήθηκε σε ιατρικό έλεγχο και το αεροσκάφος κατευθύνθηκε σε μια ειδική περιοχή.

Εξάλλου ένα από τα πρόσωπα που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση στην Ισπανία, αφού ήρθαν σε επαφή με την Ισπανίδα νοσοκόμα που έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό, παρουσίασε πυρετό σήμερα και θα διακομιστεί σε νοσοκομείο της Μαδρίτης για να υποβληθεί σε εξετάσεις, ανακοίνωσαν οι αρχές.

«Μεταξύ των 68 επαφών χαμηλού κινδύνου (της νοσοκόμας) υπάρχει μια εξέλιξη: ένας εξ αυτών παρουσίασε σήμερα το πρωί πυρετό», δήλωσε ο Φερνάντο Σιμόν ένας αξιωματούχος της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αντιμετώπιση της κρίσης της επιδημίας του ιού Έμπολα. Οι γιατροί αναμένουν τα αποτελέσματα των πρώτων εξετάσεων «ίσως σήμερα το απόγευμα ή το βράδυ», πρόσθεσε.

Η 44χρονη νοσοκόμα, που παρουσίασε τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας στις 29 Νοεμβρίου, εξακολουθεί να βρίσκεται σήμερα σε «σταθερή» κατάσταση, διευκρίνισε ο Σιμόν.

Πάντως οι 15 άνθρωποι που έχουν τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομεία Κάρολος Γ’ επειδή είχαν έρθει σε επαφή με τη νοσοκόμα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα του ιού Έμπολα.

Στο μεταξύ ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας στη Δανία υποβάλλεται σε εξετάσεις καθώς ενδέχεται να έχει προσβληθεί από τον ιό Έμπολα.

Οι ΗΠΑ ζητούν από την Ισπανία να χρησιμοποιήσουν τις αμερικανικές βάσεις

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε σήμερα πηγή στο ισπανικό υπουργείο Άμυνας, οι ΗΠΑ ζήτησαν από την κυβέρνηση της Μαδρίτης την άδεια να χρησιμοποιήσουν τις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στην Ισπανία στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για την αντιμετώπιση της κρίσης του Έμπολα στην Αφρική.

"Οι αρχές των ΗΠΑ ζήτησαν πράγματι από την Ισπανία να χρησιμοποιήσουν τις βάσεις τους στη χώρα ως διακομετακομιστικά σημεία για την επιμελητεία και τους μηχανικούς που κατασκευάζουν νοσοκομεία εκστρατείας στη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε", δήλωσε η πηγή προς το Reuters. "Κανένα από τα αεροπλάνα δεν θα μεταφέρει ασθενείς ούτε πρόσωπα ύποπτα ότι έχουν προσβληθεί από Έμπολα ή που είχαν έρθει σε επαφή με μολυσμένους ανθρώπους", δήλωσε. "Η Ισπανία θα έχει δικαίωμα να επιθεωρεί τα αεροπλάνα και τους επιβάτες".

Σύμφωνα με την ίδια πηγή η Μαδρίτη αναμένεται ότι θα συμφωνήσει στο αίτημα. Η απόφαση πάντως θα ανακοινωθεί την Παρασκευή οπότε ο Ισπανός υπουργός Άμυνας Πέδρο Μορένες θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ στην Ουάσινγκτον.

Στην Ισπανία υπάρχουν τέσσερις αμερικανικές αεροπορικές βάσεις : στο Μορόν ντε λα Φροντέρα κοντά στη Σεβίλλη και στη Ρότα, κοντά στο Κάδιξ, στη νότια Ισπανία, στο Τορεχόν ντε Αρντός κοντά στη Μαδρίτη και στη Σαραγόσα στο βορρά. Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν μέχρι 4.000 στρατιώτες στη Δυτική Αφρική για να βοηθήσουν στον περιορισμό της επιδημίας. 

Newsroom Enet, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)
ΗΠΑ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Ισπανία
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Υγεία
Για το ίδιο θέμα
Έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την αντιμετώπιση του Έμπολα